Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '17

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Beceri Meziyetle Donattık, Uzman Üstat Yaptık Neye Yarar; Yapacak İş Yoksa Simit Satacak

Beceri Meziyetle Donattık, Uzman Üstat Yaptık Neye Yarar; Yapacak İş Yoksa Simit Satacak
 

İnsanlar ülkenin durumunu görmeli, yani gerçeği görmeli; iş yok değil iş zor. Bu ikisi çok farklı. İş yok yoksa yaratırsın. İş zor kim için ne yapacaksın. İnsanların neye ihtiyacı var hangi alanda hangi işi kuracaksın. İş imkânları (daha doğrusu iş yaratma imkânları) bitmiş. İş için insanlara yaşam yaratacaksın, yaşam alanları bitmiş. Örneğin diyelim eskiden müzik çok ilgi çekerdi. Bu alanda çok iş vardı. Şimdi kim müzik dinliyor. Her şey böyle.  Çağın getirdiği engeller de var. Teknoloji elimizden işimizi aldı. Artı muhafazakâr hükümetimizin uyguladığı siyaset nedeniyle insanların yaşamında kısıtlamalar var, yaşam alanlarımız daraldı. Yaşam yoksa iş de yok.

İnsanların fakir olması sorun değil, yaşamıyor olması sorun; yaşasalar zengin olacağız. Bir yandan hayat tükeniyor. Diğer yandan teknoloji ve ilaveten yaşamı daraltan muhafazakâr anlayış. İş olmaz ki böyle bir ortamda. Kim ne yapıyor ki bize ihtiyacı olsun!

Ama insanlarımız hala iş var da bize verilmiyor, iş alanı açılmıyor ve en önemlisi donanımlı olsak iş buluruz sanıyorlar. Çocuğumun elinde beş diploma, on sertifika, yirmi başarı belgesi var ve işsiz; üstelik herkes öyle. İş yaratmak sorun değil, yaratılabilecekse yaratılır; asıl sorun iş yaratma zorluğu.

Aslında 80 milyonun yaşadığı ülkede 30 milyona iş olması gerekir. Ben biraz bunu ülkeyi yönetenlerin yaratıcı gücünün eksikliğine bağlıyorum. Yani bu kadar insanın ihtiyacı, isteği… Sonra dış ülkeler var, koca dünya… Ve uçsuz bucaksız Anadolu…

Zor olacak ama bu acı gerçeği kabullenmek mecburiyetindeyiz… İşte şu şu okulları bitirdim, mastır yaptım, dil biliyorum… Yani bu durumda benim istediğim işe yerleşmem lazım… Haklısın da herkes senin gibi; ayrıca iş bir tane talip on tane.

Hayat tükeniyor derken eskiden beri kullandığımız argümanlar artık eskisi kadar popüler değil… Örneğin bir zamanlar bir şiir yazsanız onu dergiye parayla veriyordunuz, şimdi kitabını bile basmıyorlar, okuyan yok ki. Van Gogh tabloları yine para eder ama siz Van Gogh tablosu yapabilir misiniz? Muhafazakâr idare de insanların zevk ve eğlencelerini kısıtladığı için iş yaratmaya engel. Teknolojik işsizlik zaten malum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..