Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '07

 
Kategori
İnternet
 

Benim çocuğum hacker mı?

Benim çocuğum hacker mı?
 

Çocuğum sigara kullanıyor mu? Kötü arkadaşlar ediniyor mu? Kimlerle chat yapıyor? Kız/erkek arkadaşı var mı? gibi daha bir çok soruyu soruyor ve yaşıyorsunuz yada yaşayacaksınız. Şimdi farklı bir soru soracağım size: Çocuğunuz hacker olabilir mi? Intenet üzerinden başkalarına zarar vermeye çalışan kötü niyeli bir hacker.

Bugün herkes internet ile ilgili yaşanan soygun, dolandırıcılık gibi olayları ağzından düşürmeyip, sanki suçlu olan internetmiş gibi “bir daha girmeyeceğim” “internet hiç güvenli değilmiş" diye sağa sola tavsiyelerde bulunurken acaba kendi çevresinde bu tip kötü eylemleri gerçekleştirenlere karşı ne yapıyor? Bugün Türkiye’de belkide hiç kimsenin fakında olmadığı yada olsa bile bu konuda bir şey yapmadığı bir konudur: Hacker’lar.

Yavaş yavaş polis birimleri ve hukuk bu konuda önlemler geliştiriyorlar ama eğer hırsızı siz yetiştiriyorsanız polis ne yapsın.

Peki ne yapacağız?

Çevrenizdeki insanların “hacker” olduğunu bilsenizde farzetsenizde pek fazla bir şey yapamazsınız. Ama omlara yaptıkları herşeyin mutlaka bir yerden açık vereceğini ve yakalandıkları takdirde çok ciddi ceza alacaklarını söylemeniz gerekiyor. Eğer bu zaten onları tahrik eden noktaysa bugüne kadar onlar gibi bir çok kişinin bu tipte denemeler yaptığını ve büyük olasılıkla buna önlem geliştirildiğini söyleyebilirsiniz. Sadecefiziksel dünyada değil internettede “ahlaklı olmak” çok önemli.

Çocuğunuza gelince, o size bazı sinyaller verecektir. Örneğin;

    Bilgisayarda sizin kurmadığınız ve muhtemelen oyun olmayan programlar olması. Bunlara örnek vermek gerekirse "Comet Cursor", "Bonzi Buddy" ve "Flash" sayılabilir. Siz bunları bilgisayarınızdan kaldırdığınızda tekrar yüklerse yada yüklemeye çalışırsa çocuğunuzu uyarmalısınız. Eğer donanımını sürekli yükseltmek istiyorsa. Daha iyi video kartları, hafıza, hard disk vb. Hatta AMD işlemci tercih etmeyin. Daha yüksek bir internet erişim hızı istediğinde nedenini sorgulayın. (Bu arada 512 Kb. lık bir erişim artık normal bir erişim, daha fazlasnı sorgulamak gerekir.)Bilgisayarında “nasıl hacker olunur?” vb dokümanlar var ise. Bu tipte bir çok doküman internette dolaşmakta çocukların eline geçince merak uyandırmakta, merakla başlayan ilgi çocuğu hacker’lığa kadar götürmektedir. (Bir çocuğun okuma alışkanlıkları onun ilgi alanlarını gösterir.)Günde bilgisayar başında ne kadar vakit geçirdiği önemlidir. Sadece oyun oynamak başka bir problemdir ama saatlerce internette yada bilgiayarında program vb. yazma ile uğraşıyorsa biraz dikkatli olmak gerekebilir. Eskiden Quake oyunu hackerların buluşma yeri idi. O oyunu oynayan çocuklarda bundan etkilenirdi yada oyundaki diğerleri tarafından yönlendirilirlerdi. Hatta bu tip oyunların Amerika’da yaşanan okula silahlı saldırılarda etkili olduğuda söylenmişti. Sanal dünyada “hacking” e kendini kaptıranlar genellikle fiziksel dünyada sosyal hayatlarından oldukça uzaklaşırlar. Çocuğunuz bilgisayara “linux” kurmaya kalkıyorsa biraz dikkatli olmak lazım. Bu konuda profesyonel olunduğunda problem değildir ama daha çocukken yapılması biraz düşündürücüdür. Linux, Linyos Torovoltos alı bir Rus hacker tarafından soğuk savaş öncesi yazılmış bir işletim sistemidir. Aynı zamanda “telnet” i de yazmıştır. Telnet başka bilgisayara bağlanmaya yarayan programdır. Eğer bilgisayarınızı başlattığınızda "LILO" diye bir kelime görürseniz linux yüklendiğini anlayabilirsiniz. Hacker olup internetin karanlık tarafına geçenler kendi görünüşlerini ve giyim tarzlarınıda değiştirirler. Eğer radikal bir giyim-kuşam tarz değişimi varsa dikkat edin. Okulda derslerde gerileme, akademik başarısızlık ise diğer bir durumdur. Saatlerce bilgisayar karşısında kalıp daha sonra derslerde başarılı olmaları beklenemez tabiki.

Problemi hep başkalarında yada başka yerde ararız. Halbuki çoğu zaman gözümüzün önündedir. "Herkes kendi kapısının önünü süpürsün" mantığında herkes kendi çevresindeki hacker'lara engel olur yada "hacker" olunmasına izin vermezse zaten problem kalmayacaktır.

(Not: Amerika'daki bir çok sitede Türkiye IP'lerinin erişimi sırf hackleme girişimleri sebebi ile yasaklanmıştır. Yani Türk hacker'lar oldukça baş ağrıtmaktadırlar.)

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..