Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları Nedenleri, Tedavisi, Çözümü

Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları Nedenleri, Tedavisi, Çözümü
 

Bel-boyun ağrıları


Bel ağrıları, boyun ağrısı, sırt ağrıları nasıl gelişir? 

Omurga ağrıları (bel-boyun ve sırt) baş ağrılarından sonra ikinci sıklıkta görülen ağrılardır. Migren kadar olmasa da günlük yaşamı engelleyip iş gücü kaybına neden olurlar. Her 10 kişiden 8’i yaşamının bir döneminde omurga (bel, boyun ve sırt) ağrısı çekmektedir. Ağrıların çoğunluğu kas kaynaklıdır. Kasların kendini iyileştirme kapasitesi yüksek olduğundan ağrılar günler içinde düzelir. Sadece % 10-15 kadarında sürekli veya tekrarlar duruma gelir. Disk hernileri (fıtıklar) dışındaki faset eklem dejenerasyonları ve stenozları, disk dejenerasyonları gibi durumlara halk arasında kireçlenme varmış denilmektedir ve problemler yaşla birlikte artmaktadır.

Omurilikten çıkan sinirler kol ve bacaklara omurga kemiklerinin yan çıkıntıları arasından gider. Buralarda kanal gibi geçebileceği aralık vardır. Kemik ve kıkırdak yapıdaki hasarlar (bir anlamda kireçlenme) bu kanalları daraltır ve geçen sinirin sıkışmasına sebep olur. Ağrı omurga bölgesinde ve sinirin ulaştığı kol ya da bacak boyunca olabilir. Ayrıca sıkışan sinir fonksiyonlarını yerine getiremez. Uyuşukluk, güçsüzlük ve refleks kaybı gelişir. Zaman içinde ilgili kaslar bir anlamda kaybolmaya başlar, kol ve bacak incelir. Sinirin sıkışması ve görevini yapamaması çoğunlukla disk hernilerinde (fıtıklar) görülür.

Fıtıklarda, omurga kemikleri arasında esnemeyi ve sürtünme kuvvetini dengelemeyi sağlayan disk yapılarının yırtılması sonucu dışarı taşan disk materyali omuriliği ya da kol ve bacağa giden sinirleri sıkıştırır. Bu ağrılar genellikle belli pozisyonda uzun çalışma (bilgisayarda gibi), postür bozuklukları, ters hareketler, cereyanda kalma, yanlış yastık kullanma benzeri nedenlere bağlanır. Zorlayıcı olan bu durumlar gerçek neden değildir. Gökmen Yaklaşımı’na göre alt yapısında kas- iskelet sisteminde zaafiyet ve omurga balansında bozukluk olan kişiler zorlayıcı durumlara maruz kaldıklarında bedenleri tolere edememektedir. Ağrılar ortaya çıkmakta ya da olanlar artmaktadır.

Bel ağrıları, boyun ağrısı, sırt ağrıları tedavisi:

Mekanik zorlayıcı nedenlere dikkat etmek ön planda düşünülmelidir. Uygun postürde çalışma, masanın düzenlemesi, yatağın, yastığın sağlıklı olması yanı sıra sırt üstü yüzme, yoga, plates gibi egzersizlerin yapılmasının faydası vardır. En önemlisi altta yatan nedenler düzeltilmelidir. Bu nedenler düzeltilmediği sürece ters bir harekette ya da durumda şikâyetler tekrarlayacaktır. İleri aşamalarda fıtık gibi daha ciddi tabloların alt yapısını hazırlayacaktır..

Gökmen Yaklaşımı ile yapılan tedavide; kas-iskelet sisteminin network zafiyetini nöral terapi ile düzeltilmekte ve beden balansı düzenlenmektedir. Böylece uzun vadeli çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Bel boyun ağrısı nedenleri kişinin bedensel zaafiyetindedir. Yanlış postür, ters hareket gibi dış etkenlerde aranmamalıdır. Bel boyun fıtığı tedavisi Klasik tedavi yaklaşımlarında cerrahi, ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler yaygın uygulanmaktadır. Cerrahi kol ya da bacağa giden sinirler fıtık tarafından sıkıştırılıp fonksiyonları aksamışsa tercih edilmelidir. Bazen fıtığın bir parçası ayrılmış ve omurilik kanalı içinde serbest kalmıştır. Bu durumda sinir basısı çok fazla olmasa da ameliyat düşünülmelidir. İstatiksel olarak bakarsak cerrahi tüm bel boyun fıtığı hastalarında 10 hastadan 1’inde tercih edilen bir yöntemdir.

İlaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemleri ve zaman içinde vücudun kendini tamir etmesi ile bir bölüm hastada şikâyetlerde gerileme olur. Fıtık ve kireçlenme diyebileceğimiz yaygın dejenerasyonların temelinde kanlanma problemi yatar. Özellikle tüm omurgada olan kas spazmları ve vücudun yükünü taşımasına bağlı oluşan mekanik bası omurganın kanlanmasını azaltır. Bu durum vücudun kendi kendini yenileme ve iyileştirme kapasitesini de düşürür.

Omurganın kanlanmasını arttırarak iyileşme sürecini hızlandırmak nöral terapi ile sağlanmaktadır. Bu nedenle nöral terapi tüm bel-sırt-boyun problemlerinde kullanılmalıdır. Diğer yandan değerlendirirsek nöral terapi, bel boyun hastalarında tek başına uzun vadeli çözüm sağlayamamaktadır.

Bel boyun fıtığı ve ağrılarında uzun vadeli çözüm nöral terapi ve balans düzenlenmesi ile olabilir. Gökmen Yaklaşımı ile her iki tedavi aşaması başarılı olarak yürütebilir.

Gökmen Yaklaşımı nedir? Nasıl tedavi yapar? http://www.emelgokmen.com/gokmen-yaklasimi/gokmen-yaklasimi-nedir/ sayfasını okuyunuz.

Farklı, bilimsel ve yeni bir yaklaşım için http://www.emelgokmen.com/tedavi/nasil-tedavi-yapiyorum/ sayfasını okuyunuz.

Bel-boyun-sırt ağrıları için http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/boyun-agrisi/ bakınız.

 
Toplam blog
: 120
: 1777
Kayıt tarihi
: 07.05.14
 
 

Klasik tıp eğitimi ile integratif tıp bilgilerini birleştirerek “Gökmen Yaklaşımı” adını verdiği ..