Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '13

 
Kategori
Kitap
 

Bencileyin Sözler / Mehmet Nuri Parmaksız

“Sanatın ortaya çıkışı bir vecd halidir.”
                       
Mehmet Nuri Parmaksız

Edebiyatın birbirinden farklı alanlarında eserler veren Mehmet Nuri Parmaksız şimdi de bambaşka bir tarzla çıkıyor okurunun karşına. Ne roman, ne deneme, ne şiir ne de mektup bu kez kaleme aldıkları. Sözlerle, evet sözlerle… Hayata ve aşka dair sözleriyle dikkatleri çekmeyi tüm ustalığıyla kotarıyor ve kendini tekrardan kaçındığını da fısıldıyor satır aralarından.

Değinilen konular yazarın diğer eserlerinde vurgu yaptığı hayat görüşüyle paralellik gösteriyor. Sözlerden birinde “Yaratılmış her şeyde, her renkte bir koku vardır ve bunu duyabilenler eşyanın özündeki cevheri görebilir.” diyor ya hani bu kitabı elinize aldığınızda da yazılanlara ait kokuyu duyumsamanız mümkün.

Doğru tek gibi görünse de nasıl güzellik göreceli bir kavramsa aslında doğru ve yanlış hakkındaki fikirler de farklı farklıdır. Âşık Veysel’in de dediği gibi “Koyun, kurt ile gezerdi, fikir başka başka olmasa..."ydı. Fikir ayrılıkları husule gelmeseydi belki de bu kitap hiç kaleme alınmazdı.

Belki bu sözleri ifade eden görüşler tartışılacaktır bazı platformlarda ve muhtemelen değişik bakış açılarıyla değerlendirilmesine de neden olup apayrı söylemler üretilmesine vesile olacaktır.

“Her şey insan aklının kavrayamayacağı kadar karışıktır.” der Vaiz. Lakin Mehmet Nuri Parmaksız aklın ve gönlün kavradıklarını karışıklıktan kurtararak sadece radyo programlarında ses olmakla kalmıyor ona kulak verenlere ve kitaplarının sayfalarından seslenerek de insanların sesleri olmayı başarıyor. O bir öğretmen aynı zamanda da. Belki de bu yüzden sadece sınıfta öğrencilerine değil sesinin ulaşabildiği her yere bildiği, gördüğü, tanık olduğu, duyduğu, alıştığı, benimsediği, ihtimal yaşadığı olaylardan feyz aldıklarını aktarmayı seçiyor. Ve okurunu öğrenmeye, düşünmeye, okumaya, okuduğunu yorumlamaya, bilgi sahibi olmaya yönlendirecek bir rehber kitapla “Bencileyin Sözler” ile işte böyle selamlıyor.

Kitabı hakkındaki hissiyatını “Çok bilinen doğruları ben gibi söyleme gayretimi okuyacaksınız.” şeklinde ifade eden Yazar “Söz yazmak, şiir, roman ve diğer türlerde eser vermekten daha zor.” diye mütevazılık gösterse de O, hayata ve aşka dair olarak iki ayrı bölüme de ayırsa sözlerini, aslında insana dair pek çok kavrama değinmiş, söylemek istediklerini kalın puntolarla hatta be hatta altını çizerek ifade etmeyi başarmıştır. Hemen her konuda akıl ve gönül süzgecinden geçirerek okura ulaştırdığı sözleri O’nun kültür ve bilgi donanımının varsıllığının, yeteneğinin boyutlarının, hayat felsefesinin özbeöz göstergesidir.

Parmaksız’ın ayrıştırıp sunduğu hayata ve aşka dair sözleri yukarıda da değindiğim gibi iki ayrı grupta toplanmış. Her söz ayrı bir mücevher niteliğinde parıldıyor sayfaları çevirdikçe. Ölüm, vatan, bayrak, şiir, sanat, kültür, dil, sukut, sabır, şükür, evlilik, fedakârlık, dünyalık şeyler, kader, çalışmak, dua, eğitim, yalnızlık, güven, adalet, kitap, akıl, mantık, sevmek, sevilebilmek gibi temalar okuma yolculuğunuz boyunca size eşlik ederken sanatın zor bir iş olduğunun, sanatta iltimas olmadığının da altının çizildiğini görebiliyorsunuz.

