Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '16

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Belediyemize yardımcı olmalıyız

Belediyemize yardımcı olmalıyız
 

Söke Belediyesinden bir görünüş..


Egemizin güzel kentlerinden biri  olan  Aydın'a  bağlı Söke' den   biraz  söz etmek istiyorum. Dağlarından yağ ve ovalarından  bal akan bir ilçe... İlçenin    nüfusu 70,000  civarında.  Köyleri mahalle olunca  bu   rakam 120  bin'e ulaştı... Tabi hizmetleri ve sorunları da çoğaldı.  Hizmetleri    yaında vatandaşlarımızın da  bazı  sorumlulukları vardır. Buna değinmek istijyorum... 

Köylerimize hizmet götüren belediyelerimiz vardır. Eskiden Söke Belediyesin 8 mahallesi vardı, son zamanlarda Aydın Büyük Şehir Belediyesi olunca tüm köylerimiz birer mahalle oldular. Belediyemizin işi daha da zorlaştı. Çalışma alanı genişledi, sorunlar da çoğaldı… Belediyeler kentin altyapısı ile ilgilenmektedir. Bunun içerisine su, elektrik, kanalizasyon, şehir içi yollar, doğalgaz çalışmaları gibi işler belediyeye aittir. Çöp toplama, yolları temizlemek, itfaiye hizmetleri, zabıta hizmetleri, cadde ve sokak temizliği ve halk sağlığını koruma gibi görevler. Şehir içerisinde imar ile ilgili izin ve belgeler belediyenin görevleri arasındadır. Bunlardan başka asker ailelerine yardım etmek, öğrencilere katkıda bulunmak, yurt ve burs sorunlarını çözmek, kentin ekonomik işleri de belediyeye bağlıdır. Fiyat ücret işleri, pazar yerleri kurma, sanayi bölgeleri kurma, eğitim verme, mesleki eğitim kursları açma, düzenleme ve kütüphane açma vs. gibi işler yine belediyenin görevleri arasındadır. Belediler bu konuda halkı aydınlatmaya çalışır. Bunlara birlikte kentin sosyal ve kültürel çalışmalarına öncülük eder. Sanatımıza, kültürümüze ayna tutar.  Bu alanda ilgi duyan kişilere de katkı sağlar.


Ben bunları Söke Belediyesi için yazıyorum. Eleştirmek kolaydır, asıl önemli olan yanlışları eksikleri varsa düzeltmek, bir vatandaş olarak bizlere düşen görev ve sorumluluklarımızı da bilmek gerekir. İçinde yaşadığımız havasını teneffüs ettiğimiz, suyunu içtiğimiz ve ekmeğini aşını huzur içinde yedimiz bu kente karşı görevlerimiz yok mudur?  Elbette uygar bir vatandaş olarak bizlerinde bazı görevleri vardır. Örneğin basit bir konu olarak çöplerimizi düzenli bir şekilde belli yerlerde toplamamız gerekmez mi? Gelişi güzel rast gele çöplerimizi her hangi bir yere atamayız. Gerçi düzenli, temizliye önem vere,  dikkat eden duyarlı vatandaşlarımız vardır. Bunu özenle  yapan  vatandaşlara sözüm yoktur.

Aslında bu olgu medeni (uygar)  insanlara yakışır. Ancak bunu ihmal edenler de maalesef vardır. Geçen gün köprübaşı yeni kente doğru giderken köprünün altında ki derede yok yoktur. Derenin etrafı muhafazalı tel örgülü olduğu halde bazı vatandaşlarımız evlerinden aldıkları eski yataklar, döşekler, kirli kilimler, eskimiş  koltuklar, divanlar, hasırlar. Tenekeler, kırık sandalyeler, çantalar,  eski yırtık, dökük yorganlar, minderler, kırık sobalar, bozuk televizyonlar, karyola  başlıkları, bozuk, çürük  zamanı geçmiş koltuklar, kanepeler, kirli kirli yosun tutmuş döşekler  toplanmış ve bu dereye atmışlardır. Ben bunları görünce vallahi  insanlığımdan utandım. Yahu bunlar kaçıncı asırda yaşıyorlar.

Bunları adam gibi bir kenara toplayıp, belki ihtiyacı olan vatandaşlarımız alabilirler.  Veya belediyeye haber verip bunları daha uygun bir yere götüremezler mi? Yabancılar bunları görseler Söke için neler söylerler, neler yazarlar acaba?  İnanın bir vatandaş olarak bu kirli manzara karşısında nedenli utandığımı anlatamam. Bunlar Söke’de oturan insanlarımıza hiç yakışmıyor. Yoksa ben bunları yanlış mı gördüm. Lütfen Dereye bir bakar mısınız? Söke’den Kömür Ocağına doğru giderken. Petrolun bitişiğindeki köprü ve görülen dere… Çok çirkin bir manzara. Derenin durumu zaten perişan… Dere üstü dükkânlar yavaş kapanıyor. Dileğimiz Söke Belediyesi buraya Söke’ ye yakışır bir plan ve projeye uygun olarak ortaya konulması ve buradan ayrılan vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde ve uygun bir yerde iş yerlerine kavuşmasıdır. Onlara da üzüldüğümü ifade etmek isterim.

Halen görevi başında bulunan Söke Belediye Başkanımız Sayın Süleyman Toyran dürüst ve duyarlı bir halk adamıdır. Tüm ekibiyle birlikte görev yaptıklarına inanıyor ve iyi niyetlerine asla kuşkum yoktur. Onlar ekipleriyle birlikte belediye hizmetlerini onurla sürdürürken elbette bazı eksikleri olacaktır. Ancak vatandaş olarak ta bizim de duyarlı olmamız ve özellikle şu atık çöpler konusunda yardımcı olmamız gerekmez mi? Belediyemize ait çöp arabaları harıl harıl çalışıyorlar, temizlik yapan işçilerimiz de vardır. İş sadece bunlarla bitmiyor. Bizler de yardımcı olsak, bir şey kaybetmeyiz.   


    Abdülkadir GÜLER

29 Temmuz 2016- SÖKE

-------------------------------------

NOT:   Aydın Büyükşehir Belediyesi, Söke Belediyesi İlçe Kaymakamlığımızla birlikte katıldıkları Demokrasi Nöbeti  15 gündür   coşkuyla devam  ediyor.  Bu   toplantı  Nöbeti  birlik ve  beraberliğimizin ifadesidir  ve takdire değerdir... 15 Temmuz' da Başkaldırı  hain  darbeye  karşı kahramanca  karşı koyan  şehitlerimizi  rahmetle anıyorum.  Yaralılarda acil şifalar  diliyorum.  Birlik ve beraberlikten kuvvet doğar. Başta Silahlı Kuvvetlerimize  ve  kahraman Emniyet mensuplarımıza  geçmiş olsun  diyor ve milletimizin  başı sağ olsun.      





 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..