Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Bebeğini kaybeden Arjantinli annenin GDO'ya karşı büyük zaferi

Bilindiği gibi dünyamızda bir GDO (Genetiği Değiştirilmiş Ürünler) çılgınlığı devam edip gitmektedir. GDO’lu tohum üreten firmalar bunların üretilmesine ve tüketilmesine sonsuz destek verip paralı lobi faaliyetleri yaptırmakta, bazıları da bunlara şiddetle karşı çıkmaktadır.  Bilindiği gibi genetiği değiştirilmiş tarım ürünleri ne açlığa çare nede üretim artışı sağlamaktadır.   Bu tamamen büyük tohum veya ilaç firmalarının tekel olma ve dünyayı kontrol etme yolunda geliştirdikleri müthiş bir stratejiden başka bir şey değildir. Buradaki amaç dünyadaki tüm tohumların bir veya birkaç firmadan dağıtılarak, hem biyoçeşitliliğin yok edilmesi hem de bu firmaların istediği gibi hem tohum hem de tarım ilacı satarak dünyayı kontrol amacından başka bir şey değildir. Bu ekonomik yönünün yanında bunun çok masum bir üretim şekliymiş gibi gösterilmesi ise çok üzücü ve kabul edilemez bir durumdur.

Genetiği değiştirilmiş organizmaların doğada ve insanlarda yaptığı tahribat zaman içerisinde ortaya çıkmaya başlamış ve gelecekte de daha büyük sorunlarla karşımıza çıkacağı bilinen bir gerçektir.  Ama bir madur Arjantinli anne olan Sofia’nın, GDO firmalarından birisi olan Monsanto firmasına karşı verdiği 13 yıllık mücadele saygıyı hak etmektedir. PAN Kuzey Amerika’nın sayfasında anlatılan bu zafer aktarılmaya değerdir.  Anne Sofia Gatica Arjantinin Ituzaingo civarında yani 6000 ticari soya tarlasının bulunduğu yörede yaşamaktadır. Bundan 13 yıl önce bebeğini anne rahminde GDO’lu tarlalara uygulanan pestisitlere maruz kalması dolayısıyla böbrek kaybından dolayı kaybetmiştir. O günden bu güne vermiş olduğu amansız mücadelesi sonucu kendisine “Goldman Environmental Prize” yani “Goldman Çevre Ödülü” verilmiştir. Mücadelesi önce öfkeyle başlayan fakat daha sonra çocukları ve gelecek nesili korumaya yönelik sert kararlar ve davranışlar sergilemesi onu bu noktaya getirmiştir.

Arjantin, dünyanın en büyük üçüncü GDO’lu soya üreticisi ve ihracatçısıdır. GDO’lu soyanın üretiminin çılgın artışı tekli tarım ilacı kullanımı da çok artırmış ve özelliklede Monsanto firmasının GDO’lu soyaya özel yabancı otları öldürücü olan Roundup ilacının havadan ilaçlamasını da beraberinde getirmiştir. Firma tarafından zararsız olarak reklamı yapılan ilacın aslında hamilelikte birçok doğum kusurlarını ortaya çıkardığı durumu bilinmektedir.

Sofia yeni doğan bebeğini kaybetmesinin ardından, bu bölgede aynı durumu yaşayan birçok annenin olduğunun farkına varararak, kapı kapı dolaşmaya başlamış ve endişeli anneler grubu oluşturmuştur.  “Ituzaingo Anneleri” topluluğu bu bölgede kanser oranının ulusal ortalamanın 41 kat üzerinde olduğunu tespit etmişlerdir. Bunun yanında nörolojin problemlerin, akciğer hastalıklarının ve bebek ölümlerinin oranının hayret verici oranda yüksek olduğunu görmüşlerdir. Grup bunu ispatlayarak ve materyalleride yayınlarak pestisit tehlikesini vurgulamışlar ve “ilaçlamayı Durdurun” kampanyası başlatmışlardır. Bu durumu 2008 yılında Arjantin Başbakanı’da el atmış ve bunun araştırılmasını desteklemiştir. Sofia ve Ituzaingo anneleri tampon bölge kanunu ile yerleşim yerlerine uzaklığı 2500 metrenin altındaki tarlalarda ilaçlamayı yasaklatmayı başarmışlardır.  

Goldman Çevre Ödülleri 1989 yılından beri her yıl verilmektedir. Dünya genelinde kendi yerel toplumlarındaki çevresel adaleti ve sürdürülebilirliği için mücadele veren ismi duyulmamış kahramanlara köklü liderlik ödülünü vermiştir. Sofia’nın silahla evde tutulma tehdidine kadar aldığı tehditleri hiçe sayarak annelere öncülük etmesi ve çocukları korumak için göstermiş olduğu zafer gerçekten bu ödülü hak etmiştir. Bu grup GDO ve pestisit tehlikesini ulusal düzeye taşımış ve tarımda daha güvenilir ve sürdürülebilir yaklaşımlar konusunda toplumu bilgilendirmektedir.

Bir annenin zaferinde de görülen şey şudur. Doğru bir tanedir ama o doğruyu biz baştan bulmalıyız. GDO’lu ürünleri başka alternatifi yokmuş gibi göstererek bütün dünyayı bunlar ellerine geçirdikten sonra gelecek nesillerimiz için ağlamanın bir anlamı yok bence. Aklın yolu birdir ve tektir. Kısaca GDO’lu ürünler görünmeden gelen ACI TEHLİKEDİR…

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 202
Kayıt tarihi
: 30.04.12
 
 

Üniversite, yazar, doğa, çevre ve gıda güvenliği. ..