Bencileyin Sözler, okunup geçilecek, bir tarafa bırakılacak bir eser değil. Zira zaman zaman başvurulacak bir rehber kitap. Öyle ki insana insanı, insana hayatı, insanın içinde var olduğu hayata dair ne varsaya ayna tutan ve ismi bana birazda Yunus Emre’yi anımsatan bu kitap, şol cennetin ırmakları gibi çağıldayacak yüreklerde.

“Fikrince ve zikrince yükselir insan” der Bencileyin Sözler’den biri (Sayfa: 49 / 4. cümle) İşte bu cümleden yola çıkarak diyebiliriz ki Mehmet Nuri Parmaksız kitabında yer alan 777 adet söz ile fikrince ve zikrince yükselmiştir okurunun gözünde bir kez daha.

ŞİMDİ DE BİRKAÇ ÖRNEK VERELİM BENCİLEYİN SÖZLERDEN…

Bir kalp hüzünlendi mi gözyaşı illa gözlerden akmaz ki, sözler ağlar, haller ağlar; hayaller ağlar… (Sayfa: 112)
&&&

Aşığa uzak yoktur ki, seven kalp için uzaklar yakındır sevdada. (Sayfa: 126)
&&&

Bir can; cananı, canı bildiği için ancak titrer. (Sayfa: 118)
&&&

Bizi birbirimize özleten güç, her an bizleri izlemekte. (Sayfa: 83)
&&&

Gözlerde bir dünya saklıdır ve onu ancak o gözlerin sahibi görebilir. (Sayfa: 114)
&&&

Sır saklamak unutabilenlerin; sırrı yaymaksa şom ağızlıların işidir. (Sayfa: 59)
&&&

Hüzün, kalbimizdeki en derin cam kesiğidir. (Sayfa: 57)
&&&

Düşündükçe bulur, düşündükçe anlar insan dünya denen bulmacayı. (Sayfa: 54)
&&&

Kitap okumayan ve sözlük karıştırmayan insan balıksız deryaya benzer.
(Sayfa: 40)
&&&

Sözün kaynağı ağzın içindeki dil değil; aklın ve gönlün süzgecinden geçen yürek olmalı… (Sayfa: 11)
&&&

Şiirin faydasızlığından bahsedenlerin kendilerine faydaları var mı, yok mu araştırmak gerek. (Sayfa: 38)
&&&

Bencileyin Sözler, Kültür Ajans Yayınlarından çıkmış. Yüz yirmi sekiz sayfa. Kitabın kapağında Sevimbike Polat imzası görülüyor. Kapak resminde tezhip sanatı karşılıyor okurunu. İnsanı anlatan üç ayrı unsur “vav harfi, semazen ve ney” kitabın özüne yakışan ve daha okumaya başlamadan tahayyülünüzü harekete geçiren bir tasarım. Kitapta yer alan sözlerin birinde vurgu yapılarak özgürlüğü temsil ettiği belirtilen mavi renk kapağın hemen hemen bütününe hâkim. Kitap “Söz yağmuruyla öz yangınını yıkayanlara” ithaf edilmiş. Öte yandan kitabın isim annesinin Şair İlter Yeşilay olduğunu, sözleri okumaya başlamadan yazarın “Bencileyin” hakkındaki düşüncelerini öğreniyorsunuz satırlar arasında ilerlerken.

Demiş ki yazar:

“Fikirlerim hoşa gitmeyebilir; bir yönüyle başka fikirlere benzeyebilir lakin varlığımı düşüncelerimle anlatabilmek; yüreğimin ve aklımın gördüğünü ben gibi söylemek derdim benim.”
 
 
03.10.2013 / Sibel Unur Özdemir

 

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..