Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Benim fikrim geldi - üçüncü köprü nereye yapılmalı?

Benim fikrim geldi - üçüncü köprü nereye yapılmalı?
 

İstanbul'un trafik sorunu her geçen gün daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Şüphesiz acil ve kararlı adımlar atılması; kalıcı ve uzun vadeli çözümler üretilmesi şart.

Çözüm olarak ileri sürülen fikirlerden en çok tepki çeken ise, hiç kuşkusuz Boğaz'a yapılması düşünülen üçüncü köprü.

Bu tepkilerin son derece haklı olduğu ise tartışılmaz. Bunlar özellikle şu gerekçelere dayanmaktadır:

(1) İstanbul'a ikisi Boğaz'da, üçü Haliç'te olmak üzere toplam beş köprü yapmışız ama hepsi birer beton yığını, hiçbir estetik ve mimari özellik taşımayan hilkat garibeleridir. Yapılacak olan yeni köprü(ler) de hiç kuşkusuz yine estetikten ve zerafetten uzak, çirkinlik abidesi olmaya adaydır.

(2) Her iki köprü de, bağlantı yolları çevresindeki binlerce kilometre kare arazinin yapılaşmaya açılmasına, hazine ve orman arazilerinin yağmalanmasına, yeni bir göç dalgasına, su havzalarının kirlenmesine ve şehrin çirkinleşmesine yol açmıştır. Üçüncü köprünün, kuzeyde yapılması durumunda hiç kuşkusuz yine aynı süreç yaşanacaktır. Köprü ve bağlantı yolları sebebiyle oluşacak yapılaşma ve nüfus yoğunluğu bile başlı başına yeni köprünün işlevini sabote edecek, ondan beklenen rahatlamayı kısa zamanda etkisizleştirecektir.

(3) Üçüncü köprü belki çok kısa bir süre için rahatlama yaratacak ama orta vadede dahi asla yeterli olmayacaktır. Nüfusun ve gelir düzeyinin artışıyla otomobil sayısında yaşanacak artış, elli sene sonra yirminci köprüyü dahi yetersiz kılabilir.

Diğer taraftan köprü trafiğinin sebep olduğu kayıp düşünüldüğünde ise, üçüncü köprünün yapılması bir zaruret olarak karşımıza çıkmaktadır.

İşte acaba, hem yukarıdaki kaygıları giderecek hem de halihazırdaki köprü trafiğini hafifletecek bir çözüm geliştirilebilir mi? Yani çirkinlik yaratmayacak, Boğaz'ı bir köprüler çöplüğüne çevirmeyecek, hazine ve orman arazilerinin yağmalanmasına sebep olmayacak bir köprü...

İşte bu yönde acaba üçüncü köprü, yapışık ikizler gibi mevcut köprülerden birinin (veya her ikisinin) hemen yanına yapılamaz mı? Gerçekten, yeni köprünün, tercihen ikinci köprünün hemen yanına, 10-12 metre kadar bitişiğine yapılması mümkün olamaz mı? Böylece üçüncü köprü bağımsız bir köprü değil, mevcut köprünün bir parçası olarak görülecek, arazi yağması yapılamayacak, az sayıda kamulaştırma yeterli olacak ve boğazda görüntü kirliliği oluşmayacaktır. Böyle bir köprü işlevsel birliktelik ve görüntü açısından tek bir köprü ama taşıdığı yük bakımından iki köprü niteliğinde olacaktır. Bağlantı yollarının ise ilk veya ikinci kavşağa kadar uzatılması yeterli olacaktır ki, bu da önemli bir maliyet tasarrufu sağlayacaktır. Tabii maaliyet tasarrufu sağlanmak istenirse.

 
Toplam blog
: 8
: 1462
Kayıt tarihi
: 24.01.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Düşünüyorum, düşündüklerimi yazmak ve paylaşmak istiyorum. 1975 Ankara doğu..