Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '08

 
Kategori
Spor
 

Benim triatlonum, futbolu döver...

Benim triatlonum, futbolu döver...
 

Triatlon, yunanca kökenli üç ayrı spor branşını tasvir eden bir kelimedir.


Triatlon sporunun, ilk olarak 1974 yılında Amerikalı bir grup atletin beraberce antrenman yapması sonucunda ortaya çıkmıştır. Yüzücüler, bisikletçiler ve koşuculardan oluşan bu grup, üç ayrı disiplinin birleştirip, antrenmanlar yaparak daha önce hiç yapılmamış, yeni ve zorlu bir yarışma türüme imza attılar. İlk Triatlon yarışı 18 şubat 1978'de Hawai adalarında Waikiki plajında yapılmıştır. Türkiye de ise 1990 yılında ilk kez Alanya’da uluslararası nitelikli bir triatlon müsabakası düzenlenmiştir.

Ülkemizdeki önemli triatlon yarışları; Alanya, Çeşme, Erdek, Eğirdir, Kuşadası, Marmaris, Sinop, Zeytinli ve ENKA Triatlonlarıdır. Türkiye'de başlıca triatlon takımları; Göztepe Triatlon Takımı, ENKA Triatlon Takımı, ODTÜ Triatlon Takımı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Triatlon Takımı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Triatlon Takımı, ATASPOR Triatlon Takımı, Balıkesir ve Alanya Belediye Takımları olarak müsabakalar katılmaktadır. Artık günümüzde triatlon, dayanıklılık sporları arasında kabul edilmiş olan triatlon, 2000 Sydney Olimpiyatlarında olimpik bir dal olarak yerini almıştır. Farklı mesafelerde yapılan triatlon çeşitlerini saymak gerekirse;
• Sprint Triatlon : 750m. yüzme, 20km. bisiklet, 5km. koşu
• Olimpik Triatlon : 1500m. yüzme, 40km. bisiklet, 10km. koşu
• Orta mesafe : 1900m. yüzme, 90km. bisiklet, 21km. koşu
• Uzun mesafe : 3800m. yüzme, 120km. bisiklet, 30km. koşu
olarak sıralanabilir.

Triatlon müsabakalarında "start" denizde verilir. Burada amaç dayanıklılık olduğu için çok nizami bir çıkışa ihtiyaç yoktur. Sadece topluca bir arada beklerken, hakemin start komutu ile herkes yüzmeye başlar. Sudaki beklerken çıkış öncesi heyecan ve adrenalin had safhadadır. Yüzme denizde belirlenen en az 3 şamandıranın etrafından dolaşılarak, çıkış yapılan yere geri dönüşle son bulur. Yüzme etabında sadece kondisyonunuzun veya hızınızın iyi olması yeterli değildir. Sudaki akıntı ve dalganın iyi hesaplanıp, yönünüzün doğru tayin edilmesi, kıyıdaki varış noktasına en düzgün ve kısa yoldan varmanız sağlarken rakiplerinize karşı avantaj elde etmenizi sağlar.

Aksi takdirde akıntı yüzünden çizginizden saparak, gereksiz yere dalgalarla boğuşmanıza, kıyıya ulaşmak için daha uzun bir yol kat edip, daha çok enerji harcamanıza ve zaman kaybetmenize yol açar.
Sudan çıkar çıkmaz bisiklet etabı için değişim alanına koşulur. Değişim alanında bisiklet etabı için kask, ayakkabı, tişört, tayt(vb.) gibi ihtiyacınız olan malzemeleri giyinip, askıda duran bisikletiniz alarak bisiklet etabına başlarsınız. Bu etapta da sadece fizik kondisyon ile aşabileceğiniz bir etap değildir. İşin içine mekanik girdiği için, şans faktörü de rol almıştır artık. Bisikletinizin hafif ve iyi olmasının dışında ayarlarının yapılmış olması gerekmektedir ki, yarış esnasında geçmeyen viteslerle uğraşmamalısınız. Her şeyin yolunda gittiğini sandığınız bir anda lastiğiniz de patlayabilir, zinciriniz çıkar veya karışabilir. Hatta aşırı hız ve dikkatsizlik sonucu kazaya karışabilirsiniz. Böyle durumlar, sizin sıralamadaki yerinizi bir hayli arkalara atabilir veya yarışma dışı kalmanıza yol açabilir.
Bisiklet etabını kazasız belasız atlattıktan sonra tekrar değişim alanına girerek bisikletinizi aksıya bırakıp, “Ak koyun, Kara koyun” etabı diyebileceğimiz, koşu etabı başlar. İşte burada her şey size kalmıştır. Varınızı yoğunuzu kullanarak rakipleriniz geçmeniz gerekir. Elbette ilk iki etapta rakiplerinizle aranız açılmadı ise…

Triatlon müsabakasına katılanlara dereceye girmeseler bile mutlaka katılım madalyası ve katılım belgesi verilir. Sonuç itibariyle zorlu bir spordur ve bitirmek dahi önem arz etmektedir. Hele hele benim gibi tekavütler sınıfında iseniz… ?
Hepinize Futbol dışında sporları da seyretmeniz ve denemeniz dileğiyle…

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..