Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeklerde Zor Kaka Yapma

Sevgili  anne-babalar facebook sayfamıza  en  sık  gelen  sorulardan  biri  de bebeğim  kabız. Bu  ebeveynlere şunu  soruyorum.

Bebeğinizin  kakası sert  mi?

Ve  genellikle  şu  cevabı  alıyorum,  “hayır  aynen  sulu  yapıyor,  3-4  gün  sonra  bir  kaka  yapıyor,  görmelisiniz  bezden  dışarı  taşıyor”.

Tanı: ”Yalancı  kabızlık”

Sevgili  dostlarım  bakın  tıpta  böyle  bir  tanı aslında  yok,  ama tarif  edilen  ve  bebeklerin  neredeyse  %30-40’ında  gördüğümüz  bu  durum  gerçek  kabızlık  değil,  yani hastalık değil,  hele  de  bebeğin  keyfi  yerindeyse  hiç  endişlenilecek bir  durum değil.  O yüzden kolay  anlaşılmöası  ve  gerçek  kabızlıktan  ayırt  edilebimesi için  ben bu  duruma “yalancı kabızlık demeyi daha uygun gördüm.  

 İlk 1-2 aydan sonra bebeklerin çoğunda bu sorunu görüyoruz. Aslında kaka sert değil halen sulu ancak bebek biriktirip 3-6 günde bir toptan bu kakayı zorlanarak çıkarır. Nedeni bebeğin küçük güçsüz, bir de yatarak kaka yapmak zorunda oluşudur. Karın kasları zayıf, bu zorlanmalar ondan oluyor. 

Sonuç olarak aslında bu bir sorun da değil çoğu zaman geçici bir durum genelde 5-6 ayda bebeğin daha büyüyüp güçlenmesi ve hareketlenmesiyle, özellikle de ek gıdalara başlanması ve  mama  sandalyesine oturmaya  başlamasıyla geçer. O yüzden zaten sulu olan bu kaka için dışkı kıvamını yumuşatıcı şuruplar vermek çok anlamsız ve gereksiz,  bu  durumda  zeytinyağı  vermek  de  bir  zararı  olmasa  da  çok  büyük  bir  fayda  sağlamayacaktır. Bazen barsak hareketlerini düzenleyici şuruplardan yardım alınabilir. Kremle kayganlaştırılmış bir kulak temizleme çubuğu ile makata uyarı vermek , kaka yapacağını hissettiğiniz zaman bebeği ense-omuzlardan destekleyerek yarı oturur pozisyona getirip masaj yapmanız genellikle yeter.

Bu  söylenenin  aksine  sert ve  kalın  çaplı  bir  kaka  yapıyorsa   veya çok zorlanıyorsa o zaman  mutlaka  bir  uzmana  başvurun,  bu  durumda  bazen  makat  darlığı olabiliri lavmanlı  bağırsak  filmi çekilmesi bile gerekebilir.

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/bebeklerde-yalanci-kabizlik/418

Bu  makale de  ilginizi çekebilir

İşitme Tarama

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..