Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '17

 
Kategori
Babalar Günü
 

Benlik Saygısı Kazanılmasında Babaların Rolü Nedir?

Benlik Saygısı Kazanılmasında Babaların Rolü Nedir?
 

Merhabalar, diğer platformlarda yazdığım yazılarda annelik tutumları ile ilgili kimi zaman iç dökmelerimi kimi zamanda olması gerekenleri akademik bilgilerle anlatmaya gayret gösteriyorum. Ancak fark ettim ki babalar ile ilgili bilgi vermemişim şimdiye kadar. Üstelik baba-çocuk ilişkisinin çocuğun gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu bilen biri olarak bu konu hakkında yazmak bugüne kalmış.

Sayıları zamanla azalsa da özellikle lohusalık döneminde babalar kendilerini geri çekmeye daha yatkındırlar. Çünkü bebeğin beslenmesi, bakımı ve anne ile aralarındaki bağ nedeni ile bazen babalar kendilerini dışlanmış hissedebilirler. Bebeğin iki yaş civarı çevreye verdiği tepkiler, oyun oynama davranışının ve dil gelişiminin etkisiyle babalar bu yaştan sonra daha aktif olmaktadırlar. Ancak bu geç kalınmış bir davranış modelidir. Geç kalınmış demektir, çünkü babalık bu yaştan sonra başlamaz. Aslında bebek daha anne karnında iken babaların sevgi, şefkat ve ilgi göstermeleri çok daha önemlidir.

Bu konu ile ilgili pek çok araştırma yapılmış. Örneğin;

Babası olan ve olmayan çocukların benlik algıları ile ilgili yapılan araştırmada babası olan çocukların olmayanlara göre benlik algılarının daha yüksek olduğu sonucuna erişilmiştir. (Alston ve Williams, 1982)

Yine bir başka araştırmada ilgili ve sevecen bir babaya sahip olan çocukların arkadaşlık ilişkilerinin daha kuvvetli olduğu, otoriter ve ilgisiz babaya sahip olan çocukların çekingen kişilik yapısında oldukları sonucuna ulaşılmıştır. (Aktaş, 1993)

Yapılan diğer araştırmalar babası ile olumlu ilişkiler gösteren çocukların; iç denetime sahip olma,  çevreyi keşfetme, bağımsız davranma, sosyalleşme yeteneklerinin daha iyi olduğu sonucunu ortaya koymuştur.

Günümüzde dönüşen aile yapısı ve rolleri ile babalarında aktif ebeveynlik yaptıkları düşünülse de hala geleneksel modelde babaların çokluğu dikkat çekmektedir. Toplumda bu bilincin daha çok artması için akademisyenlerin, sivil toplum kurululuşlarının, eğitimcilerin ve bilinçli annelerin daha çok çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Bu anlamda ben; 

Özgüveni artıran, cinsel kimlik rollerinin gelişimine katkı sağlayan, çocuğun sosyalleşmesine katkı sağlayan, karşı cinsle sağlıklı ilişki kurmasını desteklemek için rol model olan, çocuğun bilişsel gelişimine katkı sunan ancak en önemlisi güçlü benlik algısını kuvvetlendirmek için babalık rolünü üstlenen tüm babaların gününü şimdiden kutluyorum.

Sevgilerimle,

Dilek Söylemez

İletişim: www.dileksoylemez.com

www.instagram.com/dileginimgeleri

www.facebook.com/dileginimgeleri.dileksoylemez

 

 

 

 
Toplam blog
: 74
: 382
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Kitap: EBEVEYNLİK NOTLARI - Kitapyurdu sitesinde satışta E-kitap: Kişisel Gelişim Değil..