Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Belediyeler "solucan gübresini" değerlendirmeye başladılar...

Belediyeler "solucan gübresini" değerlendirmeye başladılar...
 

İki gün önce çok ilginç bir haber vardı haber bültenlerinde. İstanbul’daki Kartal Belediyesi sağlıklı bir çevre oluşturmak için bir ilke imza atmış. Kimyasal gübreye alternatif olarak, ürünleri daha organik ve sağlıklı yetiştirmek için solucan gübresi üretimini hayata geçirmiş.

Kartal Belediyesi, semt pazarlarında kullanılmayan sebze, meyve artıklarını toplayarak California solucanlarının üretiminde kullanacakmış. Belediye ekipleri tarafından pazarlardan toplanan sebze ve meyve atıkları solucanların gübre yapması için kullanılıyormuş. Özel olarak yetiştirilen bu solucanlar yedikleri kadarını gübreye dönüştürüyormuş ve bu gübre besin olarak çok değerliymiş. Solucan deyip geçmemek lazım. Kartal belediyesi böylece kırmızı solucanların üretimini artırarak ekonomiye de katkı sağlayacakmış. Bu gübreler daha sonra isteyen kişilere satılacakmış.

Gerçekten çok güzel bir düşünce. Bunu daha önce kompost yapanlar uyguluyordu. Şimdi Belediyelerin de bu uygulamaya geçmiş olması hem pazarların kirlilikten arındırılması, hem sebze ve meyve atıklarının değerlendirilmesi, hem de belediye sınırları içerisindeki ağaçların, fidanların beslenmesi veya vatandaşların bu gübreleri satın alarak kendi sebze ve meyvelerini, fidanlarını beslemeleri müthiş güzel bir düşünce. Bu yolla topluma da çevre koruma ve çevre kirliliğini önleme anlamında güzel bir mesaj verilmiş oluyor. Dilerim bu güzel uygulama en kısa zamanda tüm yurt sathına yayılır. Zira önümüzdeki yıllarda şehirlerde, binalarda sebze yetişticiliği ile belediye sınırları içinde süs bitkileriyle oluşacak bitki bahçeleri kavramı da çok gelişecek. 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..