Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '07

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Bekle, öldürsün, çek ve kazan

Bekle, öldürsün, çek ve kazan
 

Belgesel izlemeyen yoktur herhalde. Pekiyi de şimdi kendimize karşı dürüst olup toplum olarak hangi belgeselleri daha fazla izlediğimize şöyle bir bakalım; kuş türleri, çiçekler, su hayatı, eski meslekler, konut tipleri, yırtıcı hayvanlar alemi hangisi? Tabii ki yırtıcı hayvanlar alemi. Neden mi? Çünkü ruh dünyamıza en uygun olan belgeseller bunlar. Şöyle bir Aslan, bir Zebrayı veya zavallı bir yavru Antilopu yakalayıp parçalamıyorsa belgesel belgesel değil gibidir bizim için. Aslın da bu sadece bizim toplumun değil Dünya toplumlarının genelinin de özelliği haline gelmiştir.

Bu tür belgeselleri çekenlerde ayrı bir alemdir. Daha yürümekte dahi zorluk çeken aslan yavrularını sırtlanların yemesine göz yumarak çekim yapmaya devam ederler ve "Efendim biz doğanın kendi dengelerine müdahale edemeyiz" diye bir savunma yaparlar ki, size "Evet yani aslan yavruları da kaçmayı öğrensinler kardeşim" dedirtmeye çalışırlar. Para kazanmak için yakınlarında cereyan eden bu acı olaya müdahale etmemelerini bir izleyici ve coğrafya bilimi ile yakından uğraşan biri olarak anlayamadığımı belirtmek istiyorum. Yani annelerinin avlanmaya gitmesini fırsat bilerek bir hayvan yuvasına dalan ve bu yuvada bulduğu yavruları yiyen bir başka yırtıcı hayvanı kurduğu trilyonluk sistemlerle izleyen bir ekibin müdahale etmemesinin neresi doğanın dengelerine saygıdır, anlaşılır gibi değildir. Tabii ki bir zebra sürüsü içine dalarak gözüne kestirdiği bir zebrayı avlamaya çalışan bir aslana müdahale etmemek anlaşılabilir de ( Bunu da bizim gözümüzün içine sokup hayvanın en küçük bölümün yenmesine kadar vermeleri gerekmiyor) henüz daha ayağa kalkmayı dahi becerememiş yavru ve hasta hayvanların hemen kameraların önünde bağırtıla bağırtıla öldürülmeleri ve kameramanların ortamın sihrini ve getireceği geliri düşünerek sesizce olayı açıklamaya çalışmaları ve "Biliyorsunuz sayın seyirciler Ekolojik dengeye müdahale edemiyoruz" gibi günah çıkarıcı bazı şeyler söylemeleri ne kadar inandırıcıdır değil mi?

Bazı medya ve izleyici gerçeklerine baktığınız zaman bu işi yapan adamlara da çok fazla kızamıyorsunuz çünkü elinizde biri çiçek türleriyle ilgili, biri de yırtıcı hayvanlar alemi ile ilgili iki belgeselle bir tv şirketine gittiğinizde hangisinin daha şanslı olacağı bellidir. Yani alan razı satan razıdır. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..