Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '07

 
Kategori
Kültürler
 

Benim kahramanlarım nerede?

Benim kahramanlarım nerede?
 

http://www.resimliroman.net/kahramanlar/volkan/volkan1.jpg


Ben küçükken en çok okuduğum çizgi romanlardı. Biz bir çizgi roman kuşağıyız. Yabancı çizgi romanların çoğu hep Amerikan kökenliydi; Teksas, Tom Miks , Swing,
Zagor, Süperman vb. Bunların yanında ben en çok Türk çizgi romanları okur ve onları okuduğum yerde Türklüğümle onur duyardım. En sevdiklerim Tarkan, Karaoğlan, Kara Murat, Tolga, Yüzbaşı Volkan. Genelde tamamına yakını tarihi kahramanlarken sadece Yüzbaşı Volkan günümüzde yaşayan bir kahramandı.

Bu arada Suat Yalaz, Karaoğlan’ı seri filmlerle sinemada da yaşatınca bu tür çok tuttu.

Ve baş rollerini çoğu zaman Kartal Tibet ve Cüneyt Arkın’ ın oynadığı tarihi filmler dönemi başladı. Bu filmler oynarken kahraman rolündeki aktörün kötü durumda ki birisine yardıma yetişirken tüm sinemanın ayağa kalkıp ta alkışlamasını çok defa görmüşümdür. Bütün bu roman ve filmler kültür emperyalizmine karşı duruşu simgeleyen, birlik olmamızın, geçmişimizle gurur duymamızda etki sağlayan unsurlardandı. Gerçi, onda bile neden bir bayan kahramanımız olmamasını hep sorgulamışımdır.

Daha sonra , çizgi romanların yerini televizyonlarda çizgi filmler aldı.Ve işte ne olduysa burada oldu. Sanki teknolojiye karşı yenildik. Çünkü, bizde çizgi film teknolojisi yoktu, sonraları oluştu. Bu arada da devlet yöneticileri bunların üstünde hiç durmadı ve kültür emperyalizmin tüm unsurları ülkemizi işgal etti. Bu arada sinemalarımızda tamamen yabancı film endüstrisini egemenliğine girdi. Geçen gün arkadaşlarla konuşuyoruz.Türkçe gittikçe yozlaşıyor, yabancı diller özellikle de İngilizce tarafından kuşatılıyor diyorlar. Ya kuşatılması mı kaldı, kuşatıldı bile.

Caddelerde mağaza isimlerinin % 90 ‘ı İngilizce, yerli markalarımızın bile (bisküvi, gıda, konfeksiyon ) tamamına yakını hep İngilizce. Bu konuda hiçbir yasal düzenleme yapılmadan sadece izleniyor. ‘’Birkaç iyi adam’’ ki bunlardan en çok sesi çıkan, duyulan da Sayın Sinan Aygün’ dür, haricinde bir çaba ve gayrette yoktur. Bu konuda medya da hiçbir duyarlılık göstermemektedir.

Gelin bu işlere bir yerde artık dur diyelim. Bir kültür politikası geliştirip bu stratejiyi tüm adımlarıyla planlı bir şekilde uygulayalım.Ve bu strateji sırasında gerekirse yasal düzenlemelerle de kültürümüze sahip çıkalım. Oluşturacağımız fonlarla da güncel ve tarihi kahramanlarımızı ortaya çıkaralım, onları çocuklarımıza sevdirecek çizgi filmler, sinemalar yapalım. Onların da sevilenlerin oyuncaklarını, çeşitli promosyon ürünlerini yaptırıp, çocuklarımızın odalarında yatakları, gardıropları üstünde Türk kahramanlarımızın posterlerini, oyuncaklarının yer almasını sağlayalım. Bütün bunlar hem Türkçe’mizi hem tüm kültürümüzü ve toplumsal birlik ve beraberliğimize çok büyük olumlu katkılar yapacaktır

 
Toplam blog
: 55
: 921
Kayıt tarihi
: 08.07.06
 
 

40 Yaşından Sonra Evet, ben yıllarca okudum, okudum. Ne bulursam, elime ne geçerse. Kırkından sonra..