Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Bekarlar okuyun, evliler ders alın...

Bekarlar okuyun, evliler ders alın...
 

SENİN İÇİN PALAVRASI


Davul bile dengi dengine çalar da şu evlilik kurumu davulun dengini bir türlü tutturamaz. Akşam bir dostla yemek yedik. Eşi ve kendisi o kadar ayrı dünyaların insanları ki anlatmam imkânsız. Neden böyle oluyor demekten kendimi alamadım. Onlar gider gitmez de pc başına geçip yazmaya başladım. Yazınca sanki ortamı sihirli bir değnekle değiştirebileceğim… Yine de kendi çapımda bir şeyler paylaşmak istedim henüz evlilik kurumu ile tanışmamış kimselerle. Evliler de okuyabilir sakıncası yoktur. Yalnız olmadıklarını görürler ya da hallerine bir kez daha şükrederler.

Evlilik kurumu zıt kutupları birbirine çeken ve oraya bağlayan, genelde dış cephesi pembe boyalı bir kurumdur. İçeri zevkle girilir. İçerisi ferah, aydınlık bir ortamdır. Yavaş yavaş ilerlersin, içeride bir çok oda vardır, kimi toz pembe boyalı, kimi mavi, kimi ateş kırmızı vs. Eşler birlikte odaları gezmeye başlarlar. İlk önce toz pembe odayı tercih ederler, orası temiz, ve aydınlıktır, güneşi en bol odadır. Bir zaman sonra’’ hadi yan odaya da bakalım ne varmış ‘’evresi başlar. İşte orada aslında adının macera, değişiklik, farklı ortamlar tanıma olduğunu sandıkları kopmanın başına gelirler. Pembe odadan çıkmakla birlikte yönler ayrılabilir. Birisi mavi oda der diğeri kırmızı. Eğer ikisi bir arada girecekse ki o kurumda bu şarttır vay hallerine. Başta ikisi de aynı odayı seçerler ise de zamanla farklılık başlayabilir. Zevkler değişebilir vs. ama illaki aynı yönde değişiklik yapmak şartı vardır. Çoğu zaman birisi gönüllü diğeri gönülsüz bir oda seçer ve girerler. Gönüllü giren taraf mutludur ya diğeri?…. Diğeri ya uyum sağlayıp mutlu olur ya da her fırsatta eşini çıkartma telaşındadır. Kısır bir döngüye yolculuk başlar.

Bir de taa en başından ayrı odalar seçenler vardır. İşte onlar en başta kaybedenlerdir aslında. Yolun başından sonları bellidir. Davullar ayrı ayrı çalıyor. En kuvvetli sinyal ortadadır ama çoğu zaman pek önemsenmez ‘’hele bir girelim gerisi kolay’’ denir. Emin olun bunun sonunun hüsran olması ihtimali çok daha yüksektir.

Bir gruptakiler de daha vahimdir. Eşler uyum içerisinde girerler kuruma, birlikte karar verirler ve ortak seçtikleri odaya girerler.Gel gör ki çevreden başka eller, başka diller uzanır.’’Şu odaya girin, bu oda daha iyi vs..’’Eşler bir oraya bir buraya koşturur dururlar. Taa ki ‘’yeteeer bizi rahat bırakın’’ çığlıkları atıncaya kadar. Tabi o çığlığı atabilecek duruma geldiklerinde hala yan yana iseler.

Mina Urgan bir kitabında şöyle demişti: Evlilik, boks maçı gibidir. İki taraf ringe çıkar maç başlar.Ne zaman ki bir taraf yorulur, yenilir işte o zaman evlilik maçı biter ve evlilik yolculuğu başlar.

Ne kadar kısa ve öz anlatmış değil mi?

Geçler; sakın gözünüz korkmasın diyeceğim size ama siz de bana’’ hadi ya bu yazıyı okuduktan sonrada mı?’’ diyeceksiniz. Okumaya devam edin rahatlayacaksın birazdan.

Öncelikle şunu yapın: Evlilik yolculuğuna çıkmak istediğiniz kişiye saygı duyuyor musunuz? Bunun tahlilini yapın ve emin olun, bu konuda duygusal olmayın. Sonrasında yanında iken ne kadar rahatsınız, ne kadar güvendesiniz, ortam ne kadar aydınlanıyor yani ne kadar seviyorsunuz. Bu sürenin uzunluğu ne? Tüm bunların analizini sıkı yapın. Yapın ki siz erken bıktığınızda arkanızda koca bir hayat ve yuva yıkımı olması.

Bilimden yararlanın: Bir çok merkez açıldı şimdilerde. Sosyologlar, psikologlar bu konuda kayda değer hizmetler veriyorlar. Bilimin ışığında testler düzenliyorlar. Bu testlerden geçer not alanlarda yani uyum içerisinde oldukları test edilip onaylananlarda pek sorun yaşanmıyor. Geçer not alamayanlar yani hayata farklı pencerelerden bakan çiftler uyarılıyor. Saygı ve sevgi var ise girebilecekleri ortak bir yol hazırlanıp sunuluyor. İnanın farklı pencereden bakıp aynı manzarayı seyredebiliyorsunuz. Çiftler, yaşanabilecek olumsuzlukları en başından görüp tedbir alıyorlar. En başından birbirlerinden ne istedikleri ortadadır ve yolculuk için her şey göze alınmıştır. Kara düzen değil bilimsel. Farklı çalan davullara bile aynı ritmi yakalama şansı sunuyorlar.

Bilimsel evlilik olur mu? demeyin olur. Bilim, teknoloji bizler için hizmete hazırlar neden kullanmayalım. Çocuklarımız sınav kaygısı yaşamasın diye başvurduğumuz merkezler bilimsel evlilik için de hizmet sunuyorlar. Ama bi çok çift bunu kulak ardı ediyor. Saygı ve aşk varsa gerisi gelir zihniyeti ile yolculuğa çıkıyor. Benden söylemesi bize sunulan tüm hizmetlerden yararlanalım.

Gary Chapman bir kitap yazmış bizler için, BEŞ SEVGİ DİLİ….Mutlaka okuyun. Evlenecekler okumadan evlenmeyin. Evliler çok geç demeyin kesinlikle okuyun.Bakın yeni yolların keşfi ne kadar kolay ve zevkli.
 
Toplam blog
: 16
: 815
Kayıt tarihi
: 05.06.08
 
 

1970  doğumluyum. İşletme mezunuyum.  İki çocuk annesiyim. Yazmak ve okumak en büyük hobim. Artık..