Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Bel fıtığı

Bel fıtığı
 

Yaptığım bir araştırmaya göre günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından biri de bel fıtığıymış. Öyleki bir çok ülkede yapılan araştırmalarda bel ağrısı soğuk algınlığından sonra ikinci sıraya çoktan yerleşmiş durumda…

Peki nedir bu bel fıtığı?

Belimizde 5 adet omur kemiği bulunuyor bunların arasında da disk adı verilen kıkırdaklar var. Disk, özel bir bağ dokusudur ve omurganın dayanıklılığına, hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına, omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Disklerin iç kısmında jöle kıvamında yumuşak bir bölüm bulunuyor, bunun dışında daha sert bir tabaka, omur kemiklerine bakan yüzlerde ise her iki tarafta son-plak olarak adlandırılan kıkırdak yapılar vardır. Dıştaki tabakanın anatomik bütünlüğünün bozularak içerideki yumuşak kısmın dışarıya doğru taşmasına fıtıklaşma deniyor. Fıtıklaşan yani dışarıya doğru taşan disk, omurilik kanalı içinden veya kendisinin arka-yan tarafından geçmekte olan sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli ediyor. Ayrıca fıtıklaşmış diskten ortama salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar.

Bu hastalığa her yaştan insanda rastlamak mümkün ve fakat benim gibi orta yaşta olan insanlarda daha sık rastlanıyor… En son kontrollerimde hafif bası şeklinde olduğunu söylemişti doktorum..

Ben öyle ağır kaldıran, sert işlerle uğraşan biri değilim bunu söylüyorum çünkü halk arasında bu rahatsızlığın çoğunlukla ağır işlerden oluşacağı öngörümü vardır..

Fakat bu rahatsızlık masa başı işlerde (oturarak çalışarak), fazla kilolarda, bilinçsiz spor yapmak, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı, sigara ve alkol kullanma, işinde ve/veya evinde huzursuz bir ortamda yaşamak, ara vermeksizin araba kullanmak ve bunlara benzer bir çok nedenden dolayı bu rahatsızlığa yakalanmak mümkün.. Aralarında bana en ilginç gelen "işinde ve/veya evinde huzursuz bir ortamda yaşamak" geldi yani illa ki ağır bir iş yaparak bel fıtığı olunmuyor…

Tabiî ki bu faktörlere sahipsiniz diye illaki bel fıtığına yakalanmıyorsunuz bu sizin bünyenizlede alakalı bir durum.

Eğer sizde bir ofis çalışanı iseniz ve hergün saatlerce oturuyorsanız sanırım sizde bu rahatsızlığa oldukça yakınsınız..

Araştırmalarıma göre bu rahatsızlıktan korunmak için;

Çok ağır yükler kaldımamalı, bir yerden bir cisim alırken asla uzanılmamalıdır mutlaka o cisme yaklaşmak gerekmektedir, bel ve karın adelelerini güçlendirmek için çeşitli egzersizler yapmak faydalı olur.

Tabiî ki ben bu konunun uzmanı değilim sadece bir masa başı çalışanı olarak bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin ve kendimde başlayan bel ağrılarının sonucunda yaptığım ufak bir araştırmayı sizlerle paylaşıyorum….

Eğer sizde de ufak ufak bel ağrıları başladıysa ve yaşınız orta yaş sınırındaysa Amman ha… bence hemen bir uzmana başvurun ve yol yakınken bu rahatsızlığı atlatmanın ve/veya tedavisinin çaresine bakın…

Hepinize fıtıksız günler diliyorum…)

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..