Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '17

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Bebekler Hakkındaki 15 Şok Edici Gerçek

Bebekler Hakkındaki 15 Şok Edici Gerçek
 

Bütün bebeklerin uyku, süt içmek, ağlamak ve kusmak olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, bu sevimli küçük yaratıklar için çok daha fazlası var! Bebekler gerçekten büyüleyici, çünkü dokuz ay boyunca rahimde yaşayabilmelerine yardımcı olan uyarlamalara sahipler. Yetişkinlerin bile yapamayacakları şeyleri yapabildikleri için onları mini süper kahramanlar olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca annelerinin kan dolaşımından birçok şeyi (besin maddeleri ve hormonlar gibi) emerler, bu da oldukça şok edici şeylerin oluşmasına neden olabilir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
 
15. Ağlarken gözyaşları üretmezler.
Yaşamın bir mucizesinin yanı sıra kesinlikle sevimli görünen bebekler için ne biliniyor? Cevap kesinlikle ağlıyor ve bir sürü şey de! Ebeveynlerini bütün gece uyutmazlar tutarlar ve her şeye ihtiyaç duyduklarında ağlarlar. Ancak, doğan bebeklerin ağlarken gözyaşı dökmediğini fark ettiniz mi? Ağlamaları çığlık atıyor, oysa bir yetişkinin ağlaması gözyaşları konuşmaya çalışırken yüzlerini yuvarlıyor. Yenidoğanlar, gözyaşı tutmazlar, çünkü tam gelişmiş göz yaşı kanalları, en az üç ila oniki haftalıka kadar ve onların limbik sistemi (duygusal hareketlerini denetleyen) az gelişmiş duruma gelene kadar. Bununla birlikte, gözlerini nemli ve sağlıklı tutmak için duygusal olmayan gözyaşları (bazal gözyaşları denir) üretirler. Ayrıca “refleks yırtılması” (bir soğan dilimlenince yetişkinlerde ortaya çıkan tür)
 
14. Saçları büyür ve rahimde tüketirler.
Hamilelik yaklaşık 4-5 ayda bebekler lanugo geliştirmeye başlarlar. Bu, uzuvları ve vücudunu örten çok ince, yumuşak bir saçtır. Saçının işlevi tartışıldı. Bazı teoriler, günümüzde hiçbir işe yaramayan evrimden kalan, bebeği rahimde sıcak tutması ve bebeğin cildi amniyotik sıvıdan zarar görmesini önlemeye yardımcı olmasıdır. Saçlar prematüre bebeklerde daha fazla bulunur (onları sıcak tutmaya yardımcı olursa mantıklıdır). İnce saçlar aslında doğumdan önce düşer (çoğu durumda). Ancak, bu en garip şey değil. Gerçekten şok edici olan şey, bebeklerin saç’larını tüketmeleri! Aslında ilk kakasında katkıda bulunan şey budur. Brüt ama gerçek.
 
13. Yetişkinlerden daha fazla kemiğe sahipler.
Onlara baktığımızda, bebeklerin aslında yetişkinlerden daha fazla kemiğine sahip olduğunu tahmin edemezsiniz. Onlar çok küçükler! Peki, bu nasıl mümkün? Bir bebeğin iskeleti 300 parçadan oluşur, ancak bunların çoğu kıkırdaktan yapılır. Bu aynı zamanda bebeklerin diz kafası taşımadıklarını açıklar (kıkırdak röntgen filminde görülmediği için).
Kıkırdak da daha yumuşak ve kemikten daha esnektir. Bu esneklik olmadan bebeklerin doğum kanalını şimdi olduğundan daha acı ve zorlaştıracaktır! Bebekler büyüdükçe, kıkırdaklar kemik haline gelir (kemikleşme olarak bilinen bir süreç) ve bazı kemikleri birlikte kaynaşarak daha büyük kemik oluştururlar. Yetişkin olduklarında, kemik sayısı sadece 206’dır.
 
