Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebek büyütürken bütçemi nasıl koruyorum?

Bu yazımdaki önerileri takip ederek ayda 150-250TL tasarruf yapmanız mümkün.

Para konularını konuşmayı hiç sevmem. Parayı bir amaç olarak değil, ihtiyaçlarımızı almak için bir araç olarak görenlerdenim. Ancak şu bir gerçek ki, yaşantımızı sürdürmek için paraya ihtiyacımız var. Hele bir de çocuk sahibi olduktan sonra, işin rengi iyice değişiyor.

Can 2011 senesinde aramıza katıldığından beri kocamla iki kişilik küçücük dünyamızda daha önce ön planda olmayan şeyler önem kazanmaya başladı. Biz iki yetişkin olarak, istersek ayın ilk 15 günü deli gibi dışarıda yemek yer, sonraki 15 gün de evde makarnayla idare ederdik. Kime ne? Ama çocuk olduktan sonra bu şekilde umarsız davranamıyorsunuz. Çocuğunuzun sağlığı ve mutluluğu için her türlü detayı düşünüp, eski harcama alışkanlıklarınızdan vazgeçiyorsunuz. Hatta sadece bugünü düşünmenin ötesinde, gelecek için de tasarruf yapmanız gerekiyor.

bebek büyütürken bütçe

Çocuk büyütmek ve tasarruf. Birbiriyle nasıl çelişiyor öyle değil mi? Boyları mini minnacık olsa da, çocuklarımız için yaptığımız harcamalar eminim ki aile bütçemizdeki en büyük kalemleri oluşturuyor. İngiltere’de 2010 senesinde yapılan bir araştırmaya göre, bir çocuğu 21 yaşına kadar büyütmenin masrafı £200,000 (yaklaşık 574,000TL) olarak hesaplanmış. Üstelik bu paraya özel okul ya da üniversite masrafları dahil değil. Nasıl? Gözleriniz yuvalarından fırladı değil mi?

Bu yazımda Can’ı büyütürken yaşadıklarımdan ve internette rastladıklarımdan yola çıkarak  “Çocuk Büyütürken Cüzdanın Dibini Gör(me)me”nin yollarını vereceğim. Bazıları çok küçük öneriler ama damlaya damlaya göl olur öyle değil mi? Haydi bakalım başlıyoruz.

Beslenme

  • Emzirin. Hem sağlıklı, hem bedava. Bebekler katı gıdalara geçmeden önce 1 günde vücut ağırlıklarının her 1 kilogramı için 150-200ml devam sütü içer. Yani 3 kiloluk bir bebek günde 450-600ml devam sütü içer. 900gr lık 1 numara devam sütleri yaklaşık 2 hafta dayanır. Bu sütler markasına göre 20-40TL arasında değişir. Dolayısıyla ayda 40-80TL yapar.
  • Kendi kavanoz mamanızı yapın. Evden dışarıdayken hayat kurtarıcı olan 1 küçük kavanoz bebek mamasının (125gr) en ucuzu yaklaşık 1TL’dir. Onun yerine 3TL’ye 1 kilo elma yada diğer taze meyvelerden alırsanız, posaları çıkıp rendelendikten sonra 6 kavanoz bebek mamanız olur ki, daha sağlıklı bir seçenektir. Bu şekilde yemek başına 500 kuruş tasarruf edersiniz. Haftada 2 gün dışarıda olsanız, ayda 4TL eder.

Giyim

  • Paylaşın. Bebek ve çocuk giysileri küçük ve sevimli görünüşleriyle kalpleri fetheder. Özellikle ilk çocuğuna hamile olan ya da ilk çocuğunu büyüten anneler her alışverişe çıktıklarında ayrı bir bebek elbisesi almadan huzur bulamazlar. Aslında bebek giysilerinin pek çoğunun ömrü birkaç ay gibi oldukça kısa sürelerdir. Bu nedende almadan önce 2 kere düşünün. Aileniz ya da yakın arkadaşlarınızın bebekleri için artık kullanmadığı giysileri sormaktan çekinmeyin.
  • Cinsiyete bağlı renkler almayın. Elbette aslan parçası oğlunuza birkaç mavi kıyafet, prenses kızınıza da birkaç pembe kıyafet alabilirsiniz. Ama başka çocuklar da yapmayı düşünüyorsanız dolabı sadece mavi ya da pembeyle doldurmayın. Sarılar, yeşiller, beyazlar da aynı ölçüde tatlıdır ve ikinci çocuğunuza da rahatlıkla giydirebilirsiniz.

Temizlik

  • Kumaş bez. Bebeğinize hazır bez yerine kumaş bez kullanın. Bir bebek kendi başına tuvalete gitmeye hazır olana kadar yaklaşık 6,000 hazır bebek bezi (Günde 8 x 2 yıl) tüketiyor. Bebek bezlerinin ortalama fiyatının markasına göre 0.3 – 0.6 TL arasında olduğu düşünülürse, ayda 72-144TL, 2 yılda 1,800-3,600 TL eder.
  • Hazır bez. Kumaş bez bana göre değil diyorsanız, en azından hazır bezleri alabileceğiniz en büyük paketten alın. İlk anda pahalı gelebilir, ama, bez çok tüketileceği için birim fiyatı daha düşük olacak ve uzub vadede karlı çıkacaksınız. Ayrıca en pahalı marka yerine market markalarını deneyin. Ayda 5-10TL tasarruf.
  • Islak mendil yerine kumaş ve su. Bebeğin altını temizlerken, hazır ıslak mendiller yerine su ile ıslattığınız pamuk ya da pamuklu bir kumaş kullanın. İçinden toplam 120 adet çıkan üçlü paket ıslak mendilin ortalama fiyatı 12TL civarında. 120 adet ıslak mendil en iyi ihtimalle 15 günde tükenir. Bu da ayda 24TL eder.
  • Önlük almayın. Bebeğinize kumaş önlük almayı düşünüyorsanız bir daha düşünün. Tatlı desenleri bir tarafa, pek çok kumaş önlük bir müddet sonra yemek artıklarıyla kirlenir ve bebeğiniz büyüdükçe önlüğün kapattığı alan elbiseleri korumaya yetersiz kalır. Kumaş önlük yerine bebeğinize büyük gelen, ancak kolları dahil tüm vücudunu kapatan koyu renk bir çocuk tişörtü giydirebilirsiniz. Alternatif olarak tüm vücudu koruyan ve su geçirmeyen önlük-elbiselerden alabilirsiniz. Hem lekelenmeler önlenir, hem de makinada yıkanarak ileriki yıllarda kullanabilir. Bir seferlik 3-5TL tasarruf.

Eğlence

  • Ucuz oyuncak. Çocuklarınıza sürekli oyuncak almaktansa, oyuncakları beraberce bir oyun şeklinde yapın. Bu konuda internette pek çok site çok güzel projeler veriyor.  Ayrıca pek çok bebek evdeki tencere, tava, tahta kaşıklar, boş ayakkabı kutuları gibi çok basit eşyalarla bile çok güzel vakit geçirebilir.

Genel

* Gereksiz eşya almayın. Bebeğin ihtiyaçları ebeveynlerin yumuşak karnıdır. Bebek eşyaları sektörü gereksiz olan pek çok aleti şık kutularla ambalajlayıp evinize sokarlar. 50-180TL arasındaki biberon ısıtıcı yerine 10TL‘ye çelik cezve, 70-300TL arasındaki biberon arıtıcı yerine 15-20TL‘ye biberon fırçası işinizi görür. 1 yaşından önce çoğunlukla yürümeyen bebekler için 30-40TL harcayarak bebek ayakkabısı, Ani Bebek Ölümü Sendromu riskinden ötürü (SIDS), bebek karyolasına yastık, yorgan gibi şeyler, hiç pratik olmayan bornozlar (20-40TL) almayın. Siz en iyisi benim 10 Gereksiz Bebek Ürünü listeme bir göz atın.
* Bebek partisi yapın. Yurtdışında çok yaygın olan bebek partileri (baby shower) gerçekten çok faydalı. Bu konuda yakın bir arkadaşınız partiyi organize etmeyi üstlenerek size yardımcı olabilir. Bebeğiniz için almayı düşündüğünüz eşyaların listesini bu arkadaşınıza verip, gelecek olan misafirlerin bu listeden alışveriş yapmasını rica edebilirsiniz. Böylece 10 tane aynı renkte tulum ve 30 tane biberon hediye gelmemiş olur. Tabii listeyi hazırlarken misafirlerinizin bütçesini düşünüp tüm listeyi çok pahalı ürünlerle doldurmayın.

Sizin de çocuk büyütürken aile bütçesine katkısı olduğunu düşündüğünüz önerileriniz varsa beklerim. Bol tasarruflu günler!


Sevgiler,
Tanla
Diger yazilarim için>> http://www.bebekveben.com
Facebook>> Bebek ve Ben http://www.facebook.com/pages/Bebek-ve-Ben/156814961053785
Twitter>> Bebek_ve_Ben http://twitter.com/Bebek_ve_Ben

 

 
Toplam blog
: 143
: 7266
Kayıt tarihi
: 19.09.11
 
 

Merhabalar! Adım Tanla. Dijital tasarımcıyım. Eşim Kuzey ve küçük oğlum Can'la beraber dünyayı ke..