Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Doç Dr Sezen Bozkurt Köseoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/docdrsezenbozkurt

11 Mayıs '21

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Bebeğin Cinsiyetini Öğrenmek

Bebek bekleyen çiftlerin en çok merak ettiği konunun başında şüphesiz ki bebeğin cinsiyeti gelmektedir. Peki bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur ve ne zaman tespit edilebilir, bu yazıda bu konuya açıklık getirmek istedim. 

 

BEBEĞİN CİNSİYETİNİ KİM BELİRLER?

 

Bebeğin cinsiyetini belirleyen babadır. Erkeklerin genetik yapısında XY kromozomu, kadınların ise XX kromozomu bulunur. Kadın üreme hücresi olan yumurtada her durumda X kromozomu varken, erkek üreme hücresi olan spermde ise ya X ya da Y kromozomu bulunur. X kromozomu içeren yumurta hücresi Y kromozomu içeren sperm ile döllenirse bebek XY kromozomu içerdiğinden erkek, X kromozomu içeren sperm ile döllenirse bebek XX kromozomu içerdiğinden kız olur. 

 

BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?

 

Bebeğin cinsiyeti aslında döllenme olduğu anda bellidir. Ama bunu ultrasonografi ile tespit etmemiz en erken 12-14 haftalarda olur. En net olarak ise 16-17 haftalar civarında görülür. Bebeğin cinsiyetinin ultrasonografide görülebilmesi için bacaklarının açık ve uygun pozisyonda olmalı ve suyunun yeterli seviyede olması gereklidir. 

Ultrasonografi dışında aslında genetik inceleme amacıyla yapılan NIPT (non invaziv prenatal tanı testi), amniyosentez ve koryon villus biyopsisi tetkiklerinde de bebeğin cinsiyeti belirlenebilir. Fakat bu testlerde eğer cinsiyet kromozomlarında anormallik yoksa yasal olarak çiftlere bebeğin cinsiyeti açıklanmaz. 

Bu yöntemlerin dışında cinsiyet tahmini ile ilgili farklı toplumlarda çeşitli eğlenceli yöntemler vardır. Fakat bunların hiçbirinin bilimsel bir temeli yoktur. 

 
Toplam blog
: 11
: 62
Kayıt tarihi
: 06.05.21
 
 

12 Ocak 1984 yılında Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi İskenderun'd..