Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

UZMAN GELİŞİM PSİKOLOĞU SİNEM ÖZEN CANBOLAT

http://blog.milliyet.com.tr/yeoynauyu

08 Mayıs '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebekler için düzen neden gerekli?

Hepimiz bebeğimizin ileride kendine güvenen, kendi kararlarını alabilen, problemlere çözüm oluşturabilen, ilişkilerini sağlıklı yaşayan, kendine ve dünyaya olumlu bakabilen yetişkinler olmasını dileriz. Herhalde, bunun tersini arzulayan hiç bir ebeveyn yoktur. Peki, bizim bebeğimizi ne yapsak da böyle bir yetişkin olmasını sağlasak?
 
Bunun için öncelikle, bebeğin kendini güvende hissetmesi gerekir! Bebek eğer geldiği dünyada kendini güvende hissederse öğrenmeye açılabilecek, dikkatini çevreye verebilecek, enerjisini kaygı ve korkuları yerine sağlıklı gelişime harcayabilecek, dolayısıyla kendine güveni olacak ve herşeyden önemlisi kendine ve dünyaya olumlu bakabilecektir. Kendini güvende hissetmesi neye bağlı diye sorarsanız, bunun cevabı çok nettir: "İhtiyaçlarının istikrarlı bir şekilde doğru ve zamanında karşılanmasına"!
 
İşte bu noktada bebeklerin ilk bakıcıları (genelde anne) ile ilişkileri devreye girer. İlk bakıcısı, bundan böyle annesi diyelim, eğer onun ihtiyaçlarını istikrarlı bir şekilde doğru ve zamanında karşılıyor ise bebek kendini güvende hissedecektir. Bu nedenle annenin bebeğin ihtiyaçlarını anlamlandırabilmesi önemlidir. 
 
Durumu anlamak için iki bebek ve iki anne düşünelim. Birinci bebeğimizin günü tam bir karmaşa içinde geçsin. Bebek uyanınca bazen emzrilsin, oyun saatinin uzunluğunu anne kendi işine göre belirlesin, arada bir kaç dakika emzirsin, tekrar oyuna götürsün, hemen ardından bir kaç dakika emen bebek uykuya dalsın. Ama çok kısa uyuduktan sonra tekrar uyanınca, acaba şimdi anne ne yapsın? Acaba aç mı yoksa hala uykusu var mı? Ya da arada kısa kısa emdiği için ve kısa da olsa bir uyku uyuduğu için oynamak mı ister? İhtiyacını anlamak zor değil mi...
 
İkinci bebeğimizi ve annemizi düşünelim. Bebeğin güne başladığı andan itibaren bir düzeni olsun. Sabah uyanınca annesi tarafından emzirilsin, emerken uykuya dalmasına izin verilmesin, ardından gazı çıkarılsın ve altı değiştirilsin. Dolu dolu süt emdiği için yeteri kadar enerji alan bebeğimiz şimdi o enerjiyi oyunda harcasın. Bebeğin emzirilmesi belirli saat aralıkları ile yapıldığından anne diğer saate kadar bebeğin tok olduğundan emin olsun. Bebek huzursuzlandığında bunun açlıktan değil de (çünkü emme saati daha gelmedi*), uykusu geldiğinden olduğunu bilsin ve uykuya götürsün. Bebek karnı henüz acıkmamış ancak yorgun olduğundan, ama zor uykuya dalacak kadar da yorulmasını beklemeden uykuya götürüldüğünden uykuya rahatlıkla dalsın. Uyumaya başlasın. Arada bir gürültüye uyandığında anne bebeğinin uyuması gereken uyku miktarını az çok bildiğinden ve henüz emme saati gelmediğinden bebeğini tekrar uyutsun. Beslenmiş, aktivite yapmış ve sonra da uyutulmuş bir bebek ve bu üç ihtiyaçtan hiç birini bir diğerinin içine karıştırmayan bir anne....Bebeğin tüm gününün bu  tekrar eden döngülerle (yani beslenme-aktivite-uyku şeklinde sıralanan bir döngü ve her uyanmadan sonra yeniden beslenme-aktivite-uyku şeklinde başlayan yeni döngülerle) şekillendiğini düşünürsek, anne her bir ağlamasında bebeğinin neye ihtiyacı olduğunu diğer anneden daha iyi kavrayacaktır.
 
İşte bu yüzden, bebeklerin kendilerini güvende hissedebilmeleri için bir düzene ihtiyaçları vardır. Elbette bebeklerimiz programlayabileceğimiz varlıklar değildir. Bebeği işaretlerini izleyen ve bebeğe duyarlı yaklaşım her zaman ebeveynlik felsefemizde olmalıdır. Ancak bu esneklik düzenin sırasında değil her bir ihtiyaç giderilişinin süresinde olabilir. Yani bazı bebekler ilk üç ayda sadece beş dakika oyuna zaman ayırabilirken, diğerleri onbeş dakika ayırabilir. Ancak hepsinin de oyun ihtiyacı uykusunu aldıktan sonra,karnı doyurulmuş ve diğer bakım ihtiyaçları karşılanmış olduğunda ortaya çıkacaktır. Bir bebekten diğerine şaşmayan bir ihtiyaçlar sırası vardır. İhtiyaçların giderilme hızı/süresi ise bebekten bebeğe değişebilir.
 
Dolayısıyla bebeğinize bir düzen sunarsanız, hem siz ihtiyaçlarını daha iyi algılarsınız, hem de o daha huzurlu bir bebek olur. İhtiyaçları doğru ve zamanında giderilen bebekler kendilerini güvende hissederler, ve yazının başında da dediğimiz gibi, daha fazla iç huzura sahip, kendine ve dış dünyaya olumlu bakabilen yetişkinler olurlar.
 
*Bebeğin her talep edişinde emzirme, ancak ilk ayında, annenin de sütünü arttıran bir etken olduğu için, doğrudur. İkinci ayından itibaren bebeğin beslenme süreleri yavaş yavaş düzenlenmelidir.
 
Sinem ÖZEN CANBOLAT
Uzman Gelişim Psikoloğu
 
Bebeğinizin Günlük Düzeni ve Uyku Eğitimi ile ilgili grup çalışmalarına katılmak ya da bireysel danışmanlık almak istiyorsanız lütfen bebegimleoynuyorum@gmail.com'dan iletişime geçiniz.
 
www.bebegimleoynuyorum.com
 
?https://twitter.com/bebegimleoynuyo
 
 
?https://www.facebook.com/bebegimleoynuyorum
http://instagram.com/bebegimleoynuyorum
 
 
http://tr.pinterest.com/bebegimleoyn/
 
 
Toplam blog
: 9
: 336
Kayıt tarihi
: 05.05.14
 
 

2010 yılında mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Yüksek Lisans Programı'nın ya..