Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebekler ve müzik

Bebekler ve müzik
 

Çınar bebek... Org'un dili olsa da konuşsa...


Bıyakınnnnnnnnn! Şarkı söyleyip, dans etmek istiyorum.

Müzik sestir, müzik duygudur, müzik sevgi ve şefkattir. Müzik dansla birleşince de mutluluktur. Müzik, bebeklerin duygusal gelişimini sağlar. Bu yüzden çocuklarımızı bu sevgiden mahrum barıkmayalım.

Aslında bebekler anne karnındayken müziğe alışırlar. Anne karnındaki o garip sesler onlara ninni gibi gelir. Anne karnında müzik dinleyen bebekler gelişimleri tamalandıkça, yaşıtlarına göre daha sakin ve duygusal açıdan daha tatminkar olurlar.

Hamileliğim esnasında, oğlumun beni duymaya başladığı andan itibaren ona müzik dinletmeye başladım. Çalışan birisi olduğum için hamileliğim boyunca oğluma işyerinde kulaklık yardımıyla, evde ise televizyondan çeşitli müzikler dinlettim. Çok enteresandır ki o dönemde dinlediği her müziği şu anda da çok severek dinliyor. Klasik müzik dinlediği için, klasik müzik konserlerini sıkılmadan izleyebiliyor. Tarkan dinlediği için kanka kanka diye bağıra bağıra şarkı söyleyip dans edebiliyor.

Müzik, bebeklerin fiziksel gelişimini sağlar, çünkü müzik dinleyen bebekler belli bir süre sonra hem dans etmeye başlarlar, hem de enstrüman çalma istekleri gelişir. Bu durum bebeklerin kaslarında olumlu bir gelişme sağlar . Oğlum Çınar bir pazar günü babasıyla beraber müzik kanallarından birini izliyordu. Müzik kanalında Öykü ve Berk kardeşler çıktı .Şarkı malumunuz ‘evlerinin önü boyalı direk’. Çınar önce şarkıyı pür dikkat dinledi, sonra ben Çınar’ı kucağıma aldım ve şarkıyla beraber dans ettik . İlerleyen günlerde de bu böyle devam etti. Eşim ve ben, gördüğümüz ve yaptığımız herşeyi Çınar’a en ince detayına kadar anlatırız . Bu klibi de anlatırken ''Çınar bak !Berk abi gitar çalıyor, gördün mü ? ne kadar güzel değil mi? diye telkinde bulunduk ve o gün bugündür Çınar bebeğin değişik ebatlarda bir sürü gitarı var. Gerçi tam gitar diyemese de ‘dikar’ ‘dikar’ diye bağırıp, mutlaka o gitarları ortaya çıkarıp, hem kendi çalıyor, hem de babası. Bu durumda bana da şarkı söylemek düşüyor. Böylece hepimiz çok eğleniyoruz.

Müzik, bebeklerin zihinsel gelişimini sağlar. Müzik dinleyen bebeklerin hafızası daha kuvvetli olur. Bebekler bir kere dinledikleri şarkıyı uzunca bir aradan sonra bile hatırlıyabilirler. Bu durum sadece şarkıyla kısıtlanamaz tabi ki, müzik sayesinde başka konularda da hafızaları çok kuvvetli olabiliyor. Örneğin bir internet sitesinden edindiğim bilgiye göre, müzik dinlemek bebeğin ilerleyen yaşlarda matematik zekasının gelişimine katkıda bulunuyormuş. Ayrıca müzik bebeklerin kulağının ve dilinin gelişimine de katkıda bulunuyor. Buna en yakın örnek oğlum Çınar. İlkbaşlarda, yeni öğrenmeye başladığı bir şarkının içerisindeki 3-5 kelimeyi söyleyebilirken, bir süre sonra, şarkının birçok kelimesini söyleyebiliyor. Tabi sürekli müzik dinlemesinin buna çok ama çok büyük katkısı var.

Müzik dolu günler geçirmeniz dileklerimle ...

Yazmış olduğum yazının ana başlıklarını minikler.com sitesinden alıntı yaparak ve üzerine de kendi yorum ve deneyimlerimi ekleyerek yazdım..Umarım faydalı olurum. Saygılarımla...

Başak Özdemir

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..