Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '06

 
Kategori
Haber
 

Benedict ve Merkel, milk shakelerini hüpürdetirken Turkiye' yi konuşurlar...

Benedict ve Merkel, milk shakelerini hüpürdetirken Turkiye' yi konuşurlar...
 

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedict ve Almanya' da Hristiyan Demokrat Partisinin (CDU) yıldızı Angela Merkel, bir araya geldiklerinde, tatlılarını yerken Hristiyanlığın mübarekliğini ve Türkiye' nin AB üyeliğini konuşurlar...

Papa, sert ve sabit görüşleri olan bir din ve bilim adamıdır. Papa' nın, din ve Türkiye' nin AB üyeliği konusunda Angela Merkel' le çok iyi anlaştiği tartışılmaz bir gerçektir. Angela Merkel de kendine göre katı kuralları ve koyu Katolik inançları olan, Protestan bir papazın kızıdır. Merkel, Papa'yıpek sever; zira Hristiyan dünyasında en büyük liderin Papa olduğu görüşündedir. Papa da Merkel' i sever Hristiyanlığa bu kadar candan bağlı olduğu için. Ve evet, ikisi bir araya gelince Mozart' in 40. senfonisi eşliğinde tatlılarını yiyip, Milk Shake' lerini hüpürdetirken Türkiye' nin AB üyeliğini konuşurlar.

Aslina bakarsaniz, Adalet ve Kalkinma Partisi Baskani ve Basbakan Tayyip Erdogan da guclu dini inanclari bakimindan Angela Merkel'e benzemektedir. Ikisi de guclu dini inanclarini politik goruslerine sindirmis, karda yuruyup iz belli etmemeye calisan basarili liderlerdir. Arada bir din farkliligi olmasaydi, iki lider cok iyi anlasabilirlerdi.

Gelelim Papa'nin ziyaretine... Kabul edelim ki Papa, Turkiye'ye bir asil ve bir yan nedenden oturu gelmistir: Asil neden, Ortodoks ve Katolik kiliselerinin arasini yumusatmak; yan neden de, o kadar yol kat edip Turkiye'ye gelmisken, farkli medeniyetlerin kaynasabilecegi mesajini vermek. Ama Turkiye'nin, ozellikle kati Muslumanlarin, Papa'nin ziyaretinden cikaracagi bir sonuc daha vardir ki, o da Papa'nin daha onceden Hz. Muhammed hakkinda soylemis oldugu talihsiz yakistirmalardan tepki alip, Turkiye'ye ziyaretinde baris mesajlari vermis olmasidir.

Peki, Roma Katolik dunyasinin ruhani lideri Papa 16. Benedict'in Turkiye'yi ziyareti, yuzde 97si Musluman olan Turkiye'nin AB uyeligini nasil etkileyecek?

Bir Papanin tam 27 yil sonra Turkiye'yi ziyarete gelmesi, kesinlikle Turkiye adina Avrupa Birligi yolunda olumlu bir gelismedir. Bu bir dialogtur. Ve dialoglar, iletisimin ana unsurudur. En azindan, Papa, kendi gozleriyle Turkiye'nin modern, laik, demokratik oldugunu gormustur. Papa'nin ziyaretinin Araliktaki AB toplantisindan once olmasi da bir rastlanti degildir. Papa'nin ve AB'nin ileri vadede Turkiye'nin AB uyeligi hakkindaki goruslerinde olumlu, belirgin bir yumusama olabilir.

Eger Benedict, Anitkabir'i ziyaretinde Anitkabir defterine yazdigi gibi, "Yurtta Baris, Dunyada Baris" fikrine inanip da, Katolik, Ortodoks ve Islami kaynastirma cabalarindaysa, bu gercekten yurekleri isitacak bir durumdur. O zaman da beyaz bayraga, beyaz bayrakla karsilik vermek duser.

 
Toplam blog
: 2
: 333
Kayıt tarihi
: 22.11.06
 
 

1986 doğumluyum. Gazetecilik eğitimi gormekteyim. *Bir tek kırmızı gülün tam ortadan ayrılmış ya..