Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '11

 
Kategori
Kültürler
 

Ben bir Çerkesim...

Ben bir Çerkesim...
 

Çerkez ismi genel olarak Kafkasya'da yaşayan halkların hepsine verilen ortak addır. Bunların içerisinde Çeçenler, Abhazlar, Karaçaylar, Dağıstanlılar, Osetler, Abazalar gibi birçok halk vardır. Kendilerine ait dilleri olan bu topluluğun Kafkasya' daki tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar dayanır. Çerkezler diğer adlarıyla Adigeler bilinen tarihleri boyunca bu bölgede birkaç devlet kurmuşlar, Rusya egemenliğine girildikten sonra da özerk bölgeler şeklinde yaşamlarını günümüze kadar sürdürmüşlerdir. 

1864 yılında Ruslar' ın başlattığı sürgün ve soykırım ile zorla bulundukları topraklardan atılmış ve Kuzey Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Anadolu' nun çeşitli bölgelerine dağılmışlardır. Sürgün sırasında göç eden halkın birçoğu salgın hastalık ve soğuklardan hayatını kaybetmiş ve o dönem tarihe geçen bir insanlık dramı yaşanmıştır. Sürgünden önce 2 milyon olan Çerkez nüfusu soykırım ve sürgünle birlikte Kafkaslar da 100-150 Bin civarına düşmüştür. Bugün ise Kafkaslar da 700-800 Bin civarında Çerkez Topluluğu yaşamaktadır. Çeçenistan, Dağıstan, Abhazya ve Çerkez - Karaçay Özerk Oblastı adı altında devlet ve özerk bölgeler ile yaşamlarını sürdürmektedirler. Anadolu' ve Ortadoğu' ya Osmanlı' nın kucak açması ile gelen Çerkezler o dönemden, bu döneme kadar yeni topraklarına büyük bir sevgi ve sadakat ile bağlanmış, vatanseverlikleri ve bağlılıklarıyla her dönem takdir toplamışlardır. Osmanlı' da ve Türkiye Cumhuriyeti' nde devlet kadrolarında yer almış savaşlarda Türk Halkı ile birlikte omuz omuza cenk etmişlerdir. 

Kuvay - i Milliye Hareketi' nde ilk zamanlar büyük başarı ve takdir toplayan Çerkez Ethem daha sonra Atatürk ve kurmaylarıyla ters düşmüş ve milli hareketin dışına çıkmıştır. ( Burada konu ile ilgili kendi fikirlerimi paylaşmak isterim: Çerkez Ethem vatansever bir gerilladır, Yozgat Ayaklanması son olmak üzere Kuvay-i Milliye Hareketin de önemli başarılar kazanmıştır, Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının bir çok yerde yardımına koşmuş ve isyanları bastırmıştır, fakat aldığı zaferler ve yandaşlarının günden güne çoğalması ve büyük bir güç haline gelmesi ile kendisini Mustafa Kemal ve kurmaylarının üzerinde bir güç olarak görmeye başlamış, bu da sonunu hazırlayan en büyük etken olmuştur. Şu iyi bilinmelidir ki Çerkez Ethem iyi bir savaşçıdır, ancak devlet yönetecek, yönetimde görev alabilecek kabiliyet ve öngörüye sahip değildir, huzursuzluk çıkarmaya başladığı için kendisine defalarca telkinde bulunulmuş fakat emir altına girmeyeceğini söyleyerek milli hareketten ayrılmıştır ve kendi sonunu kendisi hazırlamıştır.) 

Çerkezler Anadolu toprakları içerisinde hala geleneklerini, örf ve adetlerini rahatlıkla sürdürebilmektedir. Her zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti' nin en sadık etnik gruplarından biri olmuştur. Geleneksel yapıları, dilleri, misafirperverlikleri ve saygıyı ön planda tutan yapıları ile Türkiye içerisinde ki zengin etnik yapının önemli bir üyesidir. Son yıllarda 1864' te Ruslar tarafından gerçekleştirilen soykırım ve sürgünün sesini dünyaya duyurabilmek maksadıyla çeşitli illerde yürüyüşler yapılmakta, çeşitli konferanslar düzenlenmektedir. 

Son olarak, Çerkezler bu topraklarda huzur içerisinde ve hiç bir ayrım görmeden yaşamakta, kendi dillerini uzun yıllardır istedikleri gibi konuşabilmekte, devletin yönetim kadrolarında çalışmakta, hatta başbakan düzeyinde devlet adamları yetiştirmekte ( Fahri Korutürk ) ve bu ülkede yaşamaktan gurur duymaktadır. Çerkezler, bu ülkeyi kendi vatanları bilmekte ve tüm enerjilerini bu ülkenin refahı, kardeşliği ve gelişimi için harcamaktadırlar. Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılardan vazife çıkarıp haince planlar kurmamış ve bu ülkeye hiç bir zaman ihanet etmemişlerdir. Emperyalist güçlere kukla olmamış ve ülkelerini satmamışlardır. Her Çerkez Türkiye Cumhuriyeti Devleti' nin büyüklüğünü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk' ün yaktığı Cumhuriyet ateşini elbirliği ile ilelebet taşıma azmi ve kararlılığındadır. Anadolu Çerkezleri dünya döndükçe bu ülkenin varlığı ve bütünlüğü için çalışacak ve savaşacaktır. Hainlik yapanlara ciddiyetle duyurulur... 

Bir Çerkez - Türk olduğum için son derece gururlu ve onurluyum. 

 
Toplam blog
: 24
: 1081
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

Okur - yazar, dört işleme hakim, büyük - küçük tüm ünlülerle uyumlu ..