Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Bedelli Askerlik Konusu Ne Olacak?

Bedelli Askerlik Konusu Ne Olacak?
 

Ülkemizde birçok insan kendini her konuda bilgili ve uzman kişi olarak görüp çeşitli açıklamalar içerisinde bulunuyor.

Son günlerin tartışılan konularından biri de yıllardır birilerinin ağzından düşmeyen; ancak bir türlü vatandaşın gündeminden meclis koridorlarına ulaşmayan, bedelli askerlik konusu.

Hükümetin Turizm Bakanı’ndan İçişleri Bakanı’na kadar ilgili ilgisiz hemen hemen tüm bakanlar bedelli askerlik konusunda çeşitli beyanatlarda bulundular.

Hemen hemen her gazetenin köşe yazarı bedelli askerlik olsun ya da olmasın diyerekten bir şeyler karaladı durdu.

Ancak bu konuşmalar konuşmadan öteye gidemedi. Her seferinde yetkili bir ağzın çıkıp aydınlatıcı bir açıklama yapması beklendi ancak sonuç hep hüsran oldu.

***

Türkiye’de binlerce insan bedelli askerlik kararının çıkmasının dört gözle bekliyor. Yaşı 35’i aşan yüzlerce insan var. İşini, düzenini, hayatını kurmuş bu ülkeye hizmet ediyor. Hizmet sadece askerlikle olmaz tabi. Vergi vermek, onlarca eleman çalıştırmak bu ülkenin gelişmesine katkıda bulunup, insanlara ekmek sağlamak… Bunların her biri bu ülke adına yapılmış ve yapılmakta olan birer hizmet.

Bu hizmet eden insanların önüne her seferinde çıkarılan korku dolu bir durum var. Askerlik!

35’ini aşmış, hayatını, düzenini kurmuş, aile geçindiren, onlarca insana ekmek sağlayan bu insanlara hadi siz askere gidin deniliyor.

Tüm kurulu düzenin bir anda yok edilip, paşa paşa askere gönderilmek isteniyor insanlar.

Aynı durum hayatının baharında askere gönderilenler içinde geçerli haliyle.

Geride kalanlara, kayıplara hiç bakılmıyor ya da düşünülmüyor.

Askerlik yerine belirli miktarda para ya da sosyal hizmet gibi seçenekler ise akıllarda hala yok. Bırakın profesyonel ordu olsun, maaşlı askerlik, bilinçli askerlik yapılsın. Önüne gelenin eline silah verilmesin. Erkekliğin askerde kazanıldığı günler Malazgirt’de kaldı.

***

Demokratik olduğu iddia eden bir ülke olan Türkiye hala dünyada askerliğin zorunlu olduğu sayılı “demokratik” ülkelerden biri. Komşumuz Yunanistan’ı saymazsak, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde vicdani ret kavramı ön planda ve geçerlilikte. Askerlik yapmak istemeyenler askerlik süresi kadar sosyal hizmette bulunuyor. Alternatifler üretilmiş durumda yani.

Bugün ülkemizde 1,5 milyona yakın askeri doyurmaya, giydirmeye, kurşun sıktırmaya uğraşıyoruz. Bunların maddi boyutları sorgulanmıyor hiçbir zaman!

Ülkenin neden gelişemediği, eğitime, sağlığa neden yeterince pay ayrılmadığı her seferinde soruluyor. Nedeni en basit ve net cevapla orduya ayrılan bütçe olabilir mi acaba?

Bedelli askerlik ya da zorunlu askerliğe yeni alternatifler bir an önce yaratılmalı. O kadar çok mağdur ve umutla haber bekleyen var ki. Birileri bu seslere kulak versin artık.

Önüne gelen de şöyle olmaz böyle olmaz demesin, biraz da öte taraftan baksın şu olaya.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..