Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '17

 
Kategori
İlişkiler
 

Bela dile bağlıdır

Bela dile bağlıdır
 

Yusuf kuyuya atılır...
 
Kıskançlık oku Yusuf'u hedef alır 11 kardeşinin arasında... Çünkü, Hz.Yakup'un Yusuf'a ve kardeşine olan şefkatini, sevgisini kıskanıyorlardı diğer oğulları.
 
Çocukken bir rüya görür Yusuf:
 
Yusuf Suresi / 4.Ayet:

Yusuf (A.S), babasına şöyle demişti: “Babacığım, gerçekten ben on bir yıldız, güneş ve ayı bana secde eder vaziyette gördüm.

Yusuf Suresi / 5.Ayet:

(Babası) şöyle dedi: “Ey oğulcuğum, rüyanı kardeşlerine anlatma! Sonra sana tuzak kurarlar. Muhakkak ki; şeytan, insana apaçık düşmandır.”

İleride Yusuf'un peygamber olacağını ve nimetlere kavuşacağını anlayan Hz.Yakup, kardeşlerinin Yusuf'u daha çok kıskanacağını ve şeytanın vesvesiyle başına bir kötülük getireceklerini düşündüğünden rüyasını kardeşlerine anlatmamasını söyler.
 
Bir gün kıskançlıkları artan kardeşleri aralarında konuşarak, Yusuf'u babalarından ayırmaya karar verirler. 
 
Yusuf Suresi / 8.Ayet:
 
“Yusuf ve kardeşi, babamıza gerçekten bizden daha sevgili.” demişlerdi. “Biz ise güçlü bir topluluğuz. Muhakkak ki; babamız, gerçekten açık bir yanılgı içinde.'' 
 
Yusuf Suresi / 9.Ayet:
 
Yusuf’u öldürün veya onu bir yere atın ki, babanızın sevgisi size kalsın. Ve ondan sonra salihler topluluğu olun.
 
Yusuf Suresi 10.Ayet:
 
İçlerinden bir sözcü şöyle dedi: “Yusuf’u öldürmeyin. Bir şey yapacaksanız onu, kuyunun dibine atın. Bir yolcu kafilesi, onu bulur.”
 
Sonra babalarının yanına varırlar. Ertesi gün için kıra giderken yanlarında Yusuf'u da götürmek istediklerini söylerler. Hz Yakup da gözünden bile sakındığı Yusuf için endişe duyduğunu söyler:
 
Yusuf Suresi / 13.Ayet:
 
(Babası) şöyle dedi: “Onu götürmeniz beni gerçekten üzer. Ve ben, siz ondan habersizken, onu bir kurdun yemesinden korkarım.”

Bela dile bağlıdır. Yakup peygamber bunu dile getirerek oğullarına bahane ve mazeret belirtmiş oldu aslında. Halbuki, oğulları kurtların insanı yiyebileceğinden bihaberdiler; babalarının ağzından çıkanla bunu öğrenmiş oldular. 

Yusuf geri gelmemiştir... Kuyuya atılmıştır. Kardeşleri de Yusuf'un kurt tarafından parçalandığını söylerler. İnandırmak için Yusuf'un gömleğine kan bulaştırırlar; ama unuttukları bir şey vardır: Gömlek sapasağlamdır.

Yusuf Suresi / 17.Ayet:
 
“Ey babamız! Biz, yarış yapmak için gittik ve Yusuf’u eşyamızın yanına bıraktık. O sırada onu kurt yedi. Biz doğru söylesek bile, sen bize inanacak değilsin.” dediler.
 
Hz.Yakup: ''Bu nasıl bir kurttur ki, Yusuf'u parçalamış, ama gömleği sağlam kalmış.'' der oğullarına. Ancak, kendi söylediği ile imtihan edilmiştir; gelen haberin doğru olmadığını anlayıp sabrettiği halde.
.................................................................................................................................................................
 
Dilimizden hepimiz çok çekmişizdir.
Kimimiz iyilik yapmaya çalışırken, arkasından gelecek fitnelere zemin hazırlar; kimimiz kendini ifade ederken başka yıkımlar gerçekleştirir; kimimiz haklı olduğunu gösterirken daha da günaha batar; kimimiz kendinden bir şey anlatırken karşı tarafa kıskançlık tohumu eker; kimimiz sırrını biriyle paylaşırken ifşa ettirmeye düşman edinir; kimimiz konuştuklarıyla karşı tarafa fırsat verir, zaaflarını göstermeye açık kapı bırakır. Kimimiz endişelerini anlatırken, bunun gerçekleşme olasılığını arttırır. Kimimiz kendini ''Asla yapmam '' dediklerine adım adım yaklaştırır. Özetle, herkes kendi akıbetini kendi hazırlar. Sebebi dilden kontrolsüzce çıkanlardır.
..................................................................................................................................................................
 
Yunus Emre ''Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı.'' diyeli asırlar oldu. İyilik, hoşluk söyledikten sonra konuşmak ne güzeldir. Ancak, akıbeti düşünmeden konuşmak beraberinde musibetleri de getirecektir ne yazık ki. 
...................................................................................................................................................................
 
Güzel sözler söylemek lazım. Dile getirdiğimiz her ne varsa, bunların bir gün şeytanın ve onun kandırdığı insanların elleriyle yoğurulup yeniden şekil alacağını ve imtihanın da zorlaşacağını unutmamak lazım. Çünkü, oğulları Hz.Yakup'u Yusuf'undan ettiler ayetlerde anlatıldığı gibi.
 
İyi sözü dilden çıkarmak, huzursuzluk verecek sözü de içimizde saklamak ve  Allah'a sığınmak lazım.
 
Yoksa, Yusuf'un kardeşleriyle geri dönmeyişinin adı  hep ''Kurt parçaladı'' olarak kalır...
 
 
Toplam blog
: 70
: 689
Kayıt tarihi
: 08.10.14
 
 

YTÜ, Kimya Yüksek Mühendisi... Kağıtlar yetmiyor yazmaya... "Daha bitmedi! ..