Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '20

 
Kategori
Güncel
 

BEBEKLER VE TOPLUMLAR-1

Bir bebek ne görür, ne görürse odur aslında onun görgüsü, öyle yetişir. Bir bebekte durum nedir? Aslında buna dair toplumlarda ve elbette bizim toplumumuzda toplam insan sayısı kadar örnek vardır. Her insan aslında eşsiz bir örnektir. Kendi toplumun yetiştirdiği, hem yerel, hem de evrensel normlar ona başkaları tarafından özellikle verilmemiştir (belki de verilmiştir). Yani her insan dünyanın mevcut durumunun, iyisi ve kötüsüyle açığa çıkardığı tesadüfe yer olmaksızın (ya da iyimser bir bakış açısıyla) çıktıdır.

Modelleme denilen şey, iyi gördüğünü kabullenme şeklinde telaffuz edilir. Güya örnek görülen kişiler modellenir. Hep bu durum işlenir.

Nedense kötü örneklerin insanlarda ne tür değişikliklere sebep olduğu pek araştırılma gereği duyulmaz.

Şöyle bir araştırma sonucu yoktur.

İki grup deneğe birisine güzel, iyi rol modeller gösterilirken, diğerine sürekli kötü modeller gösterilmiş olsun.

Daha da açık ifade etmek gerekirse grubun birisine (geneline) bizim televizyonlardaki garip aile ilişkileri gösterilsin, diğer gruba da sürekli saygı ve sevginin sürekli işlendiği kesinlikle kötü dilin kullanılmadığı ideal aile dizileri ve filmleri izletilsin. Kişilerde ne tür değişiklikler gözleniyor. Bu araştırma yıllarca devam etsin ve sonuçlar paylaşılsın…

Uzatmamak için burada kesiyorum.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..