Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ismail hakkı özsarı

http://blog.milliyet.com.tr/ihozsari

25 Aralık '17

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Benim Çocuğum mu Yapmış?

Benim Çocuğum mu Yapmış?
 

 

Pek çok anne baba çocuğunu tanıdığını zanneder. Ama çocuk öyle bir zamanda öyle bir şey yapar ki anne baba şaşırıp kalır ve ilk tepkileri “Aaa benim çocuğum öyle bir şey yapmaz.  Olmaz öyle şey. İnanmıyorum... v.b.” şeklinde olur.

Oysa çocuklarınızı özellikle de ergen çocuklarınızı çoğu kez ortaya çıkan olaylarla tanırsınız. Tanıdığınız zannettiğiniz çocuğunuz bambaşka bir kimlikle karşınıza çıkabilir. Bu konuda daha net olabilmek için şu soruları dürüstçe yanıtlayınız:

-          Çocuğunuzu ne ölçüde tanıyorsunuz?

-          İç dünyası hakkında bilginiz var mı?

-          Sizinle paylaştıkları var mı? Paylaşıyorsa daha çok neleri paylaşıyor?

-          Çocuğunuzun arkadaşı mısınız? Yoksa anne-babası mısınız?

-          Çocuğunuzun arkadaşlarını tanıyor musunuz? Kimlerle konuşuyor merak ediyor musunuz?

Anne babalara yukarıdaki soruları soracak olsak hemen hemen tamamından “Bilmez olur muyum”, “Tanımaz olur muyum” gibi yanıtlar alırız. Oysa gerçek hiç de böyle değildir. Bir anne çocuklarının hangi yemekleri sevdiğini, hangi yemekleri sevmediğini çok iyi bilir. Bilir de çocuklarının hayal kırıklıklarını bilir mi? Şüphem var!

Yine bir baba çocuğunun okuldaki ders durumunu çok iyi bilir ama gelecekten neler beklediğini bilir mi?

Sevgili anne babalar, geçmişten gelen arkadaşlık, dostluk, yardımlaşma gibi değerler günümüzde rekabetçi, yarışma ortamına kurban edildi. Yerine ise her şeye rağmen sahip olma, üstün olma gibi hiç de insani olmayan değerler kondu. Hak ettiğini kazanma, kendi kazandığına sahip olma ikinci plana itildi.

Yeni teknolojiler ve eğlence sektörü, iletişim teknolojileri, seçilen rol modellerin değişmesi (popçular, topçular rol model oldu) değişsen sosyal değerler bu yozlaşmanın nedenleri arasında sayılabilir.

Sevgili anne babalar, çocuklarımızın duygularını bilip bilmediğimiz konusunda kendimizi sorgulayalım. Örneğin, onların tutkularını, özlemlerini, kaygılarını, korkularını, kendisi hakkında neler hissetiğini bilip bilmediğimizi kendimize soralım. Böyle bir sorgulamayı gerçekleştirdiğimizde onların iç dünyası hakkında çok az şey bildiğimizi görecek ve şaşıracağız.

 

 
Toplam blog
: 291
: 1113
Kayıt tarihi
: 12.07.12
 
 

Emekli öğretmenim. Kitap okumayı ve düşüncelerimi paylaşmayı çok severim. Tarih özel ilgi alanımd..