Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolojik Danışman Gizem KOLÇAK

http://blog.milliyet.com.tr/uzmpskdangizemkolcak

26 Aralık '17

 
Kategori
Psikoloji
 

Bence Hayaller Hedeflerin Hissedilebilir Hali

Bence Hayaller Hedeflerin Hissedilebilir Hali
 

2018’e sayılı günler kala 2017’ye şöyle bir bakıyoruz. TV programları kronolojik sırayla yaşanan acı tatlı olayları sıralıyor; o seneye ait kayıplar, evlilikler, çocuk sahibi olan ünlüler, başka ülkelerde başarı kazanan diziler, ülkemizi başarıyla temsil eden sporcular, milli başarılar, çeşitli festivallerde ödül kazanan ya da fiyasko diye aşağılanan yapımlar, filmler, sosyal sorumluluk projeleri, haber değeri taşıdığına inanılan magazin aşkları hatırlanıyor ve bitirilen seneye ait ‘bize iyi geldin veya gelmedin 2017’ gibi bir slogan, ardından da ‘büyük hayallerle seni bekliyoruz 2018’ sloganı ve reklam öncesi 3 dakikalık haber bandı tamamlanıyor.

Her yeni yıl öncesinde çeşitli hedefler koyulur. Bu hedefler kişi, aile ve şirket bazlı olmaksızın bir sene sonu ritüeli haline geldi ve yeni yıl hedefleri kadar; her sene sonunda geçmişe dönüp değerlendirme yapmak ve bu değerlendirmeyi doğru yapabilmek de gelişim açısından çok büyük ve önemli bir kazanım.

Evet ‘yeni bir yıl’ derken bile bir heyecan hissedebilirsiniz, lütfen sesli bir şekilde mümkünse dışarıya bakarak, şöyle hafif dik bir duruşla ‘yeni bir yıl’ deyin. Gülmeyin, lütfen deneyin :) Bam! Gördünüz mü? Gerçekten ‘yeni bir yıl’ sihirli sözcüklerden oluşuyor gibi. Tıpkı insanın potansiyeli gibi; güçlü, heyecanlı, gelişime ve değişime açık, dinamik, tecrübelerle ve öykülerle dolu, hayal ve hedeflerle şekillenecek olan, kıpır kıpır… Bu kadar güçlü hissedemediysen eğer, lütfen tekrar dene, bu sefer bir de gülümseyerek dene, hissedebilirsin.

İnsan yaşayan bir canlı, her anlamıyla yaşayan; meyve soyarken elini azcık kestiğinde canı yanan, kalbi kırılan, kendini yetersiz ve yalnız hissettiğinde kalbi acıyan, sevdiğinde aşık olduğunda kalbi karnı kıpır kıpır olan, hayal kuran, hayallerini gerçekleştirebilmek için hedefler koyan ve bu hedefler için emek veren, fedakarlıklar yapan, bir sokak köpeğini canım, yavrum diye seven, evini bir hayvana açan, masallarla büyüyen, büyüyünce de o masalları yaşayabilmek için uğraşan. İnsanı besleyen önemli şeylerden bir tanesi de hayal kurmak bence.

Bu sene yeni yıl hedeflerinizi belirlerken o hedeflerin hayallerinizi gerçekleştirmek için tasarlandığını unutmayın. Hedef koymak ve bu hedeflere ulaşmak için başlattığın süreç başarılı ol ya da olma, ders çıkarabilmen bile kişisel gelişimin için harika bir şey.

Yeni yıl hedefleri sorulduğunda genel olarak

-          Kilo vermek

-          Spora başlamak

-          Sağlıklı beslenmek

-          Para biriktirmek

-          Mezun olmak

-          İş bulmak

-          Çocuk yapmak

-          Evlenmek

-          Sevdiklerine daha fazla zaman ayırmak

-          Kötü alışkanlıklardan kurtulmak gibi maddeler sıralayabiliriz.

Fakat bence burada çok büyük bir eksik var, burada duygu yok. Yani ‘yeni bir yıl’ derken hissettiğimiz heyecanı bu maddeleri okurken hissetmek pek mümkün değil gibi, çünkü hayaller ve duygularla süslenmemişler. Hissedilebilir değiller. Soğuklar. Yeni yıl için yeni hedefler belirlerken bu sene ilk hedefimiz hissedebilir hedefler koymak olsun. Örneğin; sevgiyi hissetmek istiyorum, hafif hissetmek istiyorum, fit hissetmek istiyorum, güvende hissetmek istiyorum, değer verildiğimi hissetmek istiyorum gibi.  Hayallerin veya hedeflerin burada en az hissetmek kadar önemli bir diğer nokta ise yeni yıldan bu beklentilerinin sürdürülebilir olması ve senin yaşam standardınla paralel olmasıdır. Netleştirdikten sonra kısa vadeli veya uzun vadeli hedeflere bölebilirsin. Örneğin her haftanın ilk günü, her ayın ilk günü tanıdığın en önemli kişiyle kendinle bir yarım saat ayırarak toplantı yapabilirsin, üstelik bunu şu anda benim yaptığım gibi sevdiğin bir yerde sevdiğin bir kahveyi yudumlarken yapabilirsin. Yani hayatından tat almaya, en iyisini yaşamaya hissetmeye başlamalısın. 2018’e günler kala değil, aslında tam da şu anda.

Ve 2017 yılını şu an uydurduğum ‘Bence hayaller hedeflerin hissedilebilir halidir’ mottosuyla sosyal medyada paylaşarak hatta YENİ YILDA HAYALLER Mİ HEDEFLER Mİ diye başlık atacağım bu yazının başlığını da bu mottomla değiştirerek kapatabilirim :) 

 

Sevgiyle..

 

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

 

www.gizemkolcak.com

 

@pskdangizemkolcak @gizemkolcak

 

pskdangizemkolcak@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 59
: 91
Kayıt tarihi
: 21.06.17
 
 

  Uzm.Psk.Dan.Gizem Kolçak, lisans ve yüksek lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi Psikoloji..