Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Beden dili üzerine 1

Bedeninin yaptığı hareketlerin aslında bir kodlamadan ibaret olduğu ve alıcıya verdiği mesajları incelemek, sessiz söz söyleyebilmenin ne olduğunu daha net anlayabilmek özellikle de iş görüşmelerinde, davet edilen adayların söylemedikleri üzerine yorum yapabilmek için, bazı kodlamaların bizlere neyi ifade etmesi gerektiğini Beden Dili Üzerine başlıklı yazı serisinde bulabilirsiniz.

AVUÇLAR

Avuç ve bilek hareketleri, beden dili çözümlemesinde, en az dikkat çeken fakat, en kuvvetli ifadeleri olan bir kodlamadır. Avuçlardan bileğe kadar olan kısımla neler ifade edilebilir?

-Bir taşıma şekli tarif ederken,

-Birilerini çağırırken,

-Birilerine mesafe koyarken,

-Birilerine yalan söylerken,

-Birilerini sözsüz tehdit ederken,

-Bir şeylere sevinirken,

-Birilerine kızarken,

-Bir şeylere veya birilerine sinirlenirken,

İstenildiği gibi kodlama yapılabilir.

Diğer yandan parmakların konuşma esnasında çok fazla hareket ettirilmesi, dinleyiciyi en fazla rahatsız eden hareket biçimidir.

Üç tane temel avuç hareketi vardır;

Avuç aşağıda,

(güç-sert-emin-hakim)

Avuç yukarıda,

( ılımlı, kolay, ortada, kabul edebilir, ikna edilebilir)

Avuç kapalı ve işaret parmağı ileriyi gösterir,

(İşaret parmağı silaha döner, tehdit unsurudur, emir, kızgınlık, savaş)

Örneğin;

Bir mülakat sürecinde ise, mülakata katılanın dezavantajı haline gelen avuçlar, parmaklar ve eller.Tüm hissettiği duyguları karşı tarafa net bir şekilde aktarabilir.Ellerin konulacağı yerin bulunamaması, yüze, boyna, burna veya saçlara doğru uzanması tamamen o mülakatın başarısızlığına doğru yol alır.Fakat konuşmayı desteklemek için avucun aşağı doğru dönmesi, güç ve otoriteyi temsil eder.

Bu gözlemler, birileri ile konuşma, görüşme sürecinde tecrübe edilerek detaylandırılır.Akademik olarak genel anlamları üzerinde durulan avuç ve bilek hareketlerinden belirli ve öncelikli kodlama açıklamaları verilmiştir.

 
Toplam blog
: 20
: 1392
Kayıt tarihi
: 02.06.08
 
 

Profesyonel İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen, Kendi halinde yazar-çizer... ..