Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diş Hekimi Can Sağlat

http://blog.milliyet.com.tr/dis

16 Kasım '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bebeğim neden herşeyi ağzına sokuyor?

Bebeğim neden herşeyi ağzına sokuyor?
 

Korkmayın ve meraklanmayın sadece diş çıkarıyor. Tabi bunu yaparken de dişetleri çok kaşındığı için etrafta ne bulursa ağzına sokmaya ve kaşımaya çalışıyor. Bu sırada da normalden fazla tükürük üretiyor ve ağzına sokacak birşey bulamaz ise parmağı devamlı ağzında di mi?

Garip bir dönemdir bu çocuk ve aile için. Aslında çok dikkat etmelisiniz bu dönemde ağzına soktuğu herşey uygun olmayabilir ve yaygın bir enfeksiyona sebep olabilir. Diş çıkarma ve düşürme dönemlerini dilerseniz bir tablo ile kısaca özetleyebiliriz.

Diş No: I Çıkma zamanı: 6-12 ay Düşme zamanı: 7 yaşında

Diş No: II Çıkma zamanı: 6-12 ay Düşme zamanı: 8 yaşında

Diş No: III Çıkma zamanı: 18-24 ay Düşme zamanı: 10 yaşında

Diş No:IV Çıkma zamanı: 12-18 ay Düşme zamanı: 9 yaşında

Diş No:V Çıkma zamanı: 24-30 ay Düşme zamanı: 11 yaşında

Diş numarası diye belirtilen numaralar bir çenenin yarısında, ortan başlayıp arkaya doğru ilerleyen dişlerin sırasıyla numaralandırılmasından ortaya çıkar. Tabi bu hesaba göre çocuklarımızın ağzında otuz ay dolduğunda tam yirmi adet diş var demektir. Yani 2-2,5 yaş civarı hepsinin çıkması tamamlanır.

Tabi bu mutlu tablo 6 yaşına kadar devam edecektir. O sırada sizleri bir sorun daha bekler. Çoğu çocuk kolay atlatır ama bu dişlerin en arkasından üstte ve altta ilk sürekli, hayatının sonuna kadar kullanacağı dişler yani 6 yaş dişlerini çıkarır çocuğumuz. Biraz sorunlu olursa bir dişhekiminden yardım almanızı tavsiye ederim.

Daha 1 sene dolmuşken yaprak dökümü başlar. İlk çıkan dişler ilk dökülmeye başlar. Yerine yenileri çıkar. Özellikle önden çıkan kesici dişler dediğimiz dişler eskilerine nazaran 3 kat iri çıkacaktır. Tabi bu durumda gene ebeveynler koşarak bize gelirler. Neden bu kadar büyük, çocuğumda bir hatalık mı var? Hayır yok ancak unutmamak lazım çıkan dişler ömrünün sonuna kadar ağzında kalacak dişlerdir. Doğal olarak çocuğunuzun yüzü 7 yaşında küçük olduğu için bu dişler büyük görünür. Büyüyünce hepsi normal görünecektir.

Çocuklarda süt dişlerinin kısa serüveni bu şekildedir. Ancak bütün hikayeleri bununla bitmiyor. Sonraki yazılarımda süt dişleri ile ilgili sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bilgiler vereceğim.

Sevgiler,

 
Toplam blog
: 10
: 32072
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

1974 yılında İstanbulda doğdum. İlk ve orta okulu ilköğretim okulunda okuduktan sonra 1988 - 92 y..