Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

Beklenen İstanbul depremi gecikti; uzmanlar bizi mi kandırdılar yoksa?

Beklenen İstanbul depremi gecikti; uzmanlar bizi mi kandırdılar yoksa?
 

1999 depreminin üzerinden tam 16 sene geçti, İstanbul’da deprem olmadı. E yani bu kadar süre haliyle bizi “artık bundan sonra deprem olmaz herhalde” beklentisine soktu. Kimse deprem olacağını düşünmüyor; böyle bir korku da yok.

İyi de deprem olmayacak mı? Uzmanlar olacak dediler. 30 yıl içinde. Daha sürenin bitmesine 14 yıl var. Olur belki de.

Ne bilelim pek bir endişeye soktular bizi. Hemen olacak sandık!

Hani faylar hareketliydi. Artı geçmişe baktığımızda İstanbul’da yaklaşık 100-150 (1766, 1894, 1999) yılda bir deprem olmuş. Buna göre normalde olması gereken 2099 yılı filam.

“Ama 99 depremi İstanbul’da olmadı” Gölcük İstanbul değil mi? Sanki çok uzak. İstanbul da sallandı. Benim oturduğum yerde (Bayrampaşa) bile 23 kişi öldü.

Hem ülkece mübarekleştik. Hani hocalar namıssızlıktan diyorlardı ya. Başımızda Ak’lar, bütün kötülükleri paklar. Gündoğdu hoca çok travmatik sanki olmasını istiyor gibi, Ahmet Ercan 2045, Üşümezsoy hiç olmaz dedi. Birileri bizi kandırıyor ama kim?

Bir de deprem Marmara depremi ama sadece İstanbul korkuyor, ödlek şehir ne olacak! Deprem adalara yakın oluyor ama adalar rahat. Bu deprem nasıl bir şey, burada oluyor Amerika’yı mı vuruyor? Uzmanlar deprem sırasında evden çıkmayın diyorlar; 7 kat binanın altında sıkıysa sen çıkma, tünel kazar çıkarım valla!

Yok yok, deprem gecikti; bunda bir iş var! Ya olmayacak ya da… Ağzından yel alsın! İstanbul depreminde gitmezsem 100. yaş günümü deprem ülkesi Japonya’da kutlamayı düşünüyorum! Üstelik evimde güçlendirme var. Ama bu daha kötü. Baktıkça strese giriyorum!

Bir de 17 Ağustos 1999’a odaklanmışız ya depremin illa da yazın ve gece üstelik biz uykudayken olacağını düşünüyoruz. Zaten normalde depremler yazın olur algısı da var. Kışın olur, gündüz olur. Evde olmayız. İşimizde gücümüzde oluruz. Tatilde oluruz. Depreme yakalanmayız.  Faylar birden bir defada değil,  Küçük küçük (yavaş yavaş) kırılır. Yavaş boşalır. Şiddeti düşük olur. Belki hiç etkilenmeyiz, Beyoğlu sarhoşunun başına bir iki küçük taş… Gündoğdu hocanın yerine beni deprem uzmanı yapın, bakın ne güzel konuşuyorum!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..