Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeğinizle Uzun Gece Uykusu İçin 10 Tavsiye

Bebeğinizle Uzun Gece Uykusu İçin 10 Tavsiye
 

Bebeğiniz gece boyu güzel güzel uyusun istersiniz değil mi? Bunun için belli bir düzeni takip etmek önemli. Bebeğinizin gece olduğunu, artık uyuyacağını anlaması gerekli. İşte bebeğimizin rahat uyuması için 10 tavsiye:

1. Anneyle ( duygusal bakım verenle) beraber uyuma. Anneyle güvenli bir bağlanma gerçekleşebilmesi için en önemli noktalardan biri beraber uyumak. İki yaşına kadar çocuk, her istediğinde duygusal yakınına ulaşabilmek, onun hep yanında olduğunun güvenini duymak ister. Güven, onun duygusal ihtiyacıdır. Çocuğun her gözünü açtığında yanında annesini görmesi, onun sesini, sıcaklığını hissetmesi rahat uyumasına ve mutlu uyanmasına çok yardımcı olur. Her an bebeğinizin yanında bulunamasanız da, uyurken ve uyandığında sizi görmesi onu rahatlatacaktır. Bu durum annenin de  yatağından kalkmadan bebeğin ihtiyaçlarını karşılamasına ve tekrar uykuya dönmesie yardımcı olur. Not: Ayrı odada uyutmak son zamanlarda çok kullanılan bir yöntem. Bu yol tercih edilecekse de bebeğin duygusal ihtiyacı gözetilerek uygulanmalı. Çünkü duygusal ihtiyaçlar doğru zamanda karşılanmazsa daha sonra farklı sıkıntılarla kendini gösterebilir. chicko

2. Uygun yatak seçimi. Bebeğin güven hissini yaşaması, bizimse uyurken ona zarar vermeyeceğimizden emin olmamız için karyolasını bizimkiyle aynı yükseklikte ayarlayıp, bize dönük kısmını korkuluksuz açık bırakıp, kendi yatağımıza sabitleyerek kullanabiliriz. Böylece bebeği rahatça görebiliriz, o da bize kolaylıkla ulaşabilir. Yani kendi yatağımıza bebeğin yatağını eklemiş, birleştirmiş oluyoruz. (Bizim de bebeğimizin de yer yatağı kullandığı bir ortam en verimlisi olur. Bu hem bebeğin gözünü açtığında korkuluk görmeden etrafı özgürce gözlemleyebilmesini sağlar, hem de çok güvenli. Ama bugünkü alışkanlıklarımız dolayısıyla seçim size kalmış.)

3.  Az ışık ve tam karanlık. Akşam olduktan sonra rahat uyuyabilmesi için ışıklandırmanın mümkün olduğunca az olması gerekiyor. Ortamın karanlığa yakın olması bebeğinizin uykuya geçmesini kolaylaştırır. (Televizyonlar da oldukça fazla ışık saçıyor. Bulunduğu yerde TV ışığı da olmaması önemli.)  Uykuya daldığında tam karanlık olması sağlanmalı. Çünkü büyümeye yardımcı olan melatonin hormonu tam karanlıkta salgılanıyor. Uyku boyunca, sadece gerekirse, loş bir kırmızı ışık kullanabilirsiniz. (Merak etmeyin, sandığımız gibi onlar karanlıktan korkmazlar.)

4. Kısık sesle konuşma ve tam sessizlik. Bebeğinizin uyku zamanı olduğunun farkına varıp uykuya geçebilmesi için sakin, kısık sesle ona uyku zamanının geldiğini, kolaylıkla uyuyacağını söyleyebilirsiniz. Bu noktadan sonra mümkünse konuşmayın ve uyarmayın. Her yeni uyaran, dakikalarca süreci başa döndürebilir çünkü.

5.Gece mümkünse bezini değiştirmemek. Bebekleri en çok uyandıran nedenlerden biri de bu oluyor. Sıcacık uyurken vücuduna göre soğuk bez, değiştirmek için vücudunu hareket ettirmemiz bebeğimizin uyanmasına sebep olabiliyor. Gerekmedikçe gece uykusu sırasında bezini değiştirmemeye çalışın. Neyse ki şimdiki bezler saatlerce kuru kalmak konusunda çok başarılı.

6. Yatağının uygun sıcaklıkta olması. Bunun için yatak örtüsünün ilk temasta sert ve soğuk değil, mümkün olduğunca yumuşak ve rahat hissettirecek (Örn: pazen, yumuşak bir penye, vb....) bir yüzeyi olmasına dikkat edin. Ya da yatağını önceden hafif ılıtabilirsiniz. Amaç, bebeğimiz uykuya geçmişken soğuk yatakla temas edip üşüyerek uyanmasın.adorable-21998_640

7. Yatağının pencereden uzakta olması. Bu, soğuktan ve sabah olduğunda gün ışığından etkilenmemesi için önemli. Mecburen cam kenarında olacaksa da koyu renk bir perdeyle ışık kesilebilir.

8. Hep aynı düzenin uygulanması. Uyku vakti geldiğinde odaya geçmek, masaj yapmak, pijamaları giymek, sadece uykudan önce söylenen belli bir uyku şarkısı gibi uykuyu hatırlatacak belli bir düzen takip edilmelidir.

9. Uykudan önce banyo yaptırmak ve masaj. Banyo yapınca bebek gevşiyor, bir de üzerine karnını doyurdu mu güzel bir uykuya geçiyor.

10. Ortamda uygun miktarda nemlilik olması. Bunun için basit bir nemölçer alabilir, odada ıslak bir havlu, sadece suyla ıslatılmış bir bez bulundurabilirsiniz.  Not: deterjan, yumuşatıcı gibi maddelerin kokularının astım gibi rahatsızlıkları tetikleyebileceğini unutmayın.

O zaman ne diyelim, bebeğimizle keyifli geceler :)

Ayşegül Karahan Ertuğrul

Eğitimci, Ebeveyn Danışmanı

www.aysegulkarahan.com

www.instagram.com/aysegulkarahanbilincliaileler/

www.facebook.com/aysegulkarahanBilincliAileler/

 
Toplam blog
: 36
: 79
Kayıt tarihi
: 17.08.17
 
 

Anne, Eğitimci, Spiritüel Danışman, Ebeveyn Danışmanı.   En büyük keyfi çocuklar ve kendi çoc..