Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeğinizin saç ve tırnak bakımı

Bebeğinizin saç ve tırnak bakımı
 

Bebeklerin saçı ilk birkaç hafta çok basit bir bakım gerektirir. Bebeğinizin saç ve kafa derisini iki-üç günde bir yıkayabileceğiniz gibi ıslak bez ya da süngerle silerek de temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. İlk haftalarda çok fazla saçı olmaması, varsa da bunların dökülecek olması dolayısıyla şampuan kullanmanıza gerek yoktur. Yeterince saçı çıktığında bebek şampuanları ve tarama işlemine geçebilirsiniz.Saç yıkama işlemi sırasında bıngıldak bölgesine dikkat etmeyi unutmayın.

Tırnaklara gelirsek eğer; bebeğiniz tırnakları uzamış halde doğacağından, çizikleri önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey kesmek olacaktır. Banyo sonrası tırnaklar yumuşakken kesmeye ve bebekler için özel tırnak makaslarından kullanmaya dikkat ederseniz, bu mincik incecik tırnakları keserken fazla endişe etmenize gerek kalmaz. Ayrıca eldiven giydirerek de bebeğinizi kendi çiziklerinden koruyabilirsiniz.

Bebeğinizin Tırnaklarını Keserken

Bebeğinizin tırnaklarını keserken öncelikle onun sakin olmasına özen göstermelisiniz. Buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki onun tırnaklarını kesmek için en uygun zaman uykuda olduğu zamandır. Bebeğin tırnak uzunluğu kendine zarar vermesini önlemek adına kontrol altında tutulmalıdır. Bebekler el kol hareketlerini kontrol edemediklerinden ve anne karnındaki pozisyonu almaya çalıştıklarından genellikle hep yüzlerini çizerler.

Tırnak kesme işleminde bebek makaslarının kullanılması önerilmektedir. Bu makasların da steril olmasına özen göstermelisiniz. Bunun en kolay yolu da makası kaynatmaktır. Her kullanımdan sonra bunu mutlaka yapmalısınız. Tırnaklarını keserken düz bir biçimde ve derine kaçmadan, etli deriye yakın yerden kesmeye özen göstermelisiniz. Bu şekilde enfeksiyonlardan bebeğinizi korumuş olursunuz. Diğer yandan her sabah bebeğiniz uyurken tırnaklarını kağıt törpü ile törpüleyebilirsiniz. Böylece tırnaklarının uzamasını engellemiş olursunuz, bu da onun yüzünü çizmesine engel olmak adına çok yerinde bir önlemdir.

Bebeğinizin tırnakları sizin tırnaklarınızdan daha yumuşak ve kırılgan olsa da keskin olduklarını unutmamalısınız. Yeni doğan bebeğiniz kaslarına hakim olamadığı için kendi yüzünü veya sizin yüzünüzü sık sık çizebilir. Bu nedenle gerekli sıklıkta bebeğinizin tırnağını kesmelisiniz. Küçük bebeğinizin tırnakları hızla uzadığı için haftada birkaç kere kesmeniz gerekebilir. Ancak ayak tırnakları için aynı hızla uzamadığı için çok sık kesmeni gerekmeyecektir.

Bebeğinizin tırnaklarını kesmek için en uygun zaman uykuda olduğu anlardır. Ya da banyodan yeni çıktığı zamanlarda da tırnaklarını kesebilirsiniz çünkü o anlarda tırnakları çok yumuşak olacaktır. Bebeğinizin tırnaklarını keseceğiniz mekanın yeterince aydınlık olmasına dikkat etmelisiniz ve mutlaka bebekler için üretilmiş tırnak makaslarını kullanmalısınız. Bebeğinizin ellerini sabit tutarak, parmak uçlarını bastırarak ve derisini kesmemeye dikkat ederek tırnaklarını kesebilirsiniz.

Bebeğinizin el tırnaklarını yapısına uygun olarak kavisli keserken, ayak tırnaklarını düz şekilde kesmelisiniz. Eğer bebeğiniz bir türlü rahat durmuyorsa mutlaka yanınızda biri olmalı ve bebeğinizi oyalamalıdır. Eğer yanlışlıkla parmağını kesecek olursanız sakin olun ve kanayan kısmı bir bezle sarın. Zaten kanama birkaç dakika içinde duracaktır.

Bebeklerde Göz Bakımı

Gözbebekleri normalde eşit olduğu halde ilk 15 gün içinde birbirinden farklı büyüklükte olabilir. İlk 3 ay boyunca bebekte şaşılık görülmesi normal kabul edilir. Şaşılık 6. aya kadar uzarsa bir göz doktoruna göstermelisiniz.

Doğum sırasında zorlanmaya bağlı olarak gözün beyazında kanlanmalar olabilir. Ancak bunun normal olup olmadığı kararını doktora bırakmak tabii ki en doğrusudur. Doğumdan hemen sonra göz kapaklarında hafif şişlikler görülmesi de normal kabul edilir.

Bebeğinizin gözlerinde sürekli çapaklanma gözde iltihaplanmaya ya da gözyaşı kanallarında tıkanıklığa işaret edebilir. Bu durumda bebeğinizin gözündeki çapakları ılık suyla ıslattığınız bir bez veya pamukla temizleyebilirsiniz. Teşhis ve tedavi için doktora mutlaka göstermelisiniz.

Diğer yandan bebeklerin göz renkleri altıncı aya kadar değişiklikler gösterebilir. Bebeğinizin gerçek göz rengi altıncı aydan sonra belli olur.

Bebeğiniz siz onu emzirirken sizin gözlerinize odaklanır. Bebek ile annenin gözü arasındaki mesafe bebeğin bir nesneyi en iyi odaklayabildiği mesafedir. Onunla bu göz göze ilişki ilk iletişim yönteminiz ve tarifsiz bir keyif anıdır, her şeyi bir kenara bırakın ve bu zamanların tadını çıkarın.

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..