Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '14

 
Kategori
Güncel
 

Bedelli

Bedelli
 

Gençliğin en güzel yaşlarında gidip 20 ay hem batıda, hem doğuda vatan borcunu ödeyenleriz.

Bununla ancak gurur duyarım ancak son zamanlarda bu işin parayla anılır olması birçok uygulamalarında olduğu gibi bunda da önemli bir kesimin canını sıkıyor.

Cumhurbaşkanının daha geçen hafta’’ Bu işi birlieri sürekli kaşıyor’’ diye şikayet etmesinden bir hafta sonra Bedelli askerliğin devreye girmesi şaşırtıcıdır. Acaba kaşıya kaşıya cerahata ulaşılmış mıdır, yoksa hatırlı kişilerin ağırlığı mı taşınamamıştır, yoksa, dünyanın 16. büyük ekonomine sıcak para mı lazım olmuştur?. Bu görülmemiş tezat da neyin nesidir?.

Bedelli neyin bedelidir?. Toplanacak 10 milyarın üstündeki para nereye harcanacaktır?. Biz daha işsizlik fonundaki 80 milyarın ne olduğunu bilmiyoruz..

Bu ülkenin bugün sayın veya İmralı diye anılmaya başlayan katilin emriyle şehit edilen binlerce şehit ve onların birkaç kat fazla kolunu, bacağını, gözünü daha doğrusu gençliğini ve geleceğini kaybetmiş gazileri neyin bedelini ödemiştir?.

Daha geçen hafta 2 bacağını kaybeden bir gazimizin ‘’devlet ancak bir bacağımın protezini ödüyor’’ diyen feryadını okumuştum. Bu mudur bedel karşılığı?. Askere alınırken, cepheye sürülürken, araziyi tararken, baskında boğuşurken o gaziyle ‘’senin ancak tek bacağının bedelini öderim’’ diye bir anlaşma mı yapılmıştır?. O zaman bu nedir?. Bu çocuklar top oynarken mi sakatlanmışlardır?.

Elbette bir asker fazlası olduğu kesindir ama bunun hak ve hukuk içinde çözmenin yolu Deli Dumrul gibi köprünün başını tutup para toplamak değildir. Memleket ‘’nasılsa bedelli çıkar’’ diyen asker kaçağı ve bakaya ile dolu ve nitekim her seferinde beklentileri gerçekleşiyor. Tıpkı ‘’nasılsa af çıkar’’ deyip vergisini, kredini borcunu, elektriğini, suyunu ödemeyenlerin kazandığı gibi. Bu memlekette 10 senede 10 tane vergi affı çıkmıştır.

Bir devletin gençlerine’’ parayı verirsen seni askere almam’’ diye bir kıyağı olamaz. Askerlik parayla satılamayacak kadar yüce bir değerdir. Devlet parayı başka yollardan bulmalıdır. O yüzden bir an önce askerlik sistemini değiştirip, askerlik görevindekini mağdur, parayı verip askere gitmeyeni de utanç içinde bırakmaması lazımdır. Çözüm o zaman profesyonel askerliktir. Ek olarak gençlerin işlerini ve hayatını aksatmayacak kısa süreli askerliktir. Araştırdı mı bulunacak başka sayısız proje vardır.

‘’Benim günahım neydi’’ diyen, ‘’ Bu vatan için çarpışmakla yanlış mı yaptık?’’ diye soran Gazilerimizin mağduriyetlerini artık duymak istemiyoruz. Onlar için her imkan seferber edilmelidir. İşte artık paranız var.

Bir de şehitler var.. Toplanan onca para onların hayatının bedelini karşılayabilir mi?. Böyle bir para icat edilmiş midir?.

Yaşamak varken, neden öldüler?..

N.K


 

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..