Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '11

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Bekleyin yakında hukuka gerek kalmayacak!

Bekleyin yakında hukuka gerek kalmayacak!
 

Sonunda oldu! ROBOTLAR ARAMIZDA! Merhaba de!


Teknoloji dediğimiz, gelişmiş özellikleri olan aletleri ve sistemleri bize sunan bilgilerin bütünüdür. İleri teknoloji ise, bu yöntem ve bilgilerde ulaşılan ama daha kullanıma pek girmeyen düzeyidir. Zaten bu yüzden ‘ileri’ deriz. Yani daha genel anlamda kullanma düzeyine erişmediğimizi anlatırız...

Teknolojinin ana faaliyet konusu otomasyondur. Temel bilimlerde yapılan ilerlemeler, eninde sonunda otomasyon olarak şeklini bulur.

Otomasyonun ana faaliyet alanı ise süreçlerdir. İnsanın, (bu gün için) planladığı bir sürecin o güne kadar var olan yoldan daha kolay çözülmesini sağlayan süreçler üretmenin en kolay yolu otomasyondur.

Otomasyon, öyle teknolojik olmak zorunda da değildir. Yaşadığı yere dereden su getiren mağara adamının ilkel kaplar ile yaptığı taşıma işini düşünün. Bu su taşıma işini, dereden mağaranın yanına kadar kazılacak bir kanal sayesinde yapmak bir otomasyondur. Fizik biliminin; yerçekimi ve akışkan mekaniği gibi temel bilgilerine dayanır. İnsanların dünyayı kirletmemek için çöpleri uzay mekiklerine doldurup Mars’a göndermesi de aynı felsefi sürecin bir tasarımıdır. Tek farkı teknolojik gelişmişliktir.

Otomasyon sistemlerinin faydasından söz edilebilir. Ama hiçbir şekilde çürütülemeyecek bir sonucu: Otomasyon, insan emeğinin yerine makine emeğini koyar! Bu da süreçteki insanın, o iş için –artık– gereksiz olması demektir!

Otomasyonun hedefi insanla yada insansız işleri insanla yada insansız -ama daha yüksek verimlilik şartlarında- yapmaktır. Bu gün tarla süren, sera işleten, besi çiftliklerinde süt sağan kırsal işçileri bile otomasyonun birincil hedefidir.

İşte, bu tarım işçileri bile yakın gelecekte işsiz kaldıklarında kapının önüne koyulduklarında otomasyonun makineler eli ile çok daha ucuza servis ettiği iş gücünün kurbanı olduklarını anlayacaklar.

Bu duruma sessiz kalan yöneticiler bıyık altından gülerek olanları seyrediyorlar. Ama şunu bilmeleri gerekir ki, otomasyon işinde ileri teknoloji kullanılarak yapılabilecek en kolay iş gücü türü yönetimsel iş gücüdür.

Bu gün bile istatistik ve matematik modelleri oluşan yönetim bilimlerinde otomasyon kullanılmaktadır. Eskiden analist olarak çalışan pek çok uzmanın kapı önünde olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Mesela en insani analizlerden biri olan, alım-satım kararını verme işi bile artık yazılımlar eli ile gerçekleştirilebiliyor. Bir yazılım –şimdilik– paranızı borsada yönetemiyor, kararları sizin onaylamanız gerekiyor. Ama, yakın gelecekte bunu onay gerektirmeden de yapabilecek!

* * *

İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ SİSTEM, OTOMASYONA TESLİM EDİLDİKÇE (insan inisiyatifi azalacağı için) TAHMİN EDİLEBİLİR GELECEK UZAYACAK. Bu da ‘işleri’ otomasyon ile yapmayı kolaylaştıracak.

* * *

Kellesi kopacak branşlar arasında ‘yönetim’ derken yönetmenin kurallarını koyan ‘hukuk’ ve o kuralları keyfine göre kullanan ‘siyaset’ de bu kıyımdan nasibini alacak.

Zaten “otomasyon hukuku”, “insani hukuk” gibi esnek değildir. Kısaca ya 1 (bir) ya 0 (sıfır). Gerisi, hikaye…

Hep sevgi ile kalın. 

Murat SEVGİ 

RESİM: Milliyet Blog galerisi:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.227388942416.134790.679942416 

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..