Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeğinizin 13. ayı

 

 

Ne  zaman yürüyecek

Çoğu bebek bu dönemde yürümeye henüz başlamış veya çok  dengesiz  1-2 adım  atıyor olabilir. Eğer bebeğiniz henüz kendi  başına yürümüyor, mobilyaların etrafında sıralıyorsa biraz daha sabretmeniz gerekiyor demektir. Sonuçta insan olarak bizler dik durmaya programlanmış yaratıklarız. Siz “kamerayı getirin” diyene  kadar bebeğiniz birkaç adım atmış bile  olabilir.

 Bazı çocuklar 18 aylık olana kadar yürümeyebilir. Bu sırada bebeğin kendine özgü gelişmesine saygılı olmak gerekir. Endişeniz varsa doktorunuza danışınız,  bebeğin bu  durumunun normal olup  olmadığı konusunda  en  sağlıklı  bilgiyi  çocuğunuzu sürekli  takip  eden  doktordan  alabilirsiniz. Burada yine tavsiyemiz bu zamanın tadını çıkarmanızdır. Merak etmeyin çok yakında küçük hedefinizin peşinden koşmak  ve  bundan  bıkmak  için çok vaktiniz olacak. Yürürken  dengesiz olnalr  için peşinden  gidilen  ufak  itme  arabası tarzı oyuncaklar  yardımcı olabilir.

 Vücutta değişiklik ve yeme alışkanlıkları

Bebeğinizin hareketleri arttıkça vücut yapısında bazı değişiklikler gözleyebilirsiniz. Öncelikle o dayanılmaz, sevmeye  doyamadığınız tombul kol ve  bacakları incelmeye başlayacaktır.  Bazı zamanlar yemek yemeyi de istemezken bazen çok aç olacaktır. Çocuğunuzu dokor  kontrolüne götürdüğünüzde daha yavaş bir hızla kilo aldığını öğrenme ihitmaliniz çok yüksektir, sakın  panik  olmayın. Kısa bir süre sonra, kucağınıza alma talepleriniz  reddederse şaşırmayın, sadece aralarda ve enerji toplarken sizin kucağınızı isteyebilir.

 Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz yemeye meraklı olduğunda ona bir kaşık verin. Kaşığı attığında neler olacağını merak edebilir, hatta parmaklarını kullanarak sizi  rahatsız etmek de isteyebilir. Yerken etrafı kirletme bu aşamada sık rastlanan bir olgudur. Kocaman bebek önlüğü kullanın ve yemek sandalyesinin altına geniş bir örtü koyun ki pisliği önleyebilin. Eğer dışarıda yiyorsanız, büyük beyaz restoran örtüsünü kaldırabilirsiniz. Böylece  garsonlarla  lüzumsuz  çatışmalara  girmeyi de önlemiş olursunuz.  

 İfade edici dil

Yürümeye başlayan çocuğun sözlüğünde birkaç kelime yer almakla birlikte hızla gelişmeye çok açıktır. (Anne ve baba haricinde) sıklıkla ilk kelimeler kamyon, araba, kitap, ördek, köpek v.s. gibi ilgisini çeken şeyler içindir. Bu kelimeleri bebeğinize tekrar etmeniz çok önemlidir. Bebeğinizin bu kelimenin nasıl söylendiğini ezberlemesi yanında pekiştirmekte olup ona gurur ve başarı övüncü vermektedir. Ayrıca yeni yürüyenin konuşmasını duymak da anne-babalar için  hem çok eğlenceli  hem de  gurur  verici bir  olaydır.

 Dil gelişmesini sağlayan en önemli araçlardan biri daima kitaplardır. Anlamadığını  düşünseniz de  bebeğinizin ilgisini çekeceğni tahmin  ettiğiniz  kitapları alın. İşin  ilginic  bu  kitaplar  sayesinde inşaatta kullanılan aletler veya bir hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlar hakkında bildiğinizi  sandığınızdan  çok fazla şey de öğrenebilirsiniz.  Ve  sabırlı olun, bebeğiniz aynı kitabı tekrar tekrar ezberleyinceye kadar okumanızı da  isteyebilir.

 

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

 

Bu videolarda ilginizi çekebilir

Pencere, Balkon ve Merdiven Güvenliği

Çocuk Odası Güvenliği

Mutfak Güvenliği

Çocuklarda Düztabanlık

Çocuklarda Yan Basma

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..