Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ahmet Yusuf Özbilen

http://blog.milliyet.com.tr/uyum

22 Aralık '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Beden Dili'ni Doğru Okumak: Sherlock Holmes

Beden Dili'ni Doğru Okumak: Sherlock Holmes
 

Beden Dilini Doğru Okumak: Sherlock Holmes


Sir Arthur Conan Doyle tarafından, dönemin ünlü doktorlarından Profesör Joseph Bell örnek alınarak oluşturulmuş ve sonraları Polisiye Edebiyat’ın en önemli kahramanlarından biri olan Sherlock Holmes’ü herhalde tanımayanınız yoktur.

Sherlock Holmes, 1887 yılından itibaren Sir Arthur Conan Doyle tarafından kalem’e alınan elli altı kısa hikâyede ve dört romanda yer almıştır.

Okurların, ilk yayınlandığı yıldan itibaren Sherlock Holmes Hikâyeleri’ne gösterdiği ilgiye, Sir Arthur Conan Doyle’un Sözel Olmayan İletişim İşaretleri’ni ya da Beden Dili İşaretleri’ni hünerli ve doğru bir şekilde kullanışı kaynaklık etmiştir. Okurlar bu hikâyelerde, Holmes’un entelektüel arayışını kaçırmamak için uyanık ve dikkatli olmak zorundadırlar.

Sir Arthur Conan Doyle, kelimelerin yanıltabileceğini, fakat beden dilinin doğruyu işaret edeceğini hikâyelerde ünlü kahramanı Holmes’e vurgulatmıştır.

Sherlock Holmes aracılığıyla şimdi Sözel Olmayan İletişim alanına geçebiliriz...  

SÖZEL OLMAYAN (SÖZSÜZ) İLETİŞİM ve MEHRABIAN KURALI

Sözel Olmayan (Sözsüz) İletişim’deki Mehrabian Kuralı’nı ortaya koyan Albert Mehrabian, Sözel mesajlar ile sözel olmayan mesajların bağlantısı ve bu bağlantının önemi üzerine yayınlarıyla tanınmıştı. Onun araştırılarında ortaya çıkan sonuç, sözel mesajlar ile sözel olmayan mesajlar arasında tutarsızlık olduğunda, dinleyicilerin, Konuşulan Sözler’e %7, Konuşma Tarzı’na %38 ve Sözel Olmayan Davranışlar’a %55 oranında inanmağa meyilli olduğunu göstermektedir. Konuşan kişinin duygularının dinleyen kişi üzerinde yarattığı etkiyi belirlemekte de, böyle bir oran söz konusudur.

Mehrabian, araştırılarından iki sonuç çıkarmıştır.

Çıkardığı birinci sonuç, yüzyüze iletişimin temel üç unsuru, Konuşulan Sözler, Konuşma Tarzı ve Sözel Olmayan Davranışlar’dır.

Mehrabian’ın ulaştığı ikinci sonuç, özellikle hislerin ve tutumların iletilişinde sözel olmayan unsurların önemli olduğudur. Özellikle de eğer konuşulan sözler ile, konuşan kişinin konuşma tarzı (ses tonu) ve sözel olmayan davranışları arasında uyumsuzluk ya da tutarsızlık olduğunda, dinleyiciler konuşma tarzına ve sözel olmayan davranışlara inanmak eğilimindedirler.

Mehrabian’ın çıkardığı bu sonuçlar, bir uyumsuzluk ya da tutarsızlık olduğunda söz konusudur. Dolayısıyla, buradan hareketle genellemek ve bu oranları her iletişim’e uygulamak Mehrabian Kuralı’nın yanlış yorumlanışıdır.

Başka bir deyişle, ‘sözel mesaj’ ile‘sözel olmayan mesaj’ arasında tutarsızlık olduğunda, sonucu belirleyen, ‘sözel olmayan mesaj’dır.

BEDEN DİLİ KATEGORİLERİ

Holmes, hikâyelerden birinde Beden Dili Kategorileri’nin kullanımını dile getirir:

“Bir adamın tırnaklarından, ceketinin yakasından, pantolonundan, dizlerinden, gömleğinin kollarından, ayakkabılarından, baş ve işaret parmağındaki nasırdan, yüz ifadesinden, hareketlerinden bir adamın niyeti açıkça belli olur...”

Sherlock Holmes Hikâyeleri’nde, daha pek çok beden dili kullanımına ilişkin örnekler verilebilir. Hatta, bu örnekler bir başka yazının içeriğini de oluşturabilir.

Bu yazıda ise, ünlü yazar Doyle’un bazı Sherlock Hikâyeleri'nde, konuşulan sözler ile beden dili arasında tutarsızlık olduğunda, beden dilini değerlendirişi (Mehrabian Kuralı) ve bazı hikâyelerinde de Sözel Olmayan İletişim Kategorileri’ni (kahramanı Holmes aracılığıyla) belirtişi ele alınmağa çalışıldı.

Sir Arthur Conan Doyle’un, Beden Dili  konusu üzerine 125 yıl öncesinden yaptığı katkı fark edilmeyecek türden değil.

Sözel Olmayan İletişim konusunda nasıl ustalaşılacağını kimse gerçekten öğrenmiş değil.
Okullarda öğretilmiyor. Kendilerine öğretilmemiş olduğundan kimse çocuklarına öğretmiyor. Ve gerçekten, Beden Dili konusunda güçlü ve derin bir farkındalığa ihtiyaç var.

Kariyerinizde, iş hayatınızda, ilişkilerinizde, aşk yaşamınızda ve insanlar ile karşılıklı etkileşimi ve iletişimi gerektiren her alanda başarılı olmak istiyorsanız, Kişisel Gelişim Alanı’nın temeli olan “Beden Dili” konusuna eğilmek zorundasınız. Beden Dili Eğitimi alarak Sözel Olmayan İletişim işaretlerini okumak ve sergilemek konusunda ustalaşabilirsiniz.

Sherlock Holmes’un fikir babası, yıllar öncesinden bize ilham veriyor...

 
Toplam blog
: 4
: 3039
Kayıt tarihi
: 15.12.12
 
 

27. Mayıs. 1967 doğumluyum. Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitirdim. İki y..