Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Belediyenize sahip çıkın, kapatılmasına izin vermeyin

Belediyenize sahip çıkın, kapatılmasına izin vermeyin
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (Büyükçekmece, 9-12-2006)


TBMM’nde kabul edilen 5747 sayılı, Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun ile 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin kapatılmasına ve 43 yeni ilçe kurulmasına karar verildi (1).

Bu yasanın olumlu ve olumsuz sonuçları olacak. Daha önce yazdığım yazıda yeni kurulan ilçeleri ilgilendiren 1. Maddeyi yorumlamıştım (2). Bu yazımda ise belediyeleri ilgilendiren konuları yazacağım.

Yasanın, ''Katılma, bağlanma, sınır dışına çıkarılma ve isim değişikliği'' başlıklı 2. Maddesinin 1. fıkrası “Büyükşehir belediye sınırları içinde bulunan ve ekli (42) sayılı listede adları belirtilen ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak aynı listede belirtilen ilçe belediyelerine mahalleleri veya mahalle kısımları ile birlikte katılmıştır.” diyor.

42 sayılı listeyi incelediğimde tanıdık yerlerle karşılaştım:

Ankara’da Yenikent Belediyesini kapatarak Sincan’a bağlamışlar. Sincan ve Yenikent zaten fiziksel olarak birleşmiş durumdaydı. Buna olumlu bakılabilir. Temelli Belediyesini de kapatıp Sincan’a bağlanmışlar. Temelli neresi, Sincan neresi?

İstanbul’da Mimar Sinan ve Tepecik belediyelerini kapatıp Büyükçekmece’ye bağlamışlar. Çok da iyi olmuş. Büyükçekmece Mimar Sinan’a bitişik, Mimar Sinan da Tepecik’e bitişik durumdaydı.

2. Maddenin 2. fıkrası “İstanbul İlinde Eminönü İlçesi kaldırılmıştır. Eminönü Belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleleriyle birlikte Fatih Belediyesine katılmıştır.” diyor. Eminönü ilçesini kaldırıp, Belediyesi’ni kapatırken içleri biraz olsun cızz etmemiş midir, acaba? Eminönü'nün kayıtlı nüfusu azalmış olabilir. Herşey sayılardan ibaret değildir, tarihi değerler de olduğunu unutmamalılar.

Geçici 1. Maddenin 1. fıkrası: “Ekli (44) sayılı listede adları yazılı belediyelerin tüzel kişilikleri, ilk genel mahalli idareler seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılarak köye dönüştürülmüştür.” diyor.

Bu cümlede adı geçen 44 sayılı listeye baktığımızda 862 belde belediyesinin kapatıldığını görüyoruz. Yasada bu listenin nasıl hazırlandığı konusunda açık bir ifade yok. Ancak görüşmeler sırasında bunun 2 bin nüfusa göre alındığını biliyoruz. Nüfusu 2 binden az olan belediyeli kapatmışlar.

2007 nüfus sayımının güvenilirliği konusunda şüpheler herkesin içinde var. O nedenle kapatılan belediyelerin nüfus sayısından yasada hiç sözedilmemiş. Böylece nüfus sayımının iptali durumunda yasanın da iptali olasılığının olmamasını düşünmüşler.

Geçici 1. Maddenin 4. fıkrası kapanan bazı belde belediyeler için umut veriyor: “Birinci fıkra hükmü uyarınca köye dönüştürülen belediyeler, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde 5393 sayılı Belediye Kanununun 8 inci maddesindeki usule bağlı olmaksızın, belediye meclisinin kararı ile bağlı olduğu il veya ilçe belediyesine mahalle olarak katılma talebinde bulunabilir. Katılma işleminin gerçekleşebilmesi için katılacak belediye ile katılınacak olan il veya ilçe belediyesinin sınırları arasında başka bir belediye veya köy bulunamaz. Bu belediyeler ile katılacakları il veya ilçe belediyeleri arasındaki meskûn sahadan meskûn sahaya olan uzaklık on kilometreden fazla olamaz. Katılım işlemi katılınacak belediye meclisinin olumlu kararı ile sonuçlanır.”

Bu şansı olmayan beldelerin artık köy olmaktan başka çareleri kalmıyor. O beldelerde yaşayanlar belediyeleri olmasını istiyorlarsa bu işin peşini bırakmamalıdırlar. Şu andaki belediyelerini kazanılmış hak olarak görüyorlarsa, belediyelerine sahip çıkmalıdırlar. Yargı yolunu sonuna kadar sürdürmelidirler.

(1) Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun: http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5747.html
(2) Kimliklerindeki doğum yeri değişecek olanlar (7-3-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97208

Ankara, 9 Mart 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..