Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebek Yatağı Seçerken

Atasözlerinin her zaman sağlam bir dayanağı vardır, ne demiş atalarımız? “Uyusun da büyüsün”. Bu sözde de gerçekten bilimsel bir doğruluk payı vardır. Çünkü büyüme hormonu en fazla uykuda salgılanır. Yani sağlıklı büyümenin birinci şartı sağlıklı bir uyku uyumaktan geçer. Bu nedenle de bebeğimizin en fazla büyüyeceği zaman dilimini geçireceği yatağının da belli koşulları temin edecek şekilde düzenlenmesi çok önemlidir.

Bebebeğinizin yatağını seçerken karyolanın ve içine konacak şiltenin belli özelliklere sahip olmasına dikkat etmek gerekir.

Öncelikle karyola büyüdükçe hareketlenen bebeğin hareketleriyle devrilmeyecek kadar ağır ve sağlam olmalı, küçük yaramazın atlama ve zıplamalarına direnç gösterebilmelidir. Parmaklıkların arası 2.5 cm’den dar 6 cm’den geniş olmamalıdır. Bu çocuğunuzun el-kol ve bacaklarının sıkışmasını ve bacaklarını rahatlıkla parmaklıklardan sarkıtmasını önleyecektir. Parmaklıkların açılma mekanizması mutlaka iki taraftan açılmaya uygun olmalı, tek taraftan müdahale ile açılmamalıdır. Açma merkanizmasının bebeğin kolayca ulaşamayacağı altta olması daha uygundur. Yatağın parmaklıkları bebeğiniz büyüdüğünde atlayamayacağı yükseklikte en az 60 cm olmalıdır. Karyolada keskin-sivri köşeler veya bebeğe batıp zarar verecek kıymıklar olmamasına dikkat edilmelidir.

Arada kalacak boşluklara bebeğin başı veya kolu-bacağının sıkışmaması için yatak seçerken her şeyden önce karyolaya uygun boyda olmasına dikkat etmek gerekir. Yatak ne çok sert ne çok yumuşak olmamalıdır. Çok sert bir yatak bebeğin kaslarını yorarak uykuya dalmasını zorlaştırken, çok yumuşak bir yatak da ağız ve burunun içeri gömülerek nefes almasını zorlaştırabilir. En uygunu orta sertlikte yarı ortopedik bir yataktır. Yatağın daha temiz kalması açısından yıkanabilir yatak koruyucu kullanılabilir. Çarşaf ile yatak arasına sıvı geçirgenliğini önleyecek bir koruyucu takılmalıdır. Böylece kusma, çiş gibi sızıntıların şilteye geçmesini önleriz, bu da temizlendiği halde oluşacak kokuya ve bakterilere engel olur.

Karyolanın içine, kenarına koruyucu olarak konanlar hariç çok ince bile olsa yastık konmamalıdır. Çünkü bu yastıklar kolaylıkla bebeğin boğulmasına yol açabilir. Kenarlara koruyucu olarak konan ince yastıklar da en az 6 yerinden bağcıklarla bağlanmalı ve yatağın içine düşmeleri engellenmelidir. Bu kenar koruyucuların bağlandığı bağcıkların fazlalıkları kesilmeli, bunların bebeğe dolanması veya bebeğin bunarı çiğnemesi önlenmelidir. 

Bu video da  ilginizi çekebilir Çocuk Odası Güvenliği

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..