Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '11

 
Kategori
Siyaset
 

BDP'nin bedelliye bakışı

BDP'nin bedelliye bakışı
 

BDP


İKSara Veri Analiz ve Araştırma Şirketi, TBMM'nde temsil edilen partilerin seçmenleri arasında bir anket yapmış. Anketin amacı, partilere göre 'Bedelli Askerlik' Yasası'na yaklaşımın belirlenmesi. 

Mart 2011'de yapılan araştırmada çıkan sonuçlara göre ; AKP'li seçmen, bedelli uygulamasına % 70 ile karşı çıkarken, CHP'li seçmen ise % 75 ile bedelliyi destekliyor.

Kasım 2011'de ise iktidar partisinin yasa hazırlıkları ve bunun kamuoyu ile paylaşılması sonrasında AKP'de hayır oyları keskin bir şekilde  %51'e düşerken bu sefer de CHP'de bedelli desteği % 36'ya iniyor. MHP'de ise yasanın destekçileri % 26 ile sınırlı, yani her dört MHP'liden sadece birisi bedelliyi onaylıyor. 

Mart-Kasım ayları arasında seçmen tercihlerindeki değişimi araştırma şirketinin yetkilisi, ''Önemli olan projeyi kimin sunduğudur'' şeklinde açıklıyor. Belki AKP seçmenleri bedelli askerliğe, muhafazakar kavramlarla bakıp olumsuz bir tavır içerisindeyken, kendi parti liderlerinin bu konuda bir proje getirmeleri ile 'ikna oluyor' ve kolayca tercihlerini değiştirebiliyorlar. Yine aynı durum CHP seçmeni için de geçerli, sol bakış açısı ile 'zorunlu askerlik' kavramını çağdaş olmadığı için benimsemeyen ve karşı olan partililer, belki de 'sadece' iktidar partisinin bir önerisi olması nedeniyle biranda yasanın karşında olabiliyorlar. 

Ne yazık ki bu durum iki olumsuzluğun işareti. Birincisi 'kutuplaşma'. Karşı taraf olgusu, aklı ve inancı her iki partinin oy verenlerine kolayca bir kenara itme nedeni olabiliyor. ''Eğer karşı parti böyle istiyorsa ben mutlaka karşısında olmalıyım'' düşüncesi, üzerinde anlaşılabilinecek bir ortak nokta bulmayı maalesef gittikçe daha da zorlaştıran bir  tarz. İkinci olumsuzluk ise, 'lider hegemonyası'. Hala demokrasinin çok uzağında ve lider partilerinde yaşadığımızın göstergesi. Lider karar veriyor, partisi meclise taşıyor, yasa çıkıyor ve tüm bu sürecin başlangıcında tamamen farklı duygu ve düşünceler içindeki seçmenler, liderlerinin tek bir konuşması ile tamamen farklı bir yola girebiliyorlar.

BDP'nin bedelliye desteği ise herkesin de üstünde, % 75. Hatta Selahattin Demirtaş, ''Bedelli çıkacaksa yoksula ücretsiz olsun'' diyor ve vicdani reddi de sonuna kadar destekleyip ''Bu konuda da bir yasa hazırlanmalı'' diyerek iktidara yol bile gösteriyor.

Sonuç olarak, AKP seçmeni, aslında bedelliye sıcak olmamasına karşın Genel Başkan ağırlığıyla konuya olumlu bakmaya başlıyor, CHP'liler ise 'bedelli olmalı' derken, AKP'nin yasa tasarısını görüp biranda olumsuz tavır alıyorlar.  İki zıt kutup MHP ve BDP ise neredeyse aynı oranlarla yasaya destek ve karşı çıkıyorlar. MHP'nin ve BDP'nin durumları aslında gayet net. Asker gücünün azaldığı bir Türkiye Cumhuriyeti'nde, pazarlık masasında daha güçlü olacağını düşünen BDP'nin, bedelliyi onaylamasını geçin, vicdani redci de olması bunun en net göstergesi.

İktidar partisinin yasayı hazırlaması ve BDP'nin de desteğine rağmen genel olarak halkın % 57 ile bedelliye karşı olması ise yasanın pek de halkın içine sinmediğinin en somut göstergesi olsa gerek.

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..