Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ben bugün evdeyim, yedeğimi alsana...

Dış dünya gitgide daha tehlikeli bir hal aldıkça, herkes daha çok evine kapanıyor. Daha çok can kaygısı, daha çok mal kaygısı insanları daha tedbirli davranmaya itiyor. Ve sonunda kendi yerlerine geçecek olan yedekleri yapılıyor insanların. Bedenen aynı olan bu yedekleriniz(!), üzerindeki her tür son derece gelişmiş teknolojik algılayıcılar ve aygıtlar sayesinde, siz evdeyken bir iletişim metoduyla size bağlanıyor ve dışarı –sizin yerinize o- çıktığı andan itibaren hissettiklerini siz de hissediyorsunuz, duyduklarını duyuyorsunuz, gördüklerini görüyorsunuz… Kısacası o sizin için çılgın dünyaya dalıyor, siz evinizde huzur içinde, onun kaotik dünyada sizin adınıza yaşayıp eve dönmesini bekliyorsunuz.

Bu kurgusal bir film. “Surrogates” adındaki bu enteresan film yakında gösterime girecek olan bir Bruce Willis filmi. Yedeklerimizle -ya da kopyalarımızla da diyebilirsiniz- planladığımız ve onlarla el ele yürüttüğümüz yaşamlarımız... İlk “klonlama” (tıp dilinde; genetik olarak aynen çoğaltılma) çalışmaların sonuçları basına yansıdığında ne muhabbetler dönmüştü bu konuda. Farklı farklı cephelerden bir çok farlı açıdan değerlendirmeler yapılmıştı. Her şeye rağmen insan için bir yedek parça üretim şansı yaratması ise; bu işlemin, üzerine düşünmeye değer yanıydı.

Dünyanın kaotik gidişatı, tıp dünyasının önü alınamaz hayalleri yollarına devam ededursun, gelin biz bu işin biraz geyiğini yapalım. Düşünsenize, bir yerlerde bekleyen ve siz istediğiniz an devreye girecek olan kopyalarınız var… Yaşasın! Artık sevmediğiniz hiçbir işi yapmak zorunda değilsiniz, bırakın yerinize kopyanız yapsın; siz o sırada olmak istediğiniz başka yerde, olmak istediğiniz insanlarla birlikte olun. Sevmediğiniz insanlarla karşılaşmak; sevmediğiniz ortamlara girmek de mi istemiyorsunuz, bırakın yerinize kopyanız çeksin o insanları; siz başka bir yerde keyfinize bakarken. Ya da çocuk mu yapacaksınız, verin istediğiniz özelliklerin yazılı olduğu “sipariş listenizi” doktorunuza, tam ısmarladığınız gibi bir çocuk yapsınlar size. Ya da tam istediğiniz özelliklere sahip bir eş/ sevgili yaptırın kendinize, ooohh… Hele bir yaygınlaşsın, pratikleşsin bu yedek ya da kopya yaptırabilme işi; siz bakın bizim millet daha ne hinlikler çıkarır bu işlerden. Yaratıcılığımız sayesinde, dünyanın aklına gelmeyen ne işlerde kullanırız biz kopyalarımızı.

Şakası bir yana, iyi ve kötü, avantaj ve dezavantaj her zaman her şeyde olduğu gibi bu tür şeylerde de iç içe. Yine de, siz siz olun en iyi kopyanın bile en kötü asıldan daha kötü olacağını unutmayın lütfen. Ne de olsa kopyalarınız, bir anlamda sizin “korsan”larınız olacak...

D. Dara KILINÇ

mailto:ddarakilinc@gmail.com

 
Toplam blog
: 160
: 2717
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Öykü Şiir Deneme ..