Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiye (81-90)

Bel fıtığı ya da farklı bir nedenden dolayı bel rahatsızlığı bulunan kişinin günlük hayatında bazı hususlara dikkat etmesi oldukça önemlidir. Bel sağlığı için 100 tavsiye listemize bu hafta da kaldığımız yerden devam ediyoruz.
 
Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiyenin Altıncı Seçkisi: 81-90
 
81. Çalışırken kendinizi aşırı yormayınız. Bazen bir işten diğerine geçmek de dinlendirici olabilir.
 
82. Merdivenlerden inerken bastığınız basamaklara çok dikkat ediniz. Bazen son basamağa geldiğinizi sandığınızda bir basamak daha vardır ve siz farkında olmadan tüm vücudunuzla aşağıya doğru düşersiniz. İşte bu çok tehlikeli bir harekettir ve bundan kesinlikle kaçınınız.
 
83. Tarlada, inşaatta, işyerinde, evde çalışırken veya kar kürerken beliniz aniden ağrımaya başladıysa geri kalan işi bitirmek üzere gayret sarf etmeyip hemen istirahate çekiliniz. Sert bir zeminde sırt üstü uzanıp dizlerinizi hafifçe bükerek bacaklarınızı yukarıya doğru toplamış vaziyette 15 – 30 dakikalık istirahat sıklıkla rahatlatıcı olur. 
 
Eğer bu süre sonunda iyiye gidiş yoksa doktorunuza müracaat ediniz. Hastalığınız esnasında istirahat süresinin uzun mu yoksa kısa mı olacağını önceden kestirebilmek çok zordur, ancak manyetik rezonans görüntüleme metodu uzman doktora bu konuda bir fikir verir.
 
84. Sık sık eğilip bükülmenizi gerektiren bir iş yapıyorsanız belirli aralıklarla dinleniniz. Bu dinlenme esnasında da belinizi aksi yönde esnetiniz.
 
85. Bebeğinizi beşikten veya yattığı yerden alırken ona doğrudan uzanmayınız. Önce dizlerinizi kırarak çökünüz ve bebeğe yaklaştıktan sonra kucağınıza alınız.
 
86. Bir yaşını geçmiş çocuklarınızı kucağınıza alıp sevmek için belinizden eğilerek ileriye doğru uzanmayınız. Mutlaka dizlerinizi kırarak kucaklayınız ve severken de yanınıza oturtarak veya beraberce yatarak seviniz.
 
87. Beliniz ağrıyor ve özellikle de ağrı bacağınıza vurmaya başlamış ise vakit geçirmeden doktorunuza müracaat ederek nedenini öğreniniz. Ağrınızın gerçek nedenini öğrenmedikçe karamsar bir ruh haline kapılabilirsiniz. Belirsizlikler sizi depresyon, umutsuzluk, endişe ve öfkeyle karışık bir ıstırabın içine sürükleyebilir. Buna karşılık kesin teşhis konduktan sonra bilimsel bir tedaviye yönelme şansını yakalar ve kendinizi psikolojik açıdan daha iyi hissedersiniz. Doktor olmayan kişilerle kaybedeceğiniz vaktin bazen telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabileceğini unutmayınız.
 
88. Kapı veya pencereyi açarken zorlanıyorsanız bu işi yapmak üzere daha güçlü bir kişiden yardım isteyiniz.
 
89. Karın kaslarının kasılmasıyla oluşan etki disk içindeki basıncı önemli oranda azaltır. Günlük yaşantınız esnasında çeşitli yerlerde beklerken karnınızı içeri çekerek adalelerinizi geriniz ve gergin vaziyette 10’a kadar sayarak soluk almadan öylece durunuz. Sonra yavaş yavaş gevşeyiniz. Soluk tutma süresini haftalar ilerledikçe giderek artırınız. Karın kaslarınız kasılmış vaziyette soluk alıp vermeye alışınız.
 
90. Bel fıtığı kişinin iş, aile ve sosyal yaşantısını derinden etkileyen bir rahatsızlıktır. Ancak bel fıtığı hastaları bazı noktalara dikkat ederek cinsel yaşamlarını devam ettirebilirler.
 
Aslında cinsel hayat bel fıtığının en çok etkilediği alanlardan biridir. Bu konudaki sıkıntılarınızı doktorunuza anlatmalısınız. O size cinsel perhiz ve aktif cinsel hayatınızın ne şekilde olacağı konusunda geniş bilgi verecektir. Ancak ağrının şiddetini koruduğu süreçte ve akut dönemlerde cinsel perhiz uygundur. 
 
Ağrılar gerileyip kişi kendini aktif cinsel hayata hazır hissettiğinde ise çiftlerin yan yana yattıkları pozisyon (erkek arkada) tercih edilmelidir.  Hastalığı geçirmiş olan kişinin sırt üstü konumda altta bulunduğu ve belini hafif bir yastıkla desteklediği pozisyon tavsiye edilebilir.
 
Ayrıca bayanın belinin yastıkla desteklenerek sırt üstü yattığı ve dizlerini bükerek bacaklarını yan yatmış eşinin üstüne attığı pozisyon da denenebilir.
 
Cinsel birleşmede erkeklerin diz üstü konumda oldukları pozisyonlar da uygundur. Erkekler seks sırasında omurgaları yerine kalçalarını hareket ettirerek bellerini koruyabilirler. Bütün bu tedbirlere rağmen cinsel birleşme sonrasında ağrı ortaya çıkıyorsa doktorunuza danışmanız uygun olur.
 
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan