Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '15

 
Kategori
Sinema
 

Benim İçin Üzülme

Benim İçin Üzülme
 

Benim için Üzülme: Kardeşliğe Anlamlı Bir Bakış

Sevginin, paylaşımın, dostluğun, sohbetin, rahatlığın, sırların, güven hissinin ve hayatı güzelleştiren nice eylemin buluştuğu nokta kardeşliktir. Kardeşlik şayet sevgi üzerine kurulu ise, sevgiliden de anne ve babadan da öte bir anlam taşır. Kardeşlik, kişilerin her şeye rağmen kenetlenmesi demektir. Kardeşlik, hayatta boşluğu en zor dolandır. Kardeşlik, hayatta ortak noktaların doğal halidir.

Kardeşliği en iyi bilenler, sevgi dolu bir ailede büyüyenlerdir. Kardeşliğin temeli sevgi ile atıldı mı, kardeşlerin arasını hiçbir şey bozmaz ve onları kimse ayıramaz. Hayatın bütün olumsuzluklarının ve sorunlarının üstesinden gelmenin en kolay yolu kardeşliktir. Kardeşlik hayata karşı omuz omuza mücadele etmektir. Kardeşlik duygusu kadar içten ve samimi duygu nadir bulunur. Kardeşlik iç içe olmaktır. Doğal yaşam alanıdır.

Bütün kavgalara ve çatışmalara rağmen kardeşler kus kalmaz, uzun zaman kırgın olmazlar. Kardeşler affetmeyi en iyi bilenlerdir. Kardeşlik ihtiyaçtır. İhtiyaç gidermedir. Hayatın en sarsılmaz duygusu, kardeşlik duygusudur.

Kardeşi kaybetmek, hayat mücadelesinde yalnız kalmaktır. Yürekte açılan boşluktur. Heyecanların kaybıdır.  Kardeşi kaybetmek hayatta küsmektir.

Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz kardeşimizin varlığı bize bir nimettir. Ve zamanında değerini bilmek gerekir. Kaybından sonra varlığı üzerinde düşünmek ya da pişmanlıklar yaşamak hayatı kendimize zindan etmekten başka bir şey değildir.

Kardeşlik, aile bağların güçlenmesi demek olduğundan, kardeşler arasındaki bağ aileyi birbirine kenetler. Bireylerin varlığı aileyi güçlü olmasını sağlar. Ama bir kardeşin kaybı da aileyi parçalayabilir. Dağıtabilir. Ve ailenin bir daha toparlanamamasında neden olur.  Bir kardeşin kaybından sonra, aile bağları daha da anlamlı hale de gelebilir. Aile fertler, bir kayıptan sonra birbirlerinin değerini daha iyi anlar, önemser ve birbirlerine daha çok tutunurlar.

Kardeş kaybını konu alan ve geriye kalan kardeşin, onsuz yaşamını yoğun bir duygu atmosferinde veren Benim İçin Üzülme filmi aile ve kardeş değerlerine bakışı çevirmeyi başarıyor. İkiz kardeşlerde Lili’nin kardeşin sözde evi terk etmesi üzerine kendisini aramayan kardeşini merak etmesiyle gelişen olay, bir ailenin iç dünyasına kameraları çeviren yönetmen adım adım Lili’nin alt üst olan dünyasını bize sunuyor. Bu başarılı sunuş, senaryonun durgun ilerlemesine rağmen seyirciyi bıktırmıyor. Merak ve sabırla sonuca kilitleniyoruz. Hem erkek kardeşin akıbeti hem de Lili’nin araya giren zamanla yaşadığı duygu değişimi bizi filme bağlayan iki önemli konu haline geliyor.

Yönetmen bizi, Lili’nin iç dünyasına dışarıda bakmamızı istemiş. Lili’nin yaşadığı iç yolculuğa bizi dahil etmek istememiş. Bize gözlemlerimizden sonuç çıkarmamızı daha uygun bulmuş ki her seyirci kendine düşen payı alabilsin. Böylece yönetmen seyirci ile Lili arasında tarafsız kalmayı istemiş. Böylece ortaya ne çok duygusal ne çok dramatik bir film çıkmıştır.

Filmin en çok tartışılması gereken konusu, Lili’nin kardeşine olan sevgi ve düşkünlüğün zamanla azalması ve bunun nedenleri, ikincisi ise aşık olan Lili’nin bir yandan bir duygu yönü artarken, diğerinin azalması arasındaki bağın incelenmesidir. Kaanatimce bu iki soru önemlidir. İster film üzerinden, istersen insanların kendi tecrübelerinden yola çıkarak olsun bu konu tartışmayı hak ediyor.

Kardeşlerinize olan sevginizi gözden geçirmek ve kardeşlik değerini bilmek adına film izlenmeyi hak ediyor.

Osman Tatlı

osmantatli@gmail.com

www.osmantatli.com.tr

 

Filmin Künyesi:

Benim İçin Üzülme / Dont Worry I’m Fine (Je vais bien, ne t’en fais pas) 2006 Fransa

IMDB Puanı: 7.5/10

Tür: Dram

Yönetmen: Philippe Lioret

Senaryo: Olivier Adam

Oyuncular: Mélanie Laurent,

Kad Merad, Isabelle Renauld

Müzik: Simon Buret

Süre: 1 saat 40dk

 

Lili, İspanya tatilinden dönüşte, ikiz erkek kardeşinin babası ile tartışmalarından sonra evi terk ettiğini öğrenir. Ailesinin bu olayı hafife almasını ve babasının umursamaz tavrını onaylamaz. Lili umutsuzca kardeşinin telefonunu bekler fakat herhangi bir haber çıkmaz. Bir süre sonra Lili depresyona girer ve yemek yememeye başlar. Beklenmedik bir anda kardeşinin gönderdiği kartpostal eline ulaşınca iki kardeş arasındaki bağ yeniden kurulur.

Müzikleriyle oldukça beğenilen bir film olan “Benim İçin Üzülme”, kurgusal olarak da ortalama üzeri bir yapım olarak değerlendiriliyor.

 
Toplam blog
: 90
: 382
Kayıt tarihi
: 02.08.14
 
 

2004 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Üniversite yılla..