Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '06

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Bedava sesli kitaplar – İngilizce'nizi taze tutun

Bedava sesli kitaplar – İngilizce'nizi taze tutun
 

Kara Shallenberg adlı bayan 5 yıl önce oğlu için kitapları kendi sesi ile kaydetmeye başladı. İlk önce kasetlere kaydederken son zamanlarda bir diz üstü bilgisayar alıp CD’lere de kaydetti.

Bayan Shallenberg’in kayıtları artık internette ve herkese açık olarak bulunuyor. LibriVox denen bir gönüllü gruba üye olan Bayan Shallenberg boş zamanlarını kitap okuyup kaydederek değerlendiriyor.

Doğal olarak copyright’ı olan yani telif hakkı olan kitaplar bu sistemde yok. Kullanılan ses formatı MP3 ve hemen hemen her bilgisayarda rahatlıkla dinlenebiliyor. Kullanıcılar kendileri bedava sahip olabildikleri gibi herkeslede paylaşabilme hakkına sahipler.

LibriVox, telif hakkı konusunda özgür kalmış bir çok yayının amatör kişilerin kayıtlarından stüdyolarda kaydedilmiş profesyonel kişilerin kayıtlarına kadar geniş bir yelpaze içeriyor.

Bu kitaplar sanki bir lise sınıfında bir öğrencinin kitabı diğerlerine okumasına benziyor. Doğal olarak bazen öksürme yada başka gürültülerin araya girmeside mümkün olabiliyor.

Şu anda 200 civarında sesli kitabı olan LibriVox 1800 gönüllü ile birinci yılını doldurdu. Hikayeler, oyunlar, şiirler gibi birçok çeşit içeriyor.

Bu proje ticarii değil tamamen kamu yararına yapılmış ve herkese açık. Sitenin adresi librivox.org.

Bu bedava sesli kitap işini yapan Spoken Alexandria Project (spokenalex.org) ise bu konudaki ilk oluşum. 4 yaşındaki bu sitedeye ek olarak yaklaşık 50 bedava kitap ile LiteralSystems (literalsystems.org) geliyor.

Aslında tüm bu servisler bana hayran olduğum bedava kitap projesi olan Project Gutenberg (gutenberg.org)’i hatırlatıyor.

Benim önerim buradaki sesli kitaplardan özellikle klasik olanları seçin. Ya mp3 player’ınız ile ya bilgisayarınızdan yada cd’ye kaydedip herhangi bir yerde, evde yada arabada ingilizcenizi taze tutmaya başlayın.

Öğretmenler bu kitapları derslerde çocuklara ingilizce derslerinde dinletebilirler.

Türkçemize hayranım ama dünyayı takip etmek için minimum 1 yabancı dile ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..