Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '11

 
Kategori
Deneme
 

Bencilliğe övgü

Bencilliğe övgü
 

Bencil olmayı öğrenmek lazım, bencilliğin ayıp değil erdem olduğunu anlamak lazım. Bencil olmadan sencil olamaz insan. İstismar başka şeydir bencillik başka şey. Kendini düşünmeden, kendisi ile ilgili gereklilikleri anlamadan nasıl anlar insan başkasını. Kendini unutup başkaları için fedakarlıklar yapan insanın eksiği nedir? Ya bir şeylerden korkuyordur ki bu vicdandır veya beklentileri yüksektir. Yaptıklarının kat be kat karşılığını bekler. Her iki durumdaki insan da acınası insandır. 

Oysa bencil insan neyi ne kadar yapacağını bilir. Erdemli bencillikten söz ediyorum, erdemli bencilliğin ne olduğunu erdemli benciller bilir. Bencilliği ayıplayanlar kendilerinin farkında olmayanlardır, çok bencilsin dediklerinde istismardan söz ederler haberleri yoktur. Fedakar sandıkları insanların istismar ettikleri durumların farkında bile değillerdir. 

Fedakarlığın karşısındaki insanı ezme boyutunu görmezden gelirler. Karşılıksız fedakarlıklar ile planlı fedakarlıkları da ayıramazlar. Eğer dünyada karşılıksız fedakarlık varsa o da annenin çocuğuna yaptığı fedakarlık olabilir, onun da çok fazla karşılıksız olduğunu düşünmemek lazımdır. Tam karşılıksız olsaydı hayırsız evlat sözü olmazdı. Bencillik insanın kendini tanımasını sağlar. Bencil insandır kendi derinliklerini keşfetmek isteyen insan. 

Birileri vardır ki herkesin kendini sevmesini ister veya herkesin kendini sevdiğini sanır o insan bencil değildir, sadece zayıftır, çevreden destek ister. Bencil insan bunu istemez, kendini bilir, kendini ya takdir eder ya da irdeler cezalandırır. Bencil olmak öyle kolay bir şey değildir. 

Bencil olmak bir yerde gerçek insan olmaktır. Fedakarlık olumlu bir duygu gibi görünse de , beklendiği sürece olumsuzdur ezicidir, planlı fedakarlık yapan insanlar da ezme duygusu hâkimdir. 

Bencilliğinizi geliştirin ki yaptıklarınız sizin eseriniz olsun ve karşılık beklemeksizin olsun. Bencil olun ki karşınızdaki insanı anlama yetiniz gelişsin. 

Bencilliği bir erdem haline getirin ki insanlar sizin değerinizi bilsin. 

Bencilliğin ne demek olduğunu anlayın ki iyi denilen insanlardan olun. 

Bencillik kendi vicdanını oluşturmaktır, başkalarının öğrettiği ile hareket etmek değildir. 

Bencil olmak aşkta, günlük yaşamda, ilişkilerin tümünde mutlu olmaktır. 

 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..