Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiye (51-60)

Bel fıtığı ya da başka bir sebep yüzünden bel rahatsızlığı olan kişinin gündelik yaşamında bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Ayrıca o şahsın herhangi bir operasyon geçirmiş olması da şart değildir. 
 
Bel sağlığı için 100 tavsiye içeren listemize bu hafta yine kaldığımız yerden devam ediyoruz.
 
Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiyenin Altıncı Seçkisi: 51-60
 
51. Balkondan uzanarak halı veya kilim silkelemeyiniz. Buna benzer bir işi mutlaka yapmanız gerekiyorsa hiç değilse ileriye doğru uzanmamaya gayret ediniz.
 
52. Daha önce bel rahatsızlığı geçirmişseniz, güreş, boks, judo, futbol, basketbol gibi mücadele sporlarından ve halter, jimnastik, golf, tenis gibi uğraşlardan uzak durunuz. Bunların yerine yürüme ve yüzme gibi sporları tercih ediniz. Beli fazla eğmeden bisiklete binmek de faydalıdır.
 
53. Çocuklarınız hızlı gelişsinler diye onlara aşırı antrenman veya gereğinden fazla spor yaptırmayınız.
 
54. Çocuklarınız oturarak ders çalışırken öne veya yana eğik durmamaları konusunda onları sık sık uyarınız. Masada uzun süre çalışması gereken kişilerin öne eğilmemeleri için çalışma yüzeyinin bir miktar eğimli olmasında yarar vardır. Masanızın altına da ayak dinlendirme basamağı koyunuz.
 
55. Raflardan kitap veya herhangi bir eşyayı alırken önce ayağınızın altına yükseltici bir şey koyunuz ve o eşyanın hizasına yükseldikten sonra alınız.
 
56. Çamaşır asarken yukarıya doğru uzanarak belinizi germeyiniz. İpin seviyesini boyunuza göre ayarlayınız.
 
57. Ayakkabınızı bağlamanız veya benzer bir hareket yapmanız gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapınız.  
 
58. Yataktan kalkarken önce tam yan dönünüz, daha sonra ellerinizle yandan destek alarak oturur pozisyona geçiniz ve öyle kalkınız. Alt sağdaki resimde görüldüğü gibi kalkmak yanlıştır. Yatmak için ise önce yatak kenarına oturunuz ve bacaklarınızı yukarıya çekerken gövdenizi yatağa uzatınız.
 
59. Otomobil kullanırken koltuğunuz sert olsun, arkaya dayandığınızda koltuk belinizi desteklesin ve adeta kavrasın. Uzun yola çıkarken de belinizi ince bir yastıkla destekleyiniz.
 
60. Otomobile bindiğinizde koltuğunuzu pedallara yakın olacak şekilde ayarlayınız. Dizlerinizin de kalçanızın biraz yukarısında durmasını sağlayınız. Aksi halde beliniz rahat etmez.
 
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan