Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bedava mal ve hizmet diye bir şey olamaz, bedava diye sunulan şeylerin maliyeti halka mutlaka yansır

Bedava mal ve hizmet diye bir şey olamaz, bedava diye sunulan şeylerin maliyeti halka mutlaka yansır
 

Bedava öğlen yemeği diye bir şey yoktur


Bedava yaşıyoruz, bedava;
Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;
Yağmur çamur bedava;
Otomobillerin dışı,
Sinemaların kapısı,
Camekanlar bedava;
Peynir ekmek değil ama
Acı su bedava;
Kelle fiyatına hürriyet,
Esirlik bedava;
Bedava yaşıyoruz, bedava.

 

Orhan Veli Kanık

Yukarda Orhan Veli Kanık’ın yazdığı ve daha sonra Cem Karaca’nın şarkısını söylediği Bedava Yaşıyoruz Bedava başlıklı bu şiir toplumun bir çok mal ve hizmetten faydalanmak için bir bedel ödemek zorunda olmasını satirik bir yolla eleştiriyor. Çok sık duyarız,Türkiye dahil birçok ülkede insanlar birçok mal ve hizmetin bedava olarak devlet tarafından sağlanmasını ister bunun için bazen şiddet dahi içeren toplu protestolar yaparlar. Devletin sunduğu hiçbir hizmet maliyetsiz değildir, bedava diye sunulsa dahi maliyetinin bir şekilde karşılanması gerekir. Teorik olarak devlet bunu topladığı vergilerle karşılar. Ama uygulamada yeteri kadar vergi toplanamaz ayrıca Türkiye dahil birçok ülkede devlette yolsuzluklar yaygın olduğu icin toplanan vergiler çar çur edilir. Devlet te hizmetleri halka ücretsiz sunabilmek için yüksek faizle Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili ile borçlanır veya Merkez Bankasının kontrolü hükümetin elindeyse para basarak masraflarını karşılar.

Sonuç: durdurulamayan yüksek oranda enflasyon. Bu halk için hayat pahalılığı demek. Halk birçok hizmeti devletten bedava olarak alıyorum diye sevinirken bedelini çok daha ağır olarak yüksek enflasyon nedeni ile öder. Bir zamanlar sosyalist ülkelerde olduğu gibi devlet herşeyin fiyatını belirler ve düşük tutarsa bu sefer piyasada birçok mal ve hizmetin üretim seviyesi çok düşer ucuz ve kalitesiz mal ve hizmetlerin miktarı toplumun talebini karşılamaz ve karneye bağlanır.

 Bedava mal ve hizmet diye birşey yoktur. Bu siyasetçilerin eğitimsiz halkı oy için kandırmalarından ibarettir. "There is No such thing as a free lunch : bedava öğlen yemeği diye birşey yoktur." Milton Friedman ( ünlü nobel ödüllü monetarist ekonomist, Chicago Ekonomi Okulunun kurucusu )

Rasih Bensan 18 Ocak 2013

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..