Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '14

 
Kategori
Beslenme
 

Bebeği Yatmadan Önce Yedirelim mi?

Bebeği Yatmadan Önce Yedirelim mi?
 

beslenme, gece beslenmesi, muhallebi


Okurlarımdan Filiz’in 1 yaşındaki oğlu geceleri güzel uyuyamıyor. Filiz, akşam yatmadan önce verdiği besinlerin sorun olabileceğinden şüpheleniyor. Gelin sorusunu Filiz’den dinleyelim…

Merhaba.1 yaşında oğlum var ve 1 yaşına kadar kolik rahatsızlığından dolayı çok zor günler geçirdik. Uyku sorunumuz çok. Uykuya zor dalıyor ve uykuda sürekli hareket halinde. Acaba yatmadan önce verdiğim muhallebi ya da gece mamalarından mı rahatsız oluyor diye düşünmeye başladım. Akşam 8,30-9,00 gibi muhallebesini verip hemen uyku moduna geçiyoruz. Geceleri de bazen cicibebeli devam sütü veriyorum ama versemde 90 cc den fazla içmiyor. Su içiyor. Acaba nerde yanlış yapıyorum diye sizinle paylaşmak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.

gece beslenmesi

Merhaba Filizcim,

Satırlarını okuyunca kendi kendime “Oy! Oy! Oy! Minik oğlanın işi zor, çünkü uyumaması için her koşul mevcut…” dedim… Tabii bu işin esprisi… Eminim uyku sorununu çözmek için daha önce pek çok şey denedin. Çözüm bulamayınca son olarak uykudan önce ya da gece beslenmesinde verdiğin besinlerin rahatsızlık verip vermediğinden şüphelenir oldun… Aslında sorduğun sorunun cevabı satır aralarında gizli… Kısacası sen aslında oğlunun uyku sorununun kaynağını sezebiliyorsun. Yalnızca düşüncelerinin doğru olduğunu bir başka sesten duymaya ihtiyacın var. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Ülkemizde anneler arasında nedense çok yaygın bir inanış var… Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce  muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor. Ancak bu çok yanlış. Neden mi?

Kendimizi düşünelim. Gece saat 8,30-9,00 gibi kocaman bir tabak muhallebi yedikten hemen sonra yatağa yatarsak neler olur? Birincisi midemizde aşırı bir doluluk hissi oluşur. Dümdüz uzandığımız için muhtemelen yediklerimiz ağzımıza gelir, midemizde ekşime oluşur. İkincisi, muhallebi şekerli bir besin olduğu için enerji verir. Bu nedenle uyuyamaz ve yatakta döner, dururuz. Keza gece tuvalete ya da su içmeye kalktığımızda, yatmadan önce içine bebek bisküvisi kırılmış bir bardak süt içmeye zorlandığımızı düşünelim. Aynı rahatsızlıklar tekrar oluşur, uykuya dönmekte güçlük çekeriz. Sanırım tabloyu gözlerimizde canlandırdık. Öyleyse bu sıkıntıyı bebeklerimize neden veriyoruz?

Doğru Beslenmenin Uykuyla İlişkisi

Bebekleri yatmadan önce tıka basa besleme anlayışı şuradan gelir: Bebeğin karnı tok olunca gece fazla uyanmayacağı düşünülür. Kısacası bebeğin sık sık uyanmasının ve anneyi uykusuz bırakmasının önüne geçilmeye çalışılır. Ancak faydalı bir iş yapıldığı düşünülürken aslında bebeğin fizyolojik yapısına ters olan bir beslenme anlayışı yer eder. Ayrıca ileriki yaşlarda obeziteye davetiye çıkarılır.

Yenidoğanların mideleri çok küçüktür. Sindirim sistemleri yeterince gelişmemiştir. Ayrıca anne sütü sindirimi kolay bir besindir. Bu nedenle küçük bebekler 2-3 saat aralıklarla beslenir, çoğunlukla gaz sorunu yaşar ve geceleri sık sık uyanırlar. Bunlar bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle bunun önüne geçmek için (bebeğin daha az uyanmasını sağlamak için) onun tıka basa doymasına çalışmak çözüm değildir. Bebeğin sindirim ve sinir sisteminin geliştiği ilk 3-4 ay, ebeveynler ne bebek için ne de kendileri için kesintisiz ya da kaliteli bir uyku beklememelidir. İlk 3-4 ay boyunca doğru olan beslenme her 2-3 saatte bir, tavsiye edilen miktarlarda, sadece ve sadece anne sütü vermektir. Küçük bebekleri yedirdikten sonra mutlaka ama mutlaka gaz çıkarmalıdır. Ayrıca bebeğin gün içinde enerjisini boşaltacağı fiziksel aktiviteler yaptırılmalıdır.

Aylar geçtikçe bebeğin mide kapasitesi büyüdüğü için, beslenme sıklığı azalır. Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır. Aksi takdirde gereksiz bir enerji verir, hazımsızlık, gaz problemleri ve uyuma güçlüğü yaratır. Akşam yemeğinden sonra bebek hemen yatırılmamalı, uyku öncesi aktivitelerini yaptıktan sonra uykuya geçilmelidir.

6.aydan sonra bebekler kendilerine gerekli olan kalorilerin çoğunu gündüz beslenmesinden alır. Gece beslemeleri sırasında verilen gıda hem enerji vererek uyanık kalmasına, hem de çiş/kaka yaparak kendini uyandırmasına neden olabilir. Bu nedenle gece beslenmeleri mümkünse kesilmelidir. Gece beslenmeleri sütün içine yavaş yavaş su katılarak, süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak ya da emzirme aralıkları uzatılarak bitirilebilir. Ancak bazı bebekler 6.ayda gece beslenmesini bitirmeye hazır olmayabilir. Bu durumda gece boyunca toplam 250 ml’den fazla sıvı verilmemelidir. Gece beslenmelerinin içine asla bebek bisküvisi katılmamalıdır.

1 yaşına gelen bebek hala emzirilmeye devam edilebilir. Ancak gıdalarının çoğunu yaşlarına uygun olarak verilen diğer besinlerden, kısacası, tıpkı yetişkinler gibi 3 öğün yemek ve yaşlarına uygun ara öğünlerden alırlar. 1 yaşındaki bir bebeğin bir uyku rutini olmalıdır. Uyku saatinden en fazla 1,5 saat önce son yemeğini yemiş olmalıdır. Uyumadan önce kesinlikle muhallebi ya da içine bisküvi katılmış devam sütü verilmemelidir. Annelerin beslenme konusunda gönlü rahat olsun. Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan  1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir. Biberonla yatma diş çürüklerine ve kulak enfeksiyonuna neden olur. Biberonunu oturur pozisyonda içip, biraz beraberce kitap okunup sonra yatılabilir. Gece uyandığında süt içme alışkanlığı varsa, sadece anne sütü/devam sütü verilebilir. Bu alışkanlığı yoksa ya da bebek artık gece beslenmesini aramıyorsa, gece beslenmesine zorlanmamalıdır. Gece uyanmasında ağzı kurumuşsa su da teklif edilebilir.

Sonuç

Sevgili Filiz,

Sadece beslenme konusundan bahsettiğin için bebeğinin uyku düzenini sağlamak konusunda daha önce neler denediğini bilmiyorum. Ancak öncelikli olarak uyumadan önce muhallebi ve gece sütünün içine bisküvi eklemeyi bırakmanı tavsiye ederim. Eminim ki, en fazla birkaç hafta ya da belki günler içinde bebeğinde gözle görülebilir bir rahatlama oluşacak.

Buna ilave olarak, bebeklerde kaliteli ve kesintisiz uyku konusunun birden fazla bileşeni var. Sadece beslenme konusunu halletmek, güzel bir uyku için yeterli olmayabilir. Adeta bir dedektif titizliğiyle oğlunun uyku kalitesini bozacak her türlü unsuru elemeli ve akıllıca uygulanmış bir uyku rutiniyle onu derin ve güzel bir uykuya hazırlamalısın. Oğlunun uyku sorununa kesin çözüm bulmak için, oğlum Can ile tecrübelerimin birikiminden oluşan “Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi” isimli yazımı okumanı öneririm. http://bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

Yazdıklarım umarım faydalı olur. Haberlerini bekler, en kısa zamanda mışıl mışıl uykulu güzel günler dilerim.

Sevgiler

Tanla

Diğer yazılarım için>> BebekveBen.com
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> @Bebek_ve_Ben
Pinterest>> bebekveben

Önemli not: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

 
Toplam blog
: 143
: 7266
Kayıt tarihi
: 19.09.11
 
 

Merhabalar! Adım Tanla. Dijital tasarımcıyım. Eşim Kuzey ve küçük oğlum Can'la beraber dünyayı ke..