Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ben Deli miyim?

Destek almasını öneren kişilere, halâ 'ben delimiyim, kişisel gelişim merkezlerinde ne işim var" diye cevap verenlere istinaden şunu söylemek istiyorum.

Sadece halk diline yerleştiği için,  çok sık duyduğumuz, anlamını tam olarak bilmeden alışkanlık olarak kullandığımız o kadar çok sözcük ya da kavram var ki… Bunlar, biz farkında olmadan maalesef zihnimize inanç kalıbı olarak yerleşerek, düşüncelerimizi  ve davranışlarımızı  belirliyor. 

İşte DELİLİK Kavramı da bunlardan biri…

Aslında ben deli miyim? denen cümlenin Türkçe Meail şöyle oluyor;  ben sorunlarımı  çözemeyecek kadar aciz, güçsüz, zayıf mıyım?  

Olayın başlangıç noktası burası. İçinde bulunduğunuz durumu bu şekilde etiketlemeniz. Mutlaka herkes kadar sizin de sorunlarınızın olması çok doğal. Çözümler kısa süreli olduğu kadar uzun süreli de olabilir. Kaldı ki toplum içinde yaşıyor olmamızın en güzel tarafı kişilerin birbirlerine destek ve yardımcı olmasıdır. Kimse mükemmel değil. Kimse her daim güçlü değil. Dolayısıyla kimseye kendinizi ispat etmek zorunda değilsiniz. Çünkü siz de insansınız ve her insan gibi güçlü olduğunuzu zamanlar kadar zayıf olduğunuz zamanlarda olacak.  Siz her ne kadar çaresizliğinizi belli etmek istemeseniz farkında olmadan içinde bulunduğunuz ruh halini çevrenize yansıtırsınız.

Lütfen birşeyler söylemiş olmak için  konuşmadan önce bir kez daha düşünün. Yerinde olmak bir yana size yakıştırıldığını düşündüğünüz de dahi sinirlenmenize, üzülmenize sebep olan bu kavramla ilgili, hem bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler ve onların yakınları hem de bu tarz rahatsızlıkları tedavi ederek iyileşmeleri için senelerini veren konusunda uzman doktor ve bilim çalışanları hatırına...

Delilik nedir? Deli kimdir? Halk diline nasıl yerleşmiştir? Çeşitleri nelerdir? Neden bu sıfatla adlandırılan kişiler için onlara ait hastaneler, bakım evleri açılmıştır. Ne tür hastalıklardır? Sebebi nedir? Bu tür rahatsızlıklar doğuştan mı gelir? Yoksa sonradan mı oluşur? Bugün deli diye etiketlediğimiz kişilerin yerinde yarın biz  ya da yakınlarımız da  olabilir mi?

Ayrıca, Kişisel Gelişim Merkezleri kişileri tedavi eden klinik ya da hastane değildir. O yüzden herhangi bir beden ve zihinsel rahatsızlıklarla ilgilenilmesi  söz konusu olamaz.  İlaç tedavisi kesinlikle kullanılmaz. Bu şekilde bir durumla karşılaşıldığında kişiler konusunda uzman doktorlara yönlendirilir. Kişisel Gelişim Uzmanları akli melekeleri yerinde olan kişilerle çalışırlar. Amaç, ihtiyaç duyulan konularda  kişileri bulundukları noktadan olmak istedikleri noktaya  ulaşmaları için, farkındalık ve kabulleniş evrelerinde yaşayacakları değişim, dönüşüm ve gelişim konularında yol arkadaşlığı ve rehberlik yaparak gerekli desteği sağlamaktır.

Tijen Özpınar

 
Toplam blog
: 35
: 117
Kayıt tarihi
: 18.07.16
 
 

Davranış Bilimleri Kişisel Gelişim Uzmanı, Profesyonel Yaşam Koçu, NLP Koçu, Spiritül Yaşam Koçu, N..