12. Nesnelerin görünmez olduğunda var olmayı bıraktığına inanıyorlar
Bebekler, nesne kalıcılığından yoksun oldukları için (bir nesnenin hâlâ var olduklarını, ancak göremedikleri halde) nesnel çalmayı sever. Yani, ellerinizin arkasında veya bir kitapta saklandığınızda, bebek tam anlamıyla sonsuza kadar gittiğinizi düşünüyor. Bu gerçekten “gözden uzak gönülden uzak” ifadesine yeni bir anlam kazandırıyor değil mi?
Dolayısıyla, bebeklerin, görüşlerini engelleyen nesne arkasında çıktıktan sonra sizi görmek çok heyecanlı ve heyecanlı. Yaklaşık dört ila yedi ayda, bebekler nesne kalıcılığı geliştirmeye başlarlar. Ayrılık kaygısına neden olan, yeni geliştirilen duygusal ataşmanlarıyla birlikte budur (biliyorsunuz, çünkü bir dakika boyunca odadan çıktığınız için tantralar attığında ve şu an size geri dönmeniz yeterlidir).
 
11. Çevre beyinlerini çarpıcı bir biçimde etkiler
Çevrenin beyin gelişimini etkileyebileceğini duymak o kadar da şaşırtıcı olmayabilir. Fakat küçük şeylerin bile bebeğin beyninde nasıl, özellikle de gelişme için çok önemli yıllarda büyük bir etkisi olabileceğine şaşırabilirsiniz. Kavrama anından 3 yaşına kadar, beyin hayatın herhangi bir döneminde olduğundan daha hızlı büyür. Bebeğin beyni, gebelik sırasında yapılarını geliştirir ve bebek doğduğunda bu yapılar hızla büyür ve motor becerileri geliştirmeye ve yeni şeyler deneyimlemeye başlar. Bir bebek, sahip olacağı tüm nöronlarla doğsa da, nöronlar arasındaki bağlantılar (sinapslar) şimdiye kadar olduğundan daha hızlı bir oranda oluşturulur.
Çocuk büyüdükçe, kullanılmayan sinapslar sonunda yok edilir. Bu anlamda, çevre bir anlamda bebeğin beynini şekillendirir. Bir bebeğin beynini etkileyen görünüşte küçük bir şey örneği, sevdikleri tarafından fiziksel olarak temas halindedir. Normal dokunma geçiren bebekler daha güçlü nöronal bağlantılara sahiptirler (öğrenmeyi sürdürmek için hafıza ve yeteneği geliştirirler) ve daha iyi bir refaha (örneğin, endişe geliştirme riski düşüktür) sahiptir.
 
10. Dönemleri vardır.
Plasenta, annenin besin maddelerinden ve diğer moleküllerden geçerek hayatta kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu bebeğe geçtiği geçittir. Örneğin, oksijen, antikorlar (enfeksiyona karşı koruma sağlar) ve annenin kan kaynağından gelen hormonlar plasenta vasıtasıyla bebeğe aktarılır. Hamile kadınların çok ürettikleri önemli bir hormondur östrojen, fetal organların gelişimi için ve annenin göğüs dokusunun büyümesi için (ve emzirmeye hazırlık için) önemlidir. Bu östrojenin bir kısmı yenidoğanlarda geçici göğüs şişmesine ve şaşırtıcı şekilde sözde menstrüasyona neden olabilecek bebeğe geçer. Temel olarak, bir kadın bebek doğduğunda, östrojen seviyesi azalır; çünkü artık annesinden östrojen almıyor,
 
9. Laktattır.
Annenin hormonları (yani östrojen) bebeğe geçtiğinden ve göğüs şişmesine neden olabileceğinden laktasyona (galaktor rejimi) neden olabilir. Bu, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir ve bebeklerin yaklaşık% 5’inde görülür. Bebeğin ürettiği süt için kullanılan bir halk terimi, “cadı sütü” nden ibarettir; çünkü geçmişte bazı kültürler cadıların tanıdık ruhları için beslenme kaynağı olduğuna inanan ve bebeklerini uyutmaktan alıkoyarlar. Oldukça zorlandı. Geçmişteki insanlar bunun kötü bir şey olduğu ve onu sıkıştırmaya ya da masaj yapmaya çalışacaklarını düşündüler. Bununla birlikte, durum zararsızdır ve tedavi edilmeden birkaç ay içinde kendiliğinden düzelir. Masaj yapmak ya da sıkıştırmaya çalışmak, bakterileri süt bezlerine iterek enfeksiyona neden olabileceğinden iyiden daha fazla zarar verebilir.
 
8. Parmak izleri, çevrelerinden kısmen oluşur
Gebeliğin beşinci ayına gelindiğinde, fetüsün parmaklarındaki kalıplar tamamen oluşur ve ciddi mutilasyon olmadıkça hayat boyunca aynı kalır. Genetik, tahmin ettiğiniz gibi, parmak izinizin genel kalıplarını belirlemeye kesinlikle yardımcı olur, ancak bunların tamamı hikaye değildir. Fiziksel ve zihinsel diğer pek çok özellik gibi çevre de önemli bir rol oynamaktadır. Bir fetüs kemik büyümesini geliştirirken, rahimdeki basınçlar ve hatta göbek kordonunun uzunluğu parmak izlerinin sırtlarını etkileyebilir. Bu sebeplerden ötürü, aynı ikizlerin bile aynı parmak izlerine sahip olmadıklarını bilmek şok olabilir (popüler inanca rağmen)! Aslında, genlerin ifade etme biçimini değiştiren kimyasal değişiklikler olan epigenetik değişiklikler sayesinde genetik açıdan da farklılık gösterirler.
 
7. Zihninizi okuyabilirler
Pekâlâ, bebekler X-Men’e ait bir mutantın eşdeğeri olmayabilir, ancak oldukça şaşırtıcı şeyler yapabilirler. Birincisi, uzmanların “zihin okuması” ile karşılaştırmasıyla diğer insanların duygularını okumakta çok başarılılar. Araştırmacılar bir çalışmada 18 aylık çocukların (sözsüz) duygusal iletişimlerini almalarına rağmen, Doğrudan onları içermez. Bu oldukça büyüleyici, çünkü birçok yetişkin bile bunu yapamıyor! Diğerlerini izleyerek, bebekler nasıl davranacakları konusunda bazı önemli dersler alırlar. Çalışmada, örneğin, bebekler iki yetişkinin etkileşime girdiğini izlediler. Yetişkinlerden birisi bir oyuncakla oynarken diğeri öfke veya tarafsız bir ifade ifade etti (ya da odada kaldı ya da solda). Çocuğa oyuncak ile oynamak için fırsat verildiğinde,
 
6. Süper duyguları var.
Bebekler, yetişkinlerden üç kat daha fazla damak tadına sahip olabilirler! Onların damak tomurcukları dillerinin, yanaklarının, damaklarının ve bademcikleri bulunur. Bu onları tatlara karşı çok hassastır. Ancak, bir bebeğin tercih ettiği gıdaların gebelik sırasında annesinin yemesi ve bebek emzirirken şekillendiği lezzetlerin olduğunu biliyor muydunuz? Tatlar amniyot sıvısına iletilir (aromaları üzerinden) ve bebekler doğumdan önce bile bu lezzetlerin anılarını oluştururlar. Yani, bebeğinizin sebzeleri sevmesini isterseniz, hamile kaldığınız sürece onlardan daha fazlasını yiyeceksiniz! Eğer gerçekten düşündüğümüzde, belki bebekler olabilir X-Men katılmak. Zihin okumasından tat süper duygusuna kadar, bebeğin başka şeylerin neler yapabileceğini, henüz farkında olmadığımızı merak ediyorum ama merak edemiyoruz.
 
5. İkizler olma şansı tüm dünyada değişir
Asya ve Latin Amerika’da ikiz oranlar, her 1000 doğumda yaklaşık 10 veya daha az olduğunda gerçekten düşüktür. Bununla birlikte, Orta Afrika ülkeleri her 100 doğumda 18 veya daha fazla olan ikiz oranı oldukça yüksektir. En yüksek doğum oranına sahip ülke olan Benin, Batı Afrika’da ve her 1000 doğumda yaklaşık 28 kişi ikiz! Yüksek ikiz oranının bir nedeni aslında birçok Afrika ülkesi diyetle ilgilidir. Afrikalıların diyetinin büyük bir kısmı cassava, yumru kökü olan bir bitkidir. Bir çalışma, çoklu yumurtaların salınmasına neden olan, ikizlerin olma ihtimalini artıran belirli bir kimyasal maddeye ait yüksek bir seviyede olduğunu buldu.
Gelişmiş ülkelerde ikiz doğum oranları artmaktadır ve bir nedeni, bir kadın büyüdükçe ikizlerin olma olasılığı artmakta ve gelişmiş ülkelerde kadınlar daha sonra hamile kalma eğilimindedir. Bir başka sebep, in vitro fertilizasyon gibi kadınların çoğul gebelik yaşama şansını arttıran doğurganlık tedavilerindeki artış olmasıdır.
 
4. Binlerce bezin arasından kullanırlar.
Hepimiz bebeklerimizin bebek bezlerinden geçtiğini biliyoruz, özellikle kendi bebeğimiz varsa. Ancak, bebeğin kullandığı bezlerin sayısını tam olarak tahmin edebilirmisiniz ? Elbette, dünyadaki en hoş düşünce olmayabilir, ancak bazı nedenlerden dolayı oldukça ilginç. Tabii ki bebek ne kadar gençse o kadar çok çocuk bezi geçecektir. Anne sütü çabucak sindirilir ve bebeklerin gastrokolik refleksi olgunlaşmadığı için kolonları mideleri yiyecekle uzandığında otomatik olarak boşaltılan sinyali verilir. Yalnızca ilk ayda, yaklaşık 320 bebek bezi değişikliği yapmaları gerekecek. Hayatlarının ilk yılı boyunca bir bebek tahmini 3,360 çocuk bezi geçirir! Bu çok bez ve para. Fakat sizi vazgeçirmek için izin vermeyin; Ne de olsa çok sevimli oluyorlar!
 
3. Bakterilerle doğarlar.
Anne rahminin steril olduğu konusundaki uzun zamandır devam eden inancına rağmen, son yıllardaki araştırmalar plasenta, göbek kordonu ve amniotik sıvıda bakterilerin bulunduğunu bulmuştur. Endişelenmeyin, bu bakteri mutlaka kötü değildir. Aslında, anne ve diyetine güveniyorlar. Anneler yiyecek tüketirken, yiyecekdeki mikroplar plasentayı geçerek ya da amniyon sıvısına (bebekler yutkundur) geçerek kan dolaşımından bebeğe yol bulurlar.
Anneden bebeğe geçen bakteri, bazı kadınların neden erken doğum yaptıklarını açıklayabilir. Çalışmalar, diş eti hastalığının prematür doğum riskini arttırdığını bulmuştur; bu nedenle bir annenin ağzındaki zararlı bakterilerin plasentaya ulaşması, erken doğum tetikleyebilir. Büyüleyici ha?
 
2. İyi olmak için doğarlar.
Eğer X-Men onları almazsa, belki Justice League olur. Yale Üniversitesi’ndeki Dr Wynn’in laboratuvarından yapılan araştırmalar, bebeklerin (yaşlarına bakılmaksızın) başkalarının sosyal-sosyal davranışlarına değer verdiği ve daha yaşlı bebekler pro-sosyal karakterlerden öğrenmeyi ve pro-sosyal karakterlerin hak ettiği yinelemeyi tekrar tekrar gösterdi. Ödüllendirilmek.
Örneğin bir çalışmada, bebekler, birbirine benzeyen iki kukla gösterildi ve iyi kuklayı (diğerlerine yardım eden biri) veya kötü kuklayı sevip sevmediklerini sordu. İyi kukla için iyi ve kötü olduklarının farkında olduklarını gösteren sürekli bir ulaştılar. Bebekler, ahlaki bilinci incelemek için kusursuzdur, çünkü kültürden etkilenmezler. Bu bulgular çığır açıcı, çünkü iyi olduğumuzu gösteriyoruz.
 
1. Ne diyorsun biliyorlar
Dediğiniz her şeyi anlayamasalar da, bebekler bazı kelimeleri biliyorlar, hatta bu sözcükleri kendileri söylemeden bile. Bir çalışma, altı ila dokuz aylık bebeklerin, “elma” ve “ağız” gibi yaygın isimlerdeki anlamlarını bildiklerini gösterdi. Çalışmada ebeveynleri isim yaparken bebekler eşleşen resme baktılar.
Bebekler de sesin süresi ve süresi gibi dil özelliklerine yakından dikkat ediyorlar. Bu, dilleri ile yabancı bir dil arasında ayrım yapmalarını kolaylaştırır. İki dilli bir evde iki ana dilin ayrı kalmasını bu şekilde yapmaktadır. İki dilliliğin bir bebeğin dil gelişiminde dezavantajlı olduğu konusunda yaygın bir inanış olmasına rağmen aslında değil! Ayrıca, çocukların bizimkinden çok iki dilli olmaları daha kolaydır, bu yüzden onlara erkenden başlamış olabilirsiniz!
 
 
Toplam blog
: 3
: 166
Kayıt tarihi
: 18.07.12
 
 

Montessori Eğitiminini, çok büyük paralar vererek değil de evde kendi kendinize verebilmeniz için..