Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bebeklerin Büyüme Takibi

Çocuğun  sağlık  değerlendirmesinde  en  önemli  kriterlerden  birisi  de büyüme ve  gelişmenin  takibidir. Büyüme  gelişmede  önem  verdiğimiz  3  ölçüt  vardır. Kilo,Boy ve Baş çevresi.

Her  toplumun genetik  özelliklerine  göre  farklı  bir  büyüme  potansiyeli  vardır. O  yüzden  her  ülke  kendi  toplumuna  ait  verilerden  elde  edilen  tabloları  kullanmalıdır.  Zaman içinde  büyüme  standartlarında değişiklikler ve ilerlemeler olacağı  için bu  verilerin 20-30 yıl  gibi  belli  aralarla  güncellenmesi  gerekir.  Birçok  kaynakta ne  yazık  ki hala  eski  verilere  göre  tablolar  görebilirsiniz. Aşağıdaki  tablolarda  çocuğunuzun  yaşına  göre  gelişim oranları görülmektedir. Tüm  bu  sayılar  2008’de  değerli  hocamız  Olcay Neyzi  ve  ark.ın binlerce  çocuğun takibi sonucu  yaptığı  araştırmanın  sonuçlarına  göre  yeni  güncellenmiştir.

Sağlıklı çocukların boy uzunlukları ilk 6 - 12 aydan başlayarak genetik yapılarına özgü persentil değerlerine yaklaşır ve 2 - 3 yaşlarında çocuğun kendi genetik özelliğini yansıtan persentil değere ulaşır.Her  çocuğun  farklı  bir  büyüme  potansiyeli  vardır, o yüzden  herhangi  bir  yaş  için  tek  bir  normal  ölçüm  değeri  olamaz. Tüm  ölçümler için 3. persantil normalin  alt  sınırı,  97. persantil normalin üst  sınırı, 50. persantil  ise  Türk standartlarına göre ortalama değerleri ifade  etmektedir. 3. persantil  herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 3.  sıradaki  en  kısa veya  en zayıf normal çocuğu  ifade  ederken, 97.persantil ise herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 97.  sıradaki  en  uzun veya  en kilolu normal çocuğu  ifade  eder  Bir  çocuğun  tüm  ölçüleri 3. persantilde ve birbiriyle  uyumlu  ise, bu  çocuk  normal  sağlıklı,  ama  minyon  bir çocuk  demektir.  

Aşağıdaki tabloda 3-6 aylık  periyotlara  göre  genel bir  değerlendirme  sunulmuştur.  Çocuğunuzun  o anki  yaşına  göre  net  veriler  elde  etmek için, bunları  düzenli  bir  büyüme  eğrisi  üzerinde  görmek için  ve doğumundan  18  yaşa  kadar  hiçbir  ölçümünün kaybolmadan saklanmasını isterseniz Doktoramcam  Büyüme Eğrilerini  kullanabilirsiniz.

Erkek Bebek Gelişim Tablosu:

Kız Bebek Gelişim Tablosu:

 3 yaş sonrası Çocuk Gelişim Tablosu için                 
   

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/bebek-gelisim-tablosu/1242

Bu makale de ilginizi çekebilir

Ürtiker (Kurdeşen)

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..