Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeğin ilk ek gıdası ne olmalı?

Bebeğin ilk ek gıdası ne olmalı?
 

Bebeğin 6. ayı bitimi ile beraber, doktorunuzun önerisi ile ek gıdalar başlanır. Bebeğin ilk ek gıdası ev yapımı yoğurt, meyve püreleri; Sonraki aylarda sabah kahvaltıları (annesütü yada formül mama ile ezilen bisküvi içine labne peyniri ya da akşamdan suya konulmuş beyaz peynir, tereyağ, bebeğin ayına göre yumurta sarısı ve ceviz, pekmez konularak sunulan sabah kahvaltıları) şeklinde olacaktır. Bebek bu besinlere alıştıktan sonra, ilk çorbalar bebeğe verilmeye başlanır. Sebze çorbaları ilk tercih edilen çorbalardır. Sebze çorbası mevsimine uygun taze sebzeler kullanılaak hazırlanır. Soğan, sarımsak, lahana gibi aroması y ğun olan sebzeler ilk etapta bebeğin çorbasına konulmaması tavsiye edilir. Ayrıca hazırlanan çorbaya tuz mümkünse hiç ilave edilmemeildir, yada çok az ilave edilmelidir. Pişen çoba rondodan geçirilir ve üzerine sızma zeytinyağı ilave edilir. Sebze çorbası piştikten sonra çorbaya un kavurması ( buğday, çavdar ya da yulaf unu ) eklenerek çorbanın kıvamı arttırılabilir. Bebeğin ayına göre sebze çorbalarına kırmızı mercimek ilave edilerek hazırlanan sebzeli kırmızı mercimek çorbası bebekler için oldukça besleyicidir.

Ek gıdalara geçişle birlikte kullanılan sebze ve meyvelerin taze ve mevsimine uygun olmalına özellikle dikkat edilmelidir.

Karışık Sebze Püresi - Bebeğin İlk Sebze Püresi

Aufzählung

1 havuç

Aufzählung

1 patates

Aufzählung

1 çorba kaşığı pirinç

4 su bardağı su veya et suyu, bir miktar tuz çok az olmasında fayda var. 2 havuç, 1 patates, 1 tatlı kaşığı pirinç ve pişirilir. Her gün mevsimlik sebzelerden birisi eklenir. Örneğin 2.ci gün 3 yaprak ıspanak, 3.cü gün 3 yaprak marul, 3 sap maydanoz, 4.cü gün bunlara kabak veya domates eklemek gibi bir yöntemle hazırlanabilir. Blendırdan geçirilerek elde edilen karışıma 1 tatlı kaşığı irmik konarak yeniden 5 dakika pişirilir. Su ya da et suyu ile çocuğun alabileceği kıvamda sulandırılarak bir öğün yedirilir. Çocuk sindirebiliyorsa, bir tatlı kaşığı margarin ya da tereyağı da konulabilir. Bu pürenin içine su ile pişirilmiş dana kıymasından 1 tatlı kaşığı koyularak yedirebilir.

Sebze püresine kışın sarı kabakta konulabilir. Lahana, turp gibi gaz yapıcı sebzeler dışındaki mevsimlik sebzeler kullanılabilir. Ayrıca kırmızı mercimek, zarları ayrılmış nohut veya bulgur eklenebilir. Ailede pişen sebze yemeklerinin aşırı acılı baharatlı olmayanlarından ezilerek sebze çorba ya da püresine ilave edilir.

http://www.annesesi.com

Bilinçli Anneler & Mutlu Çocuklar

 
Toplam blog
: 50
: 3949
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

Matematikçi Yüksek Lisans